Archives for Algemeen transport nieuws

Coronavirus

Coronavirus raakt de chauffeur hard!

Transport houdt de economie draaiende zelfs in tijden waarin het Coronavirus de kop opsteekt. 

AVG

De chauffeur is vaak de laatste schakel tussen fabrikant en de afnemer. Maar het lijkt er steeds meer op dat de chauffeur de verspreider is van het Coronavirus. Zo laten veel bedrijven het doen geloven. In een tijd waarin de AVG wetgeving van kracht is wordt een chauffeur steeds meer vragen gesteld wat hij gedaan heeft en waar hij de afgelopen periode geweest is. Algehele gezondheidsvragen bij de ingang waarop er een besluit wordt genomen om je wel of niet toe te laten. Laten we hier begrip voor opbrengen, ook al zijn we hier niet altijd blij mee. We hebben hier te maken met een noodsituatie.

Dixi

Waar chauffeurs eerst als helden onthaald werden, worden ze steeds meer in een hoekje gezet. Bedrijven kan je al niet meer betreden zonder informatie over je verblijf te delen van de afgelopen weken. En waar je nog gebruik mocht maken van sanitaire voorzieningen is alles nu op slot en zijn er buiten dixi’s geplaatst. En dat in een tijd waarin de overheid op het advies van het RIVM verteld heeft om de hygiëne regels goed na te leven! Handen wassen kan door enkel het plaatsen van een dixi niet. 

Neemt u alstublieft uw verantwoordelijkheid als bedrijf en zorg dat de beroepschauffeur ook zijn handen kan wassen. Het Coronavirus stoppen doen we samen! 

Als bedrijf kan je altijd overwegen om twee weken dicht te gaan en zo het Coronavirus aan te pakken. Die keuze vrijheid is aan U.

Hygiëne

Gelukkig zien we ook (transport) bedrijven die overal desinfecterende pompjes ophangen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. De beroepschauffeurs willen we adviseren om de hygiëne regels in acht te nemen. Chauffeurs met gezondheidsklachten (Griep) vragen we om het risico niet te nemen en zich ziek te melden.

Read more
Kogels

Kogels verstoren nachtrust chauffeurs!

Van donderdag op vrijdag werden chauffeurs ruw verstoord uit hun nachtrust door rondvliegende kogels! De vele migranten die bivakkeren in Frankrijk met als einddoel Engeland zorgen ervoor dat smokkelaars strijden om de migranten.

Al vele jaren is het gebied rond de A10 bij Antran (Frankrijk) bekend met de vele migranten. Smokkelaars grijpen daar hun kansen om de migranten tegen hoge prijzen in vrachtwagens te verstoppen. De hoeveelheid geld wat daar in omgaat zet groepen smokkelaars tegen elkaar op. Het resultaat dat wapens de macht gaan bepalen. Dat er geen gewonden of erger zijn gevallen is een wonder. Dit had zomaar anders af kunnen lopen. Een getuige die op deze plaats geslapen heeft meldt aan TBV-NL dat hij uiteindelijk 20 uur moest blijven staan voordat hij zijn reis kon hervatten. Binnen in het tankstation hield de gendarmerie 6 mannen en een vrouw onder schot die waren opgepakt.

Read more

Het had ons allemaal kunnen overkomen! 

Al dagen domineert het nieuws over een chauffeur die een ongeval gehad heeft waarbij een actievoerder is overleden. Dit verhaal kent alleen maar slachtoffers. Het had elke chauffeur kunnen overkomen. Vrijdag 11 januari om 19.00 uur gaat het mis als een chauffeur tot stoppen gedwongen wordt op de E25 bij Visé. (België) We hebben inmiddels allemaal de beelden gezien en willen onze oprechte deelneming uitspreken aan de nabestaanden van het slachtoffer, maar ook aan de Chauffeur en zijn gezin.

Inzamelingsactie

De afgelopen dagen had de media het alleen nog maar over deze tragische gebeurtenis, wij hopen allemaal dat we zo niet in het nieuws komen. Op dit moment is er door enkele vrienden en collega’s van de chauffeur een inzamelingsactie gestart. Van het salaris van een chauffeur is het onmogelijk om een goede advocaat te kunnen betalen.

Beheersen

Door de Belgische actievoerders is er totaal geen begrip voor het handelen van de chauffeur, zij kunnen zich niet verplaatsen in de rol van een belaagde. We hebben waarschijnlijk allemaal wel de foto van de cabine gezien, wie zou niet bang zijn geworden? Een eveneens normale reactie is die van de chauffeurs, er wordt opgeroepen tot tegen acties, verzet bij blokkades. Wij hopen dat iedereen probeert zich te beheersen, maar ook de taal richting de gele hesjes te matigen, iedereen kan mee lezen en het komt de stemming niet ten goede. Escalatie kan en zal gaan leiden tot meer agressie wat dan tot het gevolg heeft dat we transport via de Wallonische grenzen niet kunnen voortzetten! Dat betekend wederom een economische aanslag op de transportkosten.

Afgelopen 24 uur

TBV-NL is afgelopen dagen niet alleen druk aan het werk geweest om via de media, aan deze gebeurtenissen aandacht te besteden, maar eveneens is er veel moeite gestoken om de gemoederen te kalmeren. De afgelopen 24 uur zijn we in de weer geweest om in contact te komen met de actiegroep die in de omstreken van Visé actief zijn. In eerste instantie wilde deze personen niet met ons of wie dan ook uit de transportwereld praten.

Afgelopen namiddag is het eindelijk gelukt, met dank aan de Gele Hesjes Limburg om in gesprek te komen met hun. De Belgische actiegroep heeft ons laten weten veel respect te hebben voor het werk van de chauffeurs. Waarom pakken ze dan telkens weer deze groep, de slechts betaalde maar voornaamste schakel uit de economie. Het antwoord was dat dit nog de enigste manier is om aandacht te krijgen van de politiek. Voorgaande acties hadden geen resultaat. Vrijdag wordt het slachtoffer Roger Bolez, begraven in België.

14 dagen geen Actie

Het was voorspelbaar dat deze begrafenis ertoe zou hebben geleid tot er een agressieve blokkade wederom op de E25. In het ontvangen mailbericht van de Belgische actievoerders staat vermeld dat er een actie stond gepland voor vandaag woensdag 16 januari 2019, deze is afgeblazen en zal dus niet plaatsvinden. In de mail die wij hebben ontvangen staat vermeld dat ons verzoek de komende 14 dagen GEEN actie te voeren is beantwoord met “Wij delen je mening dat actievoeren in deze periode inderdaad zal kunnen leiden tot hoge spanning. De komende weken zal tussen Luik en Maastricht geen actie plaats vinden. In deze tijd zal er een gesprek plaatsvinden met als doelstelling meer begrip voor elkaar te krijgen.

TBV-NL wensen alle betrokkenen veel sterkte!

Read more
FNV actie

Pensioen van de chauffeurs laat het FNV koud!

Bij een actie gistermorgen waarbij havenarbeiders en de politie samen actie voerden tegen de verhoging van de AOW leeftijd, waren chauffeurs niet welkom! Meerdere chauffeurs hadden aangegeven mee te willen actievoeren tegen de verhoging van de AOW leeftijd.

Chauffeurs hebben fysiek ook een zwaar beroep. Maar de heer Stam (FNV) gaf te kennen dat ze niet welkom waren, ”heb schijt aan chauffeurs”! Bij een dergelijke actie hadden we wel verwacht dat het FNV meerdere afdelingen hierover ingelicht hadden. Nee dus! Kennelijk is verhoging AOW leeftijd geen probleem voor chauffeurs, anders had FNV transport en logistiek wel ondersteuning gegeven aan de acties.

Vooraf was er door enkele transporteurs overleg geweest met de havenpolitie om aan de actie mee te doen door middel van een poort blokkade. Dat werd goed gekeurd en was geen probleem. Op het moment dat de eerste 2 voertuigen wilde oprijden kwamen er 3 politieauto’s ter plaatse! De chauffeurs werd mede gedeeld, dat als ze zouden blokkeren dat ze aangehouden zouden worden. Uiteindelijk hebben deze chauffeurs ervoor gekozen om de actie af te blazen.

De actie zou van start gaan om 11.55 uur voor de duur van 66 minuten. Om 10.30 uur gingen de poorten van de ECT Delta dicht tot 13.30 uur. De transporteurs waren hierdoor 3 uur de dupe! De actie die dus maximaal 66 minuten zou duren ging daar ruim overheen! Kunnen we hier uit concluderen dat FNV het pensioen van de chauffeurs koud laat?

Read more
Temperaturen

Verhitte discussie over hoge temperaturen!

De temperaturen blijven de gemoederen bezighouden. Met enige regelmaat horen we aan, als een hond in een te hete auto zit wordt de ruit eruit gegooid. Een beroepschauffeur zit tot z’n 15 uur in de cabine en velen brengen daarna de nacht nog eens door in de cabine! In de cabine kan als de auto tot stilstand komt de temperatuur gemakkelijk oplopen tot 50 graden of meer! De motor koelt niet of nauwelijks af. De chauffeur komt niet tot nauwelijks aan voldoende rust toe. 

TLN

Vakbond CNV heeft afgelopen maandag nog een stuk geschreven dat een chauffeur maar in een hotel moet gaan slapen. Het probleem is al langer bekend, maar nu de extreme temperaturen die vorige week al aangekondigd waren hebben de bonden verzuimd om in overleg te treden met de werkgevers. Arthur van Dijk (TLN) heeft afgelopen weekend gereageerd en sluit niet uit dat hier wel eens meningsverschillen over kunnen ontstaan tussen de werkgever en werknemer. Hij is persoonlijk bereid om de chauffeur hierin te verdedigen!

