Vakbond FNV heeft afgelopen woensdag een kort geding tegen taxibedrijf Klomp Ede over arbeidsvoorwaarden van de chauffeurs verloren. De kortgedingrechter in Arnhem oordeelde woensdag dat het meer in het belang is van de 550 werknemers dat het bedrijf kan voortbestaan.
De kortgedingrechter stelt dat deze werkwijze te verdedigen is gezien de financiƫle situatie van het bedrijf. Het belang dat de 550 werknemers aan de slag blijven is volgens de rechter groter dan dat van de FNV. Ook werd een jaarurenregeling ingevoerd. Dit is in strijd met de CAO voor de taxibranche. De kortgedingrechter stelt dat de jaarurenregeling niet geldt voor chauffeurs die dat niet wensen.
Mogelijk kunnen individuele chauffeurs in bodemprocedures alsnog hun gram halen, stelt de rechter. Met andere woorden de rechter wast zijn handen in onschuld en stuurt de mensen door naar een collega, klinkt als de bijbel.

De directie van Klomp is tevreden met de uitspraak. De FNV is zeer ontevreden en vreest dat het hek ook bij andere taxibedrijven nu van de dam is.
Kortom is deze uitspraak dodelijk voor onze sector, hoeveel bedrijven gaan hier nu misbruik van maken, het voorbeeld is dan niet van toepassing op de transportsector, maar als je werkgever van mening is je te korten op bijvoorbeeld op de wachttijden of de tijd dat je moet tanken is dat nu voor hun een lachertje, het belang van het bedrijf gaat voor op het belang van de werknemer, duidelijk is dat het woordje slavernij een moderne tint heeft gekregen.
De komende tijd zal bij het personeel van Klomp/van Praet in het teken staan van actie voeren, heb begrip hiervoor en indien mogelijk sluit je er even bij aan. Veel personeelsleden van deze firma vieren karig Sinterklaas en eten droog brood met de kerst.

Het is nu nog niet ons probleem, maar morgen wel.