Je krijgt een volgteken door een onopvallende politieauto. Vaak zijn dat agenten die vanuit onopvallende voertuigen de surveillance doen. Maar het komt voor dat er nepagenten actief zijn, wat kan je dan doen!

Er is met enige regelmaat sprake van het feit dat er “Overvallen” en berovingen plaatsvinden op parkeerplaatsen. Het komt voor dat automobilisten of vrachtwagenchauffeurs vanaf de weg naar een afgelegen plaats gedirigeerd worden. Dit gebeurt dan door die zogenaamde nepagenten. In feite zijn het criminelen die een politie-uniform oneigenlijk gebruiken of in “burger” deze activiteiten verrichten.

In het verleden heeft de politie tijdens diverse overleggen met de transport en vervoersbranche vaak een advies meegegeven. Wanneer een bestuurder door de politie een volgteken krijgt om gecontroleerd te worden en hij/zij het echt niet vertrouwd, op basis van reële waarneming zoals gedrag/aanspreektoon/kleding. (niet helemaal correct uniform/of geen wapen e.d.) Hij/zij de portieren/ramen dicht moet houden. Geef daarbij aan, dat hij wel met zijn/haar voertuig wil volgen naar het politiebureau of een grote parkeerplaats. Daar zijn vaak meerdere personen aanwezig en je dan alle medewerking wil verlenen aan een eventuele controle. Als 2e optie kan je 112 bellen en deze melding doorgeven, geef daarnaast het kenteken van de onopvallende auto door aan de centralist. Als 112 bellen niet lukt, dan is het zeer waarschijnlijk dat ze het telefoonverkeer verstoren! Probeer dan aandacht te vestigen door te claxonneren.

Kwaadwillende zullen dan in veel gevallen afhaken, ze willen immers onzichtbaar opereren.

Probeer in alle gevallen rustig te blijven en zoveel mogelijke kenmerken te onthouden.