Volgens het CNV zal de chauffeur de factuur van het hotel aan de werkgever moeten geven. Er zijn werkgevers die meevoelen met de chauffeurs en laten veel voertuigen omrijden. Dan hoeven de chauffeurs niet in de hete cabine te slapen. Henk Brink is een werkgever die dat vandaag nog publiceerde dat de chauffeurs om mochten rijden om thuis te slapen. 

Standairco

Veiligheid missen we in de verhitte discussies! Vrachtwagens zijn moderne vervoersmiddelen die op vele fronten veilig zijn. Zo zijn er al velen uitgerust met een oog die de afstand tot de voorganger meet. Ook bij een filé kan een vrachtwagen de noodrem in werking zetten om daarmee een ongeval te voorkomen.

Maar voor de chauffeur missen we vandaag de dag een standairco. Een dergelijke airco kan de chauffeur onderweg koel houden en daarmee vergroten we de veiligheid. Veel oudere chauffeurs horen we gelijk zeggen, dat hadden we vroeger ook niet. Dat klopt, maar vroeger hadden we ook geen mobile telefoons en was de druk stukken minder! We leven nu en kijken alleen vooruit, terug kijken heeft wat ons betreft geen zin meer. 

TBV-NL ziet dan graag dat de truckfabrikanten de voertuigen opwaarderen en een standairco er standaard opzetten. Als een werkgever hem dan niet wilt kost het meer om het eraf te laten. Daarmee vergroten we de veiligheid op de weg tijdens de zomerse dagen. 

Read more
TLN hotel

Heeft de woordvoerder van TLN last van de warmte? (Update)

De woordvoerder van TLN heeft geen moeite met het milieu zwaarder te belasten! Hij adviseert zelfs chauffeurs de motor te laten draaien om verkoeling te krijgen. Dat lezen we in het stuk bij de telegraaf

Leden TLN

Woordvoerder Quinten Snijders van Transport en Logistiek Nederland geeft aan dat het allemaal wel mee valt met oververmoeide chauffeurs! Volgens hem hebben de meeste vrachtwagens wel een airco bij een draaiende motor. De heer Sneijders vergeet daarbij dat leden van TLN juist bezig zijn met zuinig rijden. Chauffeurs krijgen maandelijks te horen wanneer ze niet zuinig omgaan met brandstof!

Hij zegt in de krant: “De meeste chauffeurs slapen thuis of in een hotel. De meeste binnenland chauffeurs slapen inderdaad thuis. Maar als de heer Snijders doelt op de chauffeurs die in hotels slapen dan heeft hij het over de verplichte 45 uurs rust! Deze mag niet in het voertuig gemaakt worden, maar dient buiten het voertuig in een hotel of thuis gemaakt te worden. Opmerkelijk is dan wel dat de voorzitter van TLN  (Arthur van Dijk) niet op de hoogte is van dergelijke hotels! Dat vertelde hij zeer recent nog in de uitzending van reporter radio. Het hotel waar de heer Sneijders over spreekt is niet een hotel wat we allemaal voor ogen hebben. 

Hotel

Dit hotel in Venlo heeft nauwelijks ventilatie laat staan een airco in de slaapvertrekken! De temperatuur in dit hotel zal de komende dagen niet lager worden! 

TLN

Mocht het toch zo zijn dat je door de hitte oververmoeid achter het stuur zit dan raden wij aan je baas te bellen en te melden dat je een gevaar op de weg bent. De reactie van de werkgever kunnen wij al raden! Fabrieken kunnen geen uren wachten op goederen, de productie valt sneller stil dan de meeste kunnen inzien. 

Update!

Vanavond is onze voorzitter Henri Gulickx via een persoonlijk bericht benaderd door Arthur van Dijk van Transport en Logistiek Nederland.
Arthur gaf in dit gesprek aan dat het één en ander vekeerd door de media naar buiten is gebracht. Hij zal achter de chauffeur gaan staan als deze aan zijn werkgever aangeeft dat hij door de weeromstandigheden (Geen slaap vanwege te warme cabine) het te gevaarlijk vindt om te gaan rijden.

Ook heeft hij heeft aangegeven dat een rectificatie via de TLN site een betere oplossing geweest was.
De media publiceert vaak vanaf een kladblok na aanleiding van het gesprek wat ze hebben gehad. Dat hierbij zaken anders geciteerd zijn heeft kwaad bloed gezet bij veel chauffeurs. De aandacht die ontstaan is, is wat ons betreft prima.
Wij hebben er vertrouwen in dat TLN één en ander aan hun leden zal verder leiden, samen op weg naar een veilige werkplek!
Arjan van Erven.

Read more
Harde

Het harde leven langs de weg!

Zondagavond vanaf 19.00 uur het harde leven langs de weg. Eerder schreven wij al over de chauffeurshotels die als paddestoelen uit de grond schoten. Dit alles is ontstaan na het verbod op de lange weekendrust. Chauffeurs die vaak weken of maanden onderweg zijn werden zo verplicht om de lange weekendrust buiten de cabine door te brengen. 

Vergunning

In de gemeente Venlo staat een chauffeurshotel. Saillant detail dat er tijdens het maken van de uitzending nog geen vergunning verleend is. Bij navraag bij een van de grootste partijen, mochten we tot op heden nog geen positief nieuws ontvangen!  

Harde leven

Door wat ons betreft een verkeerde invulling op deze wetgeving, ontstaan de (chauffeurs) hotels. Wat ons betreft slaapt de chauffeur gewoon in zijn vertrouwde cabine! Na elke 3de week verplicht slapen daar waar hij woont of leeft. Dus als hij in Moldavië een gezin heeft, dan zal hij daar na 3 weken naartoe  moeten. 

TLN

Aan deze uitzending heeft naast TBV-NL, Edwin Atema van het  (FNV) enkele chauffeurs en Transport en Logistiek Nederland meegewerkt. Arthur van Dijk van TLN doet hierin opmerkelijke uitspraken. 

Read more
parkeerplaatsen

Motie aangenomen voor meer parkeerplaatsen!

Parkeren voor het beroepsgoederenvervoer om aan de verplichte rust te gaan voldoen blijft elke dag een uitdaging. Veel chauffeurs willen wel eerder stoppen om rust te nemen, alleen ontbreekt de capaciteit van parkeerplaatsen!
Langs de grensstreek is het nog een stukje slechter geregeld. En met name in de provincie Limburg. TBV-NL heeft daar al eerder hun zorgen over uitgesproken en dan met name de veiligheid die daardoor in het geding komt.

Handhaving

Als er op een doordeweeks dag een feestdag in Duitsland is dan ontstaan er richting de grenzen situaties waarbij vrachtwagens op vluchtstroken geparkeerd worden. Door de handhaving op de lange weekendrust (die in Nederland ook strafbaar is) in de omliggende landen, staan in de weekenden veel extra vrachtwagens veelal van Oost-Europese afkomst langs de A73. Zelfs op de calamiteiten plaatsen bij de Roertunnel staan ze dan geparkeerd!

Neemt gemeente Roermond nu ook verantwoordelijkheid?

Op 26 februari 2015 is er een intentieovereenkomst gesloten waarbij de Provincie Limburg, een aantal gemeentes, Transport en Logistiek Nederland, Rijkswaterstaat, Werkgevers, EVO en de politie samen een belang hebben om de parkeerproblematiek op te lossen. Wat ons opvalt dat de gemeente Roermond waar veel industrie zit, de intentieovereenkomst niet getekend heeft. En uitgerekend daar langs de A73, staat het elk weekend vol met vrachtwagens.

Motie

Enige tijd geleden heeft TBV-NL vragen gesteld aan de heer Jos van Rey om de problematiek op de agenda van de provincie te krijgen. Dit heeft geresulteerd dat er afgelopen vrijdag een motie is ingediend door de, VVD, Volkspartij Limburg, D’66 en het CDA. Daarin roepen ze het college op om meer parkeergelegenheid voor vrachtverkeer te realiseren. De Rijksoverheid in gesprek gaat met Duitsland met het verzoek dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en parkeerplaatsen open stellen op zondag. De motie is aangenomen!

Op 28 mei 2015 is het volgende onderzoeksrapport nog naar buiten gekomen. Dit was ten tijde dat de economie minder draaide als vandaag de dag!

Read more

Regels binnen de transportsector!

De transportsector werkt dagelijks met belemmeringen! Veel regels die de uitvoer voor menig ondernemer of chauffeur in de weg staat. Onze transportsector waarin we nu al grootte tekorten hebben op geschoold vakbekwaam personeel raakt nu in de problemen. Vrachten blijven staan omdat er geen chauffeurs meer te vinden zijn. Wanneer nemen de verladers hun verantwoording en verhogen de vrachtprijzen aan de transporteurs?

Veel chauffeurs maken gebruik van het feit dat de werkgevers geen personeel kunnen vinden. De kostprijs is nu al drastisch gestegen, een onervaren chauffeur verdient nu gemiddeld € 13,38/uur de ervaren chauffeur eist € 14,86 ter vergelijking, de werknemer die bij u voor de deur het gras doet maaien verdiend ook € 14,86 per uur en dat terwijl chauffeurs meer verantwoording moeten dragen en meer opleidingen heeft moeten volgen en dit jaarlijks moet herhalen. Geen chauffeurs meer te krijgen, weet u waarom?

Mobiliteitspack

Op 4 juni heeft de EU met een mobiliteitspack ingestemd. Een woud van regelgeving waar aan de ene kant een klein plusje wordt gescoord. Waar echter de andere kant van minnen vele malen groter is. Het is in één keer niet meer gevaarlijk als we meer dan 10 uur rijden per dag! Nu wordt dit bestraft omdat de chauffeur een gevaar op de weg is als hij deze overtreding begaat. Twee uur meer rijden om op je standplaats te komen, tja de binnenlandrijders komen straks iedere dag thuis.

Pakkans

Wie boeit dat ook? In Nederland loop je weinig risico dat je gecontroleerd wordt. Bij tbv-nl is het bekend dat chauffeurs ervoor kiezen om de bestuurderskaart vroegtijdig uit de tachograaf te halen om daarmee een overtreding op de bestuurderskaart te voorkomen. Dit kunnen ze doen omdat de pakkans in Nederland niet tot nauwelijks is. 

Slapen op industrieterreinen

In de EU is de beslissing genomen dat de chauffeur tijdens zijn verlengde weekendrust zijn Cabine (zijn huisje) dient te verlaten om elders te overnachten, hebben ze wel eens aan de chauffeurs gevraagd hoe zij dit vinden?

De doelstelling van deze wet was om er voor te zorgen dat chauffeurs vaker dan eenmaal in de 4/6 maanden thuis zouden komen! Door een verkeerde invulling komen chauffeurs nog niet thuis. De nieuwe regels schrijven voor dat transporteurs verplicht zijn om chauffeurs na drie weken hun 45 uurs rust te geven. Werkgevers dienen daarvoor een accommodatie te regelen! Chauffeurs vooral uit Oost-Europa slapen dan op en of rond industrieterreinen in portacabins en komen met deze regels weer niet thuis!

Deze doelstelling heeft volledig het doel gemist! Gevolg meer sociale dumping van de chauffeurs vanuit de EU in Brussel. Zichtbaar is de kennis die op veel fronten tekort schiet bij het maken van nieuwe plannen en regels. Gelijk loon voor gelijk werk gaat alleen maar gelden voor cabotageritten! Twee dagen mogen er straks in een lidstaat cabotageritten gedaan worden. Dat alles binnen 7 dagen na een internationale levering op de weg naar de thuisbasis. Als we deze regels lezen dan weten we op voorhand, dat het nauwelijks controleerbaar is.

GPS

TBV-NL is van mening dat het verbod op het slapen in de cabine afgeschaft moet worden. Na de derde werkweek moeten de chauffeurs terug naar hun standplaats, is deze standplaats niet in nabije omgeving van zijn woonplaats? Dan dient hij in zijn woonplaats de verlengde weekendrust te houden.

TBV-NL had hierin graag gezien dat de bestuurderskaart gps gekoppeld gaat worden. De gps koppeling zal wat ons betreft op de thuisbasis zijn daar waar de chauffeur zelf woont. Door die koppeling te maken kunnen inspecties gelijk zien of aan de lange rust op de thuisbasis voldaan wordt.

 

 

Read more
Stil

Stil blijft het!

Stil

Gisteren voerde je nog een gesprek om een chauffeur te plaatsen, vandaag blijft het stil!

Veel chauffeurs hebben via “Chauffeurs voor Chauffeurs”, een baan gevonden of zijn veranderd van baan. Bijna niets was haar teveel. Vandaag kregen we het trieste bericht te horen dat de (moeder van alle chauffeurs) “Hetty Ederveen” plotseling is overleden.

Hetty was voor velen geen onbekende, samen met wat andere chauffeuses en chauffeursvrouwen waren ze de heksen zoals ze zichzelf vaak gekscherend noemde. Discussies ging ze niet uit de weg, maar probeerde altijd netjes te blijven hoe moeilijk de discussie ook was.

Ze schuwde er ook niet voor om zelfstandig op de barricade te klimmen. Onrecht kon ze heel slecht tegen en problemen van anderen dat nam ze bijna over om de ander weer vooruit te sturen. Haar motivatie was zoeken tot de juiste match gevonden was, en dit alles deed ze geheel belangeloos!

De transportsector verliest in de gedrevenheid van Hetty een warm persoon. TBV-NL brengt de condoleances over aan haar man René, kinderen en kleinkinderen en wensen ze veel kracht en sterkte.

Read more
Boete

Werkgever verhaalt boete! Mag dat?

Hoge boete door defecte koplamp, werkgever verhaalt op werknemer. Een vrachtwagenchauffeur onderweg in Frankrijk werd staande gehouden. Rede van staande houding was een defecte koplamp. Uit nader onderzoek kwam naar voren dat de chauffeur de Rij- en rusttijdenregelingen had overtreden. Alles bij elkaar resulteerde dat in een boete van €2.520,-

Voertuigcontrole

Een dergelijke boete kan de verhouding tussen de werkgever en werknemer schaadden. De werkgever gaat ervan uit dat een beroepschauffeur elke dag een voertuigcontrole uitvoert. Wat als de chauffeur de controle had uitgevoerd en er geen defecte koplamp was?

Boete

De werkgever heeft de boete ten onrechte verrekend met het salaris. De rechter is van oordeel dat werkgever de boete niet mag verhalen. De opgelegde sanctie is niet i.v.m. verkeersovertreding op grond van artikel 5. Er is geen opzet of bewuste roekeloosheid aan de kant van de werknemer. De aard van de arbeidsovereenkomst verzet zich ertegen dat de werknemer de gevolgen daarvan draagt.

Ontslag

Als beroepschauffeur heb je altijd de verantwoordelijkheid hoe je handelt. Het Rij- en rusttijdenbesluit daaraan dien je je te houden als beroepschauffeur. Gelet op het bovenstaande kan een werkgever je dan ontslaan? Veel chauffeurs melden vaak aan de planning dat ze krap komen om binnen de wettelijke Rij- en rusttijden te handelen. De planning geeft vaak aan om toch maar even door te gaan, veelal zonder een bevestiging per mail te sturen.

Verantwoordelijkheid

Hoe ver gaat de verantwoordelijkheid voor een werknemer? Een werknemer onderweg met de bus van werkgever wordt aangehouden voor een controle. Tijdens de controle komt naar voren dat de werknemer een boete heeft openstaan van €1200,- De werknemer kan de boete niet voldoen en het voertuig wordt in beslag genomen.

Als iemand in een auto van de zaak rijdt en zijn boetes zijn opgelopen, dan kan het zo zijn dat wanneer deze persoon wordt aangehouden in een zogenaamde “fuik” van de politie of de Belastingdienst, dat het voertuig kan worden ingenomen. Zelfs als het dan een bedrijfs- bus is. Het staat dan vaak op  “buitengebruikstelling voertuig”, Dit betekent dat de organisatie het bedrijfsvoertuig mag terugkopen voor de prijs van de openstaande boetes en kosten die het met zich meebrengt.

Om u gerust te stellen dit gaat niet over één boete die te laat betaald is maar vaak over een opeenstapeling van boetes.

Na aanleiding van dit stuk vragen? Kijk gerust op Juridische Alarm Centrale of we wat kunnen betekenen voor u, antwoord al binnen 24 uur.

Read more
TLN hotel

Chauffeurshotels schieten als paddenstoelen uit de grond!

Op veel chauffeursforums worden ze ter discussie gesteld de chauffeurshotels en hebben de chauffeurs een terecht punt? Ja ze hebben een terecht punt! Begin dit jaar heeft de minister Cora van Nieuwenhuizen folders uitgedeeld langs de A16. In de folders was in meerdere talen te lezen dat de lange weekendrust strafbaar is om die door te brengen in de cabine.

Chauffeurshotel.

Waar eerst de iL&T te kennen gaf om niet te kunnen handhaven is dat achterhaald en zijn er al daadwerkelijk acties geweest. Meerdere boetes zijn uitgedeeld aan die chauffeurs die in overtreding waren. Veel (Nederlandse) bedrijven die gebruik maken van Oost-Europese chauffeurs zoeken naar oplossingen. Waar de directie in de weekenden thuis bij de familie zit, worden de Oost-Europese chauffeurs vaak met velen in chauffeurshotels gepropt. Zet veel chauffeurs bij elkaar en drankmisbruik licht op de loer met alle gevolgen van dien!

Ingerichte ruimtes.

Veel mensen buiten de transportsector zeggen, dat is toch een prima oplossing. Ze kunnen nu fatsoenlijk douchen, tv kijken, eten en noem maar op. Waar de meeste een hotel zien als een luxe slaapgelegenheid waar je overnacht als je op doorreis bent heeft een chauffeurshotel alles behalve dat! Het zijn ingerichte ruimtes al of niet in een bedrijfspand waar het verre van comfortabel is. Maar de wet schrijft voor dat ze in de cabine niet mogen, dan maar voor betrekkelijk weinig geld ophokken. Veel anders zien we deze invulling niet.

Industrieterreinen.

Wat ons het meest opvalt dat veel van dergelijke hotels in of rond het bedrijfspand van de vervoerder staan. Bedrijven zitten veelal op industriegebieden wat ingericht is als bedrijventerrein. Bestemmingsplannen schrijven dan voor wat er mag. Maar wij kunnen op voorhand bedenken dat er op of rond een bedrijfspand waar ze ook gevaarlijke stoffen overslaan niet gewoond mag worden. Zijn gemeentes hier wel goed van op de hoogte? Of worden vergunningen aangevraagd als zijnde een bouw van een kantine? Voor wat betreft de vergunning van het chauffeurshotel in Venlo lopen al onderzoeken door de SP Venlo. In samenwerking met Chauffeurstoekomst zijn we op zoek naar meer informatie over chauffeurshotels. Info@tbv-nl.nl

Thuis.

De plank wordt door deze invulling compleet mis geslagen. De Oost-Europese chauffeurs zal wat ons betreft elke lange weekendrust gewoon net als wij thuis door moeten brengen. En dat is niet in één of ander chauffeurshotel maar gewoon minimaal 1x in de drie weken thuis!

Read more
Maasvlakte

(Grote) CONTROLE Maasvlakte!

De Maasvlakte een havengebied waar veel grote containerterminals gehuisvest zijn. Naast de containerterminals zijn er ook bedrijven uit de logistieke sector neergestreken. Een stuk opgespoten land waar veel bedrijvigheid plaats vindt. Voordat de Maasvlakte opgeleverd was is er destijds een milieulabel opgeplakt waar bedrijven aan moesten voldoen om op de Maasvlakte te mogen komen.

EURO 6

Veel transporteurs waren genoodzaakt om miljoenen te investeren in schone vrachtwagens. In het begin was er een coulance regeling om oudere voertuigen door middel van een ontheffing toe te laten. Euro 6 was en is de eis om op de Maasvlakte te mogen komen. Een camera systeem hangt boven de N15 om het kenteken te controleren of het voertuig aan de euro 6 norm voldoet. Bij het niet voldoen volgt automatisch een boete!

Kenteken

De gemeente Rotterdam heeft bij het aanleggen van camerasystemen op de Maasvlakte vergeten om de parallelbaan ook van een camerasysteem te voorzien. Veel voertuigen die niet aan de verplichte eis van euro 6 voldoen reden en rijden vaak parallel aan de N15 daarmee voorkomen ze een boete. Voertuigen zonder kenteken aan de voorzijde worden vaak door chauffeurs gezien, maar de camerasystemen zien dat niet.

Maasvlakte

De laatste tijd hebben veel chauffeurs geklaagd bij de zeehavenpolitie om de mmbs voertuigen die eveneens niet voldoen aan de euro 6 norm om daar weg te houden. Ook daar heeft de gemeente Rotterdam niet of nauwelijks aandacht aan geschonken. Er is al een containeroverslag overstag gegaan en heeft betreffende voertuigen geweerd van de terminal! Maar andere terminals laten ze gewoon toe op dezelfde Maasvlakte! De laatste tijd worden voertuigen waargenomen met een GV (Grensverkeer) kenteken. Buitenlandse chauffeurs ontlopen met verouderde voertuigen een boete! Het kenteken wordt door de camerasystemen niet herkend. En als hij al herkend wordt, dan worden er geen gegevens gedeeld om de boete te kunnen opleggen.

Media

Nu er recent Kamervragen gesteld zijn door Remco Dijkstra (VVD) om het handhaven tijdelijk te staken op de milieunorm is er onder grote belangstelling van de media een controle opgezet. Als er enige druk ontstaat wordt de noodzaak om te gaan handhaven ineens serieus genomen. De NOS heeft er menig bulletin aan geweid en de kranten publiceerde er veel over.

Politie

Wij zetten bij deze korte handhavingsactie toch grote vraagtekens. Hoeveel chauffeurs zijn er uiteindelijk bekeurd? Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat er maar enkele boetes zijn uitgedeeld en de rest heeft alleen een folder gekregen om zich te laten registreren. Dergelijke acties mogen ook maar tijdelijk om het personeel werkzaam op de terminals niet teveel op te houden! De politie rijdt ook veel richting de Maasvlakte maar deze zijn de laatste tijd veel bezig om boetes uit te delen voor de teveel verboden verlichting.

 

 

Read more

Wachttijden ECT-Delta.

Zaterdagmorgen 10 februari 2018 was er een vervolg bijeenkomst over de wachttijden op de ECT – Delta. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de VERN en de ECT. Bijna een jaar geleden was de eerste bijeenkomst georganiseerd, om de alsmaar oplopende wachttijden terug te dringen. De heer Aad Scholten General manager van de ECT-Delta en René Lindeman openen de bijeenkomst en heten iedereen welkom.

Na een korte voorstel ronde waarbij René Lindeman namens de vervoerders, René Sloof namens de VERN, twee supervisors, twee operationeel managers, twee General managers en een carrier chauffeur aan tafel zaten kwam het gesprek op gang.

Tijdens de voorstelronde werd er verteld dat er 2 supervisors aangesteld worden op de landzijde van de Delta. (Beide heren zijn ook aanwezig.) De taak van deze supervisors is om de problematiek aan de landzijde van de Delta op te pakken.

Stack

De economie draait goed en dat resulteert in een grote hoeveelheid containers op de terminal. Zoveel dat er recent twee keer een taak lang (4 uur) een boot stil gelegd was in de nacht om te kunnen lossen. Het stack had nog maar een beperkte hoeveelheid ruimte waardoor de noodzaak was om de landzijde hogere prioriteit te geven. Op het moment dat het stack zo vol staat valt de terminal bijna stil.

Trein

De supervisors die op de landzijde ingezet gaan worden gaan meer op de aansturing zitten. Tijdens een uitleg gaven ze de werkwijze aan hoe ze stappen willen gaan zetten. Ze willen een aantal carrier chauffeurs in de schaft door laten rijden. Dit willen ze door een tussen dienst in te zetten of de carrier chauffeur te vragen door te rijden in de schaft. Op dit moment hebben er al 4 of 5 carrier chauffeurs die zich aangemeld om de schaft door te rijden. Deze supervisors zullen gedurende de dag ook keuzes moeten maken wat er geladen wordt. Buiten de transportsector zal de trein ook geladen moeten worden om op tijd te kunnen vertrekken. Ze proberen daarin zoveel mogelijk te sturen dat op rustige tijden te doen. Alleen zal dat niet altijd lukken door welke reden dan ook.

Carriers

ECT is op dit moment gestart om 100 nieuwe mensen aan te nemen. Deze zullen aan de waterzijde ingezet gaan worden. Carrier Chauffeurs die nu aan de waterzijde werkzaamheden verrichten kunnen vervolgens aan de landzijde blijven. Er komen binnen een aantal weken 2 nieuwe carriers bij en de oudere carriers die stil stonden worden ook weer gereed gemaakt. Er wordt ook nog verder gezocht naar carriers, maar door grote opdrachten die de carrier bouwers hebben is de levertijd heel lang.

Communicatie

Communicatie moet eerder en beter stellen de vervoerders voor. Als de wachttijden dusdanig dreigen op te lopen zal er al een mail uit moeten. Dan is het aan de vervoerders om de keuze te maken om het bezoek aan de terminal uit te stellen. René en René gaan samen met de ECT overleggen over en hoe de communicatie gaat plaatsvinden. Een voorstel om dat met een app te gaan doen zal bekeken worden.

 

Actiepunten

Volgende actiepunten worden opgepakt:

 

 • Er wordt nog dit jaar een gebouw ingericht voor het wisselen van de landzijdige ploegen. Het gebeurd nu nog verspreid en dat moet centraal geregeld worden. Daar komen de supervisors kort bij te zitten.
 • Nieuwe carriers zijn besteld en de oudere worden weer in bedrijf gebracht. Er wordt nog verder gezocht naar carriers.
 • Mensen efficiënt inzetten door tussendiensten te starten.
 • 100 nieuwe werknemers worden aangenomen.
 • 75 vakantiewerkers worden aangetrokken voor de periode juni t/m augustus.
 • Over 3 maanden zal er een verbetering zichtbaar moeten zijn, gaf de supervisor aan.
 • Stoplichten bij de blokken functioneren niet of zijn niet op groen te zetten.

 

Aan het eind van de bijeenkomst is er afgesproken met elkaar in gesprek te blijven en in juni komt er weer een bijeenkomst. Daar kunnen vervoerders samen met de ECT beoordelen of er stappen gezet zijn. Als TBV-NL blijven we deze zaak nauw gezet volgen. Uiteindelijk zal het voor beide partijen winst op gaan leveren. TBV-NL en de VERN vragen aan chauffeurs en carrierschauffeurs om elkaar met wat meer respect te behandelen. Uiteindelijk werken jullie allemaal gezamenlijk voor een betere toekomst.

 

 

 

Read more
Juridisch

De transportwereld onder de loep.

Met de grote storm van afgelopen week is er een enorme ravage ontstaan die in de miljoenen loopt. In enkele gebieden was Nederland zelfs weinig verwijderd van het niveau van een orkaan. Toch was ook de Nederlandse nuchterheid te merken. Het advies was immers: code oranje, en wat later: code rood oftewel: ga niet de weg op. Veel forensen trokken zich daar weinig van aan, zeker nu de treinen niet reden. Dan heb ik het echter over de automobilisten. Daarvoor was het risico betrekkelijk klein.

Risico

Vrachtwagenchauffeurs liepen namelijk het grootste risico. Om een dergelijk voertuig met deze windkrachten in balans te houden moet je zeer ervaren zijn. Zeker wanneer je de lading nog moet ophalen en de wagen dus nog leeg is. Daar komt echter bij dat ook de meest ervaren chauffeur in deze omstandigheden weinig kan doen om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Die Hollandse nuchterheid en plichtsbesef om gewoon “je werk te doen”, moeten we echter onderscheiden van chauffeurs die inzien dat het rijden met hun voertuig op dat moment levensgevaarlijk was, maar toch “moesten rijden” van de baas. Immers, genoeg chauffeurs kregen te horen dat zij wel moesten gaan, en dat het anders als werkweigering gezien zou worden. En dus gingen er een hoop, ook onbeladen, de weg op, met alle gevolgen van dien.

Juridisch

De ravage hebben we gezien, zelfs doden moeten we betreuren. Treuriger is echter het feit dat chauffeurs door hun werkgever onder druk zijn gezet om toch te gaan rijden met gevaar voor eigen leven. Die werkgevers zaten immers veilig op kantoor of thuis terwijl de Nederlandse chauffeurs, die toch al enorm te kampen hebben met de Oost Europese concurrentie, ondanks de enorme storm gewoon “moesten” rijden. De vraag is echter of de werkgever juridisch gezien recht heeft om te eisen dat de chauffeurs “moeten” gaan rijden. In de arbeids- of uitzendovereenkomst zal veelal iets opgenomen staan in de trant van dat de werknemer verplicht is aanwijzingen van zijn werkgever op te volgen. Over het algemeen kun je de weigering om aan die aanwijzing gevolg te geven dan ook opvatten als werkweigering, wat onder omstandigheden kan en mag leiden tot ontslag.

Noodweer

Die omstandigheden zijn hier alleen heel anders: er is noodweer en er kan bezwaarlijk van chauffeurs worden verwacht dat zij met dit weer met gevaar voor eigen leven de weg op gaan. Sterker nog: het is juist slecht werkgeverschap indien de werkgever dit van u zou eisen. Juridisch sta je als werknemer dan ook in je recht om te weigeren met dit weer te gaan rijden. Twijfelt u hoe te handelen in een dergelijk geval? Laat u dan vooraf goed inlichten door ons, zodat u weet wat uw rechten zijn. Dudink & Starink advocaten.

Read more
asociaal

Asociaal om met code rood de weg op te gaan!

Een kop die er niet om liegt! Asociaal en strafbaar kopte de Telegraaf. En de verslaggever uit de dashcam video’s stak zijn mening niet onder stoelen en banken. Zelfs een weerman van RTV Rijnmond en Buienradar gaf aan dat chauffeurs die willens en wetens de weg op gingen beboet moesten worden! Een journalist van RTL nieuws wilde van de minister horen of ze de chauffeurs niet kon beboeten. Diegene die daadwerkelijk op de weg aanwezig waren de beroepschauffeurs (door veel media truckers genoemd) hoorden we nergens.

Asociaal

Zijn de beroepschauffeurs nu werkelijk asociaal of speelden er andere zaken? De minister van I&M Cora van Nieuwenhuizen start samen met de transportsector een onderzoek. TBV-NL wil aan dit onderzoek wel gehoor geven en vraagt de minister de chauffeurs ook te horen in deze kwestie. De chauffeurs waren tijdens de code rood uren op de weg.

Code Rood

Vanaf vorige week werden de meldingen gegeven dat er op donderdag een tweede storm ons land zou kunnen teisteren. Enige tijd bleef er twijfel ontstaan hoe de weermodellen zich zouden opvolgen. Woensdagmiddag werd code oranje eruit gedaan. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Tijdens het eerste moment dat de storm aan land kwam werd er snel opgeschaald naar code rood. Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft.

Chauffeurs

Veel beroepschauffeurs zijn dan al op weg en worden door planners en of werkgevers geacht om zelf beslissingen te nemen. Er zijn werkgevers die adviseren om te stoppen als ze het niet veilig vinden. Maar bij de meeste moeten ze zelf die beslissing nemen. De ene chauffeur is de andere niet en dat krijgen wij dan ook te horen. Er waren chauffeurs die gewoon moesten rijden van de werkgever!  Zo zijn er velen soorten van transport waarbij geladen steenwagens minder snel zullen omvallen dan volume combinaties. Economische belangen spelen zeker een rol om transport niet helemaal stil te laten vallen. De meeste fabrieken hebben nauwelijks voorraad om te produceren.

Mautkillers

Gisteren lagen er opvallend veel van de zogenoemde mautkillers plat. Bij sommigen bleef het beperkt tot alleen de aanhangwagen en anderen vielen compleet om. In het hele land lagen ze her en der verspreid allemaal buitenlandse vervoerders. Deze voertuigen zijn nu eenmaal licht gemaakt om de kosten voor transport zo laag mogelijk te houden. In Duitsland betalen vrachtwagens vanaf 7,5 ton pas maut. We hebben daar al eerder over gepubliceerd. Er lagen naast de mautkillers ook een aantal Nederlandse vrachtwagens op de kant. Transportverzekeraar TVM kreeg zeven schademeldingen binnen van vrachtwagens.

Stilstaan

Veel chauffeurs willen zelf weleens duidelijkheid hebben wat te doen bij code rood. Op chauffeurspagina’s zijn veel chauffeurs eenduidig en zijn bereid een verbod op te volgen om tijdens code rood te stoppen. Er zal dan wel wetgeving voor moeten komen dan is het voor alle chauffeurs eenduidig. De verzekeringsmaatschappij TVM heeft al op tafel gelegd om de weer waarschuwingen in het Engels op de digitale borden boven de snelweg te plaatsen. Daardoor zouden de buitenlandse chauffeurs het ook kunnen lezen. (Wij betwijfelen of alleen het Engels voldoende is, want communiceren in het Engels of Duits kennen ze vaak niet of nauwelijks.)

Rijkswaterstaat

Ondanks de waarschuwing die het KNMI heeft afgegeven blijven vrachtwagenchauffeurs met een lege aanhanger de weg op gaan. “Onverantwoord”, noemt Jaap Volkers van Rijkswaterstaat het. “Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat mensen dit toch doen.” Opmerkelijke uitspraak vinden wij dit. Onze snelwegen kunnen de hoeveelheid vrachtwagens die dagelijks op de weg zijn niet eens kwijt op de parkeerplaatsen. En parkeren op de vluchtstrook moeten we dan zeker niet willen.

 

Read more

Gezocht bedrijven die gedupeerd zijn!

Gedupeerd

De laatste weken komen er berichten bij ons binnen van bedrijven die gedupeerd zijn door: Transcontinental Shipping LTD
Wij vragen ons af of er wellicht meer bedrijven gedupeerd zijn?

Duizenden Euro’s

Transcontinental Shipping LTS, is inmiddels failliet maar laat een spoor van schulden achter zich.
Meerdere bedrijven die nu al bij ons bekend zijn hebben duizenden euro’s te goed. De directeur van Transcontinental Shipping LTS heeft voor zover wij konden nagaan 120 bv’s op zijn naam staan en woont in het buitenland. Zijn er meer bedrijven met deze firma bekend en die ook gedupeerd zijn? Dan horen we dat graag mail dan na: info@tbv-nl.nl

Read more
Chauffeur

Chauffeur verdacht van moord! Wie heeft iets gezien?

Een triest nieuws bericht uit Duitsland wat ons al enige dagen bezighoudt. Woensdagavond 27 december reed een 40 jarige vrachtwagenchauffeur achter een Oekraïense vrachtwagenchauffeur die nogal slingerde over de weg. De chauffeur vertrouwde het niet en belde daarop de politie in Nederland. Doordat de Oekraïense chauffeur op weg was richting Duitsland werden de Duitse collega’s door de Nederlandse politie gewaarschuwd. De truck denderde voort en raakte her en der de vangrail.

Grens gepasseerd

Nog voordat de Nederlandse politie ter plaatse was passeerde hij de grens. Enkele kilometers verder stonden de Duitse collega’s op de vluchtstrook met zwaailampen aan om de chauffeur tot stoppen te manen. De chauffeur denderde de vluchtstrook op en ramde daar de politieauto met daarin drie politie beambten. Een 23 jarige agente kwam daarbij om het leven één agente vecht nog voor haar leven en een derde raakte zwaargewond. TBV-NL leeft mee met de familie van de 23 jarige agente en alle verdere betrokkenen.

Capaciteit tekort

In Nederland zijn wij al vaker door agenten aangesproken uit meerdere regio’s dat ze geen capaciteit hebben om dit tegen te gaan. Een hoofdagent vertelde ons eerder in vertrouwen dat er geen prioriteit op licht. Politie agenten zijn ook mensen die moeten roeien met de riemen de ze hebben. Laten we hopen dat de capaciteit voor handhavers snel meer wordt. Nu waren het politieagenten maar we hadden het allemaal kunnen zijn als we met pech op de vluchtstrook stonden.

Chauffeur in Nederland?

De Oekraïense chauffeur heeft dus de kerstdagen na alle waarschijnlijkheid in Nederland doorgebracht. Wat wij nu willen weten iemand moet deze vrachtwagen ergens hebben waargenomen. Deze chauffeur heeft waarschijnlijk in Maastricht gelost is daarna nog op de A2 waargenomen door de politie.

Wie heeft iets gezien?

Heeft iemand hem de grens over zien komen, welke grensovergang?

Waar heeft hij gelost en of geladen?

Waar hebt u hem zien staan eventueel met tijd.

 

Hebt u informatie over deze vrachtwagen en chauffeur dan kan u dat mailen na: info@tbv-nl.nl

Read more

Burgemeester Venlo in gesprek met TBV.

Na aanleiding van de sluiting van de Keulse Barrière en de parkeerproblemen in en rond Venlo, vond op dinsdag 7 november 2017 een gesprek plaats tussen de burgemeester van Venlo, de heer Antoin Scholten en de heer Henri Gulickx, vertegenwoordiger namens de Transport Belangen Vereniging Nederland ( TBV NL) Bij dit gesprek was eveneens van de gemeente Venlo aanwezig de heer Pelser.

Parkeren

Tijdens het prettige en verkennende gesprek is aan de orde geweest het beschikbaar hebben van een adequate plek als wisselpunt voor het zogenaamde “uitzonderlijk vervoer”, de nieuwe locatie voor vrachtwagen parkeren aan de James Cookweg, een grotere behoefte aan betaalt vrachtwagen parkeren in Limburg en met name in de grensstreek, het toenemend illegaal parkeren op het Onderliggende Wegen Netwerk in de regio.

Kort geding

Over de door de uitbater van de Nieuwe Keulse aangespannen kort geding tegen de gemeente Venlo is geen informatie tussen de gesprekspartners uitgewisseld omdat deze zaak nu onder de rechter ligt. De heer Gulickx heeft wel aangegeven het schoon houden van de omgeving van de Nieuwe Keulse in ieder geval een mede verantwoordelijkheid is van de uitbater.

Openstelling parkeerterrein

Vanuit de gemeente is aangegeven dat volgende week de locatie James Cookweg als parkeerlocatie tegen betaling met de noodzakelijke faciliteiten officieel in gebruik wordt genomen. Een gedeelte van de kosten kunnen de chauffeurs besteden in het restaurant. Hoeveel er precies van de kosten in het restaurant gereduceerd worden is nog niet duidelijk.
De parkeerplaats aan de James Cookweg is wel geschikt voor de zogenaamde lengte transporten. Maar als deze parkeerplaats vol staat, kan dit problemen opleveren met manoeuvreren.

Op dit moment wordt er, aldus de heer Gulickx, door uitzonderlijk vervoer gebruikt gemaakt van de verbreding van de vluchtstrook ter hoogte van Tegelen aan de A74. De gemeente Venlo heeft recentelijk contact gezocht met Rijkswaterstaat met de vraag wat de wettelijke voorwaarden zijn voor het zgn. “convoi exeptionel” vervoer. De resultaten van die nog te ontvangen informatie zullen worden gedeeld.

Handhaving

De Gemeente Venlo blijft bij het standpunt dat alle parkeerplaatsen, bewaakte en daarmee betaalde parkeerplaatsen moeten worden. Alle truckers zullen gedwongen moeten worden voor de lange rustperioden hiervan gebruik te gaan maken. Er zal, voor zover mogelijk, vooral in het industriegebied vaker gehandhaafd gaan worden. Uit onderzoek is gebleken dat in de weekenden geparkeerde voertuigen hoofdzakelijk doorgangsverkeer is, afkomstig uit Oost Europa.

Kamervragen

De burgemeester en dhr. Pelser waren content over het feit dat de 2e kamerleden Gijs van Dijk (PvdA) en Kirsten van Hul (PvdA) Kamervragen gaan stellen over het vrachtwagen parkeren in met name de grensstreken. Gedeputeerde H. Marckus van de provincie heeft, na aanleiding van vragen van TBV NL toegezegd een plan van aanpak op te stellen.

Parkeeroverlast

De gemeente Venlo en een aantal (buur) gemeente in de grensstreek willen zich gaan inzetten tegen de parkeer overlast. Het kan niet zo zijn dat de grensstreken elk weekend overspoelt worden met vrachtwagens uit omliggende landen.

Tijdens het overleg is toegezegd dat TBV ter kennisname krijgt aangeboden een kopie van de in 2015 gesloten intentieovereenkomst tussen een groot aantal partijen in Limburg., Doel is om het tekort aan parkeerplaatsen en het wild parkeren op te gaan lossen. In dat kader heeft de heer Gulickx aandacht gevraagd voor één van de voornaamste kruispunten bij Roermond. Vooralsnog wil de gemeente Roermond niet mee werken aan een oplossing. Dit ondanks het feit dat er al een exploitant gevonden was om een parkeerplaats te realiseren.

Er is afgesproken dat partijen ( Venlo en TBV NL) naar de toekomst toe elkaar van informatie blijven voorzien over knelpunten met betrekking tot de vrachtwagen parkeerplaatsen en zo nodig het gesprek aangaan.

Read more
Venlo

Burgemeester Venlo nodigt TBV-NL uit.

Een privé bericht waarin de vraag stond om contact op te nemen, hebben we de afgelopen dagen genegeerd.
Vanmorgen voor wat actievoerende chauffeurs door Venlo heen wilden sturen werd er contact gelegd vanuit de gemeente. Na een goed gesprek werd de agenda gepakt en binnen het uur stond de afspraak vast. Dinsdag 7 november om 14.00 uur in het gemeentehuis is de afspraak. Burgemeester Scholten van Venlo wil de 45 uur weekendrust gaan koppelen aan de ontstane situatie.

Bedankt.

TBV-NL staat positief tegenover deze eerste stap. In gesprek gaan en samen naar oplossingen zoeken is wat ons betreft de juiste weg. We willen de chauffeurs bedanken die de moeite hebben genomen om stapvoets door Venlo heen te rijden. Op meerdere plekken was er bijna geen doorkomen aan hetgeen onze buren uit Duitsland mede verantwoordelijk voor waren. Chauffeurs die door het rijverbod langs de snelweg op de vluchtstrook stonden, werden door politieagenten gesommeerd om te vertrekken.

Sluiting.

De laatste weken is er veel gaande geweest over de sluiting van de parkeerplaats bij de Nieuwe Keulse. De media heeft onze actie om de parking tot maart 2018 open te houden uitermate goed gesteund. Tot aan het kort geding, heeft de gemeente Venlo nog nergens op willen reageren

Venlo

De gemeente Venlo heeft getracht een oplossing te vinden om de vernieuwde parkeerplaats aan de James Cook weg aan te passen. Maar hebben hierin duidelijk gefaald. De parkeerplaats is een bewaakte parkeerplaats. Tegen betaling kan men hier parkeren en is de parkeerplaats voorzien van een restaurant, toilet en douches.

Het is algemeen bekend dat chauffeurs uit Oost-Europese landen geen geld hebben of geen geld willen uitgeven aan een betaalde parkeerplaats. Zij zullen dus her en der gaan parkeren! Vele voorbeelden hebben we de afgelopen dagen gezien hoe en waar ze parkeren. Veilig of niet daar draait het niet om, de rij en rusttijden geven aan nu te stoppen. Gevolgen dat de bewoners in de omliggende woonwijken hier overlast van hebben.

De parkeerplaats heeft een ingang die maar 5 meter breed is. Breedte transporten kunnen hier niet terecht. Lengte transporten tot 25 meter moet geen probleem zijn als de parkeerplaats niet vol is.De parkeerplaats is nu nog verboden voor vrachtwagens welke geladen zijn met gevaarlijke stoffen! Er zal later een hoek ingericht worden voor gevaarlijke stoffen wagens. Wij zijn dan van mening dat deze oplossing maar een druppel op de gloeiende plaat is. Chauffeurs uit de Oost-Europese landen kijken waar ze gratis kunnen parkeren. Er zal daarvoor ook parkeer mogelijkheid moeten worden geboden.

Waar ligt dan de oplossing?

Op de eerste plaats bevatten de 2 nieuwe parkeerplaatsen in Venlo en Venray te weinig capaciteit. Om de grote vraag aan parkeer capaciteit te voldoen, zal een grote parkplaats in de omstreken van Roermond gebouwd moeten worden. Twee tankstations aan de A73 bij Roermond en de parkeerplaats aan de a2 op de hoogte van Echt staan iedere week overvol.

Verbod op lange weekendrust handhaven!

Industrieterreinen van Roermond tot en met Elsloo worden nu gebruikt door chauffeurs die gevlucht zijn uit Duitsland en België! Het maken van de verlengde weekendrust is in die landen verboden en wordt daar ook gehandhaafd! Dezelfde wetgeving hebben we in Nederland al sinds 2014, alleen handhaaft Nederland hem niet. Nederland lijkt daardoor het afvalputje te worden van West Europa. Minister Schultz wilde hem niet laten handhaven, we zullen de nieuwe minister vragen om het toch te laten handhaven.

Kilometerheffing.

Ook zal de invoering van de “de kilometerheffing “ het aantal vrachtauto’s in Nederland verminderen. Vrachtverkeer kiest nu vaak om bij Groningen Nederland binnen te rijden en bij Aken ons land wee te verlaten. Daarmee besparen ze de maut kosten in Duitsland. Binnen Nederland geldt wel het eurovignet, alleen door capaciteit problemen van controlerende instanties kan je ook gemakkelijk zonder vignet rijden.

Politieke steun.

De SP in Venlo heeft ons vanaf het begin gesteund betreffende de parkeerplaats de Keulse barrière open te houden. Trucker Appy heeft ook de nodige aandacht gevraagd.

Gijs van Dijk tweede Kamerlid van de PvdA zal Kamervragen gaan stellen aan de nieuwe minister. We hebben daarvoor de nodige informatie aangeleverd. Vanuit Brussel worden we gesteund door Agnes Jongerius PvdA. Vanuit de provincie hebben wij steun van Jos van Rey LVR. Aankomende week zal hij vragen gaan stellen aan gedeputeerde staten in Maastricht over de ontstane problemen.

Hoe nu verder?

Op 1 november 2017 zal het in Venlo weer een drukte van belang zijn. In Duitsland is het dan zondag waardoor veel toeristen weer na Nederland komen. Dat betekend dat alle parkeerplaatsen in Venlo weer overvol zullen zijn. Het vrachtverkeer mag dan niet Duitsland in rijden. Veel chauffeurs zijn dan genoodzaakt om in de grensstreek een parkeerplaats te zoeken. Wij willen deze dag gebruiken om aandacht te vragen voor ontstane problemen! De parkeerplaats van de Nieuwe Keulse zal weer open gesteld moeten worden, totdat er een passende oplossing gevonden is. Een passende oplossing ook voor de eigenaars van de Nieuwe Keulse en voor het grote parkeerprobleem aan de grensstreek.

Die dag willen we met vrachtwagens gaan rijden door het centrum van Venlo. De slogan van die dag is “handen af van onze verdiende nachtrust “! Wil je mee rijden? Laat het ons dan even weten via info@tbv-nl.nl.

Om 12 uur zullen wij ons verzamelen bij Nieuwe Keulse omstreeks 12.30 uur starten wij met deze actie. De media heeft ons al toegezegd die dag er bij te zijn. Kom jij ook?

Op 2 november 2017 zal er om 09.30 een kort geding tegen de Gemeente Venlo zijn. Deze zitting wordt gehouden in de rechtbank van Roermond.

Read more
Pauze

Pauze maken steeds groter probleem!

Pauze.

Pauze maken, iets wat chauffeurs dagelijks verplicht moeten doen, wordt een groot probleem. Langs snelwegen zien we dagelijks overvolle parkeerplaatsen op de hoofdroutes. Chauffeurs onderweg met speciaal transport of lange zware voertuigen (LZV) kunnen nauwelijks nog terecht op de parkeerplaatsen.

Sluiting parkeerplaatsen.

Afgelopen week zijn we nog op de bres gesprongen voor het parkeer terrein bij de Keulse Barrière. Nadat we eerder dit jaar de gemeente Venlo overtuigd hadden samen met de SP Venlo en de uitbater van het chauffeursrestaurant om de parkeerplaats open te houden tot maart 2018 is hij donderdag 19 oktober al gesloten. Er is een groot tekort aan parkeerplaatsen in en rond Venlo. Maar de gemeente Venlo sluit een parkeerplaats van honderd plaatsen! Er gaan geruchten dat het een en het ander niet zo wordt afgehandeld zoals dit zou moeten.

De reden.

De reden die de gemeente Venlo geeft ? Overlast en vervuiling van het parkeerterrein. In juli 2016 is de gemeente hierop al geattendeerd, maar vuilnisbakken zijn er nooit gekomen. In de weekenden staat deze parkeerplaats vol met vrachtwagens die het verbod op de lange weekendrust in Duitsland ontwijken. Duitsland en België handhaven het verbod wat in Nederland ook in de wet is opgenomen. Echter gaat Nederland deze wet niet handhaven.

Venlo.

Gemeente Venlo heeft dan het parkeerterrein van de Keulse Barrière gesloten en biedt als alternatief een parkeerterrein aan de andere kant van der stad aan. Dan spreken we nog maar niet over route plichtige transporten van buitensporige afmetingen, gevaarlijke stoffen en de steeds meer toenemende lange zware voertuigen. (LZV) Pauze maken is voor deze chauffeurs steeds moeilijker. Buiten dat deze transporten vaak veel ruimte vergen, mogen en kunnen ze de beveiligde parkeerplaatsen niet eens op! Waar moeten deze dan gaan staan?

Logistieke hotspot.

Venlo-Venray mag dan wel als logistieke hotspot uit de bus komen waar ze graag mee pronken. Maar rekening houden met de chauffeurs behoort daar niet toe. Wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray erkent het probleem qua parkeer beleid. De wethouder geeft aan dat chauffeurs niet te lang door moeten rijden om uiteindelijk niet te kunnen parkeren. Hierbij lees je dat overheden de praktijk onvoldoende kennen, daar zullen wij ze dan is in moeten gaan voorzien. Afgelopen vrijdag heeft omroep Venlo er nog een uitzending over gemaakt. (Vanaf 3.44 begint het stuk.) Ook de zender L1 van Limburg heeft er aandacht aan besteed.

Roermond.

Dat chauffeurs lucratief worden om de weekenden de vrachtwagens kwijt te raken is dit weekend al zichtbaar. In Roermond staan op diverse plaatsen al vrachtwagens geparkeerd die daar eigenlijk niet mogen komen.

Transport neemt toe.

Door de alsmaar aantrekkende economie nemen behalve het aantal auto’s op de weg ook de het aantal transporten toe. Met de dagelijkse hoeveelheid transporten is het nijpende tekort aan parkeerplaatsen duidelijk zichtbaar. Bermen worden kapot gereden doordat voertuigen in de bermen parkeren om toch te voldoen aan de rij en rusttijden verplichting.

Rij en rusttijden overtreden.

Chauffeurs die moeten overnachten omdat ze niet op hun bestemming aankomen, kunnen het na 20.00 uur ’s avonds wel vergeten om een veilige plek te vinden om hun pauze/rust te maken. Chauffeurs kiezen er vaak voor om daar te parkeren waarbij ze ook nog wat faciliteiten hebben. Denk daarbij aan eet gelegenheid en was of doucheruimtes. Gevolg, ze zullen langer door moeten rijden en daarbij de rij en rusttijden overtreden. Daardoor lopen ze 28 dagen lang het risico op een boete. Waarbij de boetes in diverse Europese landen nogal ver uiteen liggen.

Gemeenten.

Gemeentes stellen vaak op industriegebieden al een parkeer verbod in om overlast te voorkomen! Waar vrachtverkeer eerder nog uit de bebouwde kom na het industrieterrein gedirigeerd werd, zijn ze zelfs daar nu niet meer welkom. Waar moet het naar toe?

Minister.

In 2012 speelde overlast van kamperende chauffeurs ook al en heeft Rijkswaterstaat destijds bebording aangepast dat er maximaal voor de duur van 24 uur mag worden geparkeerd. Nu er vanaf volgende week een nieuw kabinet is zullen wij de nieuwe minister van infrastructuur van onze bezorgdheid op de hoogte brengen. Wij zullen een afspraak maken met de minister om onze zorgen toe te lichten.

 

Read more
Hoofdrol

Chauffeurs in de hoofdrol!

Op 15 juli 2017 staan chauffeurs in de hoofdrol. Dan komen Agnes Jongerius (PvdA) en Dennis de Jong (SP) samen naar Amersfoort. De SP heeft een enquête online gezet die je via deze link kan invullen. Dit doe je geheel anoniem en op 15 juli komen ze daarvoor na Amersfoort toe om jou mening te horen wat jij van de nieuwe regels vindt in de transportsector.

Commissie

De maatregelen betekenen veel voor jou als chauffeur. Er worden bijvoorbeeld andere regels voor rij- en rusttijden gemaakt. Daarnaast komen er nieuwe regels voor cabotage (transport door vervoerders uit een ander land). Verder zijn er voorstellen om de ´brievenbus´- bedrijven uit te bannen en voor betere handhaving om misbruik en fraude tegen te gaan. Met deze voorstellen beweert de Commissie ook de schending van werknemersrechten aan te pakken.

Agnes Jongerius en Dennis de Jong willen graag jouw mening horen over bepaalde onderdelen van de voorstellen. Dat is erg belangrijk want daarmee geef je hun stem meer gewicht. De voorstellen hebben vergaande gevolgen voor jou. De resultaten van de enquête zijn een goed middel om te laten horen welke gevolgen dat zijn.

Op 15 juli heb jij de hoofdrol. Dan gaan ze de resultaten van deze korte enquête presenteren en met jullie bespreken. Ze willen dan ook bespreken hoe ze verder gaan strijden tegen deze nieuwe regels.

Aanmelden

Kom langs, praat mee en meld je aan via ellen.verhoog@europarl.europa.eu

Read more

Oplopende wachttijden op ECT-Delta.

Zaterdagmorgen 13 mei was er door buurman (René Lindeman) en buurman (René Sloof) een bijeenkomst georganiseerd. Inzet was de oplopende wachttijden op de ECT-Delta. Buurman en buurman zijn in de containersector actief als eigenrijder en zijn voor veel chauffeurs en vervoerders het aanspreekpunt als er problemen op de terminal ontstaan. Ze communiceren de ontstane problemen met de supervisors van de ECT. Vervolgens zijn het de supervisors die de taak hebben om de problemen op te lossen. De laatste tijd worden veel vervoerders en chauffeurs op de proef gesteld op de ECT-Delta. Vooral de wachttijden om containers te wisselen is velen een doorn in het oog.

De heer Aad Scholten General manager van de ECT opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom. In een korte inleiding geeft hij aan dat de ECT twee kanten heeft. Aan de ene kant is dat de waterzijde waar de betalende klanten liggen (Rederijen). Aan de andere kant is dat de landzijde waar de containers verladen worden voor het wegvervoer en het spoor. Er ligt wel een natuurlijke neiging om meer naar de waterzijde te kijken geeft Aad eerlijk toe. Maar vervolgt daarna ook dat er zonder vervoerders geen container de terminal verlaat. Na nog wat verdere bedrijfsinformatie gedeeld te hebben geeft hij toe dat de servicetijden op de ECT-Delta de laatste weken in piektijden behoorlijk oplopen. Benieuwd is hij dan ook om van alle betrokken partijen te horen wat voor oplossingen ze kunnen verzinnen.

Begrip

Het onderlinge begrip wordt terecht ook nog even aangehaald, want het blijkt dat dat ver te zoeken is. Na de bijeenkomst hoopt hij dat er wat meer respect wederzijds is. Daarna stelt hij voor om een korte voorstelronde te doen daarmee weet een ieder wie en wat zijn of haar taak is.

Voorstelronde

Een diversiteit aan mensen is aanwezig zo horen we na de voorstelronde. Eigen Rijders, grote vervoerders, chauffeurs, operationeel managers die de aansturing verzorgen, supervisor die als leidinggevende bij de carrier chauffeurs is en een supervisor van de landzijde. Marco Post van H.N Post is op persoonlijke uitnodiging aanwezig en is tevens voorzitter van de AZV (Alliantie zeecontainer vervoerders). Deze vereniging vertegenwoordigt alle bij TLN en de VZV aangesloten transport bedrijven die zeecontainers vervoeren. Namens de VERN is René Sloof ook als bestuurslid aanwezig. Onder de aanwezigen zijn ook enkele carrier chauffeurs, deze hadden niet allemaal vrij en zullen na de bijeenkomst het werk dan ook weer oppakken. Voor de chauffeurs, eigenrijders is het zeker van belang het verhaal vanaf hun zijde ook eens aan te horen.

Voormeld systeem

De heer Sloof (buurman) bestuurslid van de VERN en tevens eigenrijder verteld in het kort waar de zichtbare problemen liggen. Als eerste geeft hij aan de carrier chauffeurs niet te willen afvallen. Wij zien ook dat ze hard willen werken. Er is een prachtig voormeld systeem waarbij de ECT kan zien, wat het aanbod en de vraag is. Bezuinigingen, aansturing en capaciteit met betrekking tot personeel daar lijkt de grote schoen te wringen. De doorloop tijd aan de landzijde loopt dusdanig op dat de kosten daar voor rekening komen van de vervoerder. Bij de binnenvaart worden deze kosten nog door de rederijen vergoed.

Aansturing

Een carrier chauffeur meldt dat er te weinig mensen zijn en carriers. De operationele manager ligt dat toe en denkt niet dat er te weinig carriers zijn maar dat er inderdaad qua aansturing verbeter punten mogelijk zijn. Wij als onafhankelijke vereniging vinden het opmerkelijk dat een externe partij, (Buurman en Buurman) het wel zien als de wachttijden oplopen. Maar de aansturing ziet dat kennelijk niet, of wil dat niet zien. Als er vervolgens gebeld wordt door deze externe partij wordt er opgeschaald en zorgt de aansturing voor extra carriers op de blokken.

De aansturing wordt gedaan vanuit het kantoor waarin ook de nodige televisie schermen hangen. Op deze schermen is zichtbaar wanneer de wachttijden oplopen. Na 20 minuten wachten wordt het scherm al rood waarop de aansturing dan moet reageren. Ook met uit het raam kijken is alles al zichtbaar voor de aansturing. Je zou je dan af kunnen vragen of alle mensen op de aansturing wel de juiste mensen zijn? Of ligt op de afdeling de druk te hoog? Dat een carrier chauffeur het niet ziet dat het verder op de blokken te druk is dat hoeft ook niet. De aansturing zal erop moeten toezien om wat carrier chauffeurs op te schuiven naar de blokken waar de wachttijden oplopen.

Frustratie

Dat de spanning tijdens de gesprekken hoog ligt merken we als het Facebook bericht aangehaald wordt. In dat bericht wat geplaatst was door een chauffeur, werd een carrier chauffeur weggezet in niet al te mooie woorden welke we zeker niet gaan herhalen. Frustratie van beiden kanten waarbij we kunnen concluderen dat ze eigenlijk het probleem niet veroorzaken. Onmacht van beide partijen waar aan de ene kant een carrier chauffeur ook zijn recht heeft op pauze. Aan de andere kant een chauffeur, die met een rij en rusttijden besluit te maken heeft. En een opdrachtgever die hem vraagt hoe laat hij bij de klant kan zijn. Er zijn carrier chauffeurs die ervoor kiezen de pauze te maken in de carrier. Dat is voor een chauffeur die in de blokken staat dan niet zichtbaar. Gevraagd wordt dan ook aan de carrier chauffeur om de pauze niet zichtbaar bij de blokken te maken. Als hij dat wel doet om dan het zwaailicht aan te zetten. Daardoor weten de chauffeurs dat hij tijdelijk buiten bedrijf is.

Tekort

Carrier Chauffeurs hebben meerdere taken waarvoor ze ingezet worden. De treintjes, scanbakken en ITT transporten zullen ze ook tussendoor krijgen. Op bepaalde drukke momenten is er een tekort aan carrier chauffeurs. De vraag daarop aan de operationele manager is om dergelijke transporten te stoppen als de drukte op de landzijde toeneemt. De operationele manager geeft aan dat hij dat zeker wel doet. Opgemerkt wordt door een Vern-lid dat niet alle OM-ers dit doen. Vanaf vijf uur zal alles beschikbaar moeten zijn op de vrachtwagens om ze snel en ordelijk weg te werken meld hij verder.

Nachtelijke uren

Piektijden zijn een probleem waar de ECT slecht in kan managen. Piektijden vallen wat zichtbaar is tijdens schafttijden en wisseltijden, juist op die momenten loopt de wachttijd snel op. Er is al geprobeerd om voertuigen ‘s nachts of in de weekenden te laten komen, maar dat gebeurt te weinig. In de nachtelijke uren is er zeker wat geprobeerd door vervoerders, alleen rijden er dan blijkbaar te weinig carriers omdat de wachttijd dan ook oploopt. Een eigenrijder of chauffeur heeft te maken met een beperkt rij en rusttijden besluit. Als je op de dag je klanten bediend zal je niet in de nachtelijke uren nog een container kunnen opzetten. Vanaf de ECT kant zal daar meer rekening mee gehouden kunnen worden. Door op de dag de aansturing beter te laten coördineren en de wisseltijden wat in te korten en wellicht een overdracht bij de carrier te laten doen.

 

Volgende punten welke besproken zijn zal de general manager de komende maanden ter overweging kunnen nemen om de service tijden te verbeteren. Als de service tijden verbeteren kunnen er meerdere containers afgehandeld worden.

 

 • Carrierchauffeur geeft als voorstel aan een tussendienst in te zetten. Deze dienst start om 11.00 tot 19.00 uur. Daarmee worden wisseltijden met extra carriers opgevangen.
 • Als een externe partij de wachttijden op ziet lopen zullen de eigen mensen op de aansturing dat ook moeten zien. Anders kan je je afvragen of de juiste mensen op de juiste plaats zitten.
 • Communicatie tijdens wachten in de blokken is ronduit slecht te noemen. Anno 2017 zou er communicatie via een app prima te realiseren zijn om chauffeurs op de hoogte te brengen of er een storing is.

September

Aan het eind van de bijeenkomst is er afgesproken met elkaar in gesprek te blijven en in september weer een bijeenkomst in dezelfde setting te doen. Daar kunnen vervoerders samen met de ECT beoordelen of er stappen gezet zijn. Als TBV-NL blijven we deze zaak nauw gezet volgen. Uiteindelijk zal het voor beide partijen winst op gaan leveren. TBV-NL vraagt aan chauffeurs en carrier chauffeurs om elkaar met wat meer respect te behandelen. Uiteindelijk werken jullie allemaal gezamenlijk voor een betere toekomst.

 

Buurman en buurman willen de ECT in naam van Aad Scholten bedanken voor het serieus nemen en het oppakken van deze problemen. (Foto: ECT)

 

 

Read more
Opleiding

Opleiding ver beneden niveau!

Elke dag krijgen we meldingen binnen over chauffeurs waarvan de twijfel bestaat over de opleiding. Of ze überhaupt wel een opleiding gevolgd hebben en de kwaliteit van code 95. Veelal gaat het over chauffeurs uit Oost-Europa. Tijdens het schrijven krijgen we een melding binnen van een chauffeur die gecrasht is in Echteld en op de vlucht is geslagen. Natuurlijk weten we niet het fijne daar nog niet van. We wachten daarvoor nog op de onderzoeksresultaten van de politie. Het geeft maar weer eens aan dat het geen incidenten meer zijn.

Rijbewijs te koop

TBV-NL heeft minister Schultz al eerder op de hoogte gebracht over rijbewijzen en code95 die gewoon te koop zijn in Oost-Europese landen. De minister gaf destijds aan dat ze niet twijfelde aan de echtheid van de documenten. Wij twijfelen ook niet over de echtheid, alleen de manier waarop ze verkregen zijn.

Schade

Afgelopen week werden we nog door een eigenrijder op de hoogte gebracht van een schade aan zijn vrachtwagen. Bij aankomst op zondag zag hij dat voor zijn wagen een buitenlandse vrachtwagen geparkeerd stond. Na een inspectie aan zijn voertuig zag hij schade aan de voorkant. Daarop controleerde hij de achterkant van de vrachtwagen die voor hem stond en zag op dezelfde hoogtes lak van zijn vrachtwagen. Hij heeft de chauffeur die lag te slapen wakker gemaakt en ermee geconfronteerd. Schoorvoetend gaf hij toe dat er wat gebeurd kon zijn waarna de eigenrijder wat gegevens wilde om de verzekering in kennis te stellen.

Chauffeur geeft kenteken en verdwijnt

De chauffeur gaf daarbij het kentekenbewijs en zijn rijbewijs af. Terwijl de eigenrijder de gegevens aan het noteren was besloot de chauffeur ervandoor te gaan. Enige tijd later zag de eigenrijder de buitenlandse vrachtwagen weer rijden en belde de politie om de locatie door te geven. De snelheden die de chauffeur binnen de bebouwde kom maakte waren ruim boven de toegestane snelheid. De eigenrijder verloor hem daardoor weer uit het oog. Enige tijd later zag hij de trekker leeg staan en is erbij blijven staan tot de politie ter plaatse was. Bij de controle van het voertuig bleek dat de chauffeur op vrijdag zijn rijbewijs al heeft moeten inleveren. Tijdens een eerdere controle had de chauffeur 1125ugl geblazen. Hierop is het voertuig in bewaring gesteld. De chauffeur is een dag later alsnog opgepakt en heeft enkele dagen vast gezeten.

Schotel open en auto bekrast

De eigenrijder heeft als hij wegrijdt van de parkeerplaats zijn luxe wagen daar staan. Na enkele dagen gereden te hebben kwam hij aan op de parkeerplaats en zag tot zijn verbazing dat de luxe wagen van voor tot achter onder de krassen zat. De volgende morgen als hij weer vertrekt vergeet hij door alle commotie een controle ronde te lopen langs het voertuig. Op het moment dat hij optrekt, verliest hij de trailer en loopt zo de nodige schade op. Hiervan heeft hij aangifte gedaan en de politie neemt de schade aan de luxe wagen en de open getrokken schotel mee in het onderzoek wat loopt tegen de chauffeur.

Politie heeft handen vol

TBV-NL vragen de overheden in Nederland en Europarlementariërs in Brussel om nu eens orde op zaken te stellen. Veiligheid op onze wegen moet gewaarborgd blijven. De politie heeft de handen vol aan chauffeurs die spookrijden op de snelweg. En chauffeurs die overal proberen te keren waar het niet kan. Bijna dagelijks op de Maasvlakte is de weg gestremd door vrachtwagens die via de berm proberen te keren. De schade aan weg meubilair en bermen is niet mis. Laat staan de economische schade die ontstaat door de lange files die het veroorzaakt!

Een bestuurslid van TBV-NL heeft enige tijd terug zelf nog een 112 melding gedaan op de A16 bij Dordrecht. Daar was ook een chauffeur die om 19.25 uur tegen het verkeer in de richting Rotterdam reed. Tijdens de 112 melding zag hij het voertuig drie banen oversteken om te draaien. Gelukkig waren de automobilisten scherp, anders was de ramp niet te overzien! Chauffeurs veelal vanuit Oost-Europa rijden hier maanden rond. Staan dagen op plaatsen stil waar overlast ontstaat voor de omgeving. Deze chauffeurs pakken voor tijdverdrijf wat sneller de fles. Als ze dan een opdracht krijgen starten ze even vrolijk de vrachtwagen en rijden weg, nuchter of niet. Vanmorgen heeft de politie nog een chauffeur tijdelijk in de boeien geslagen. Hij was bezig zijn eigen ruit van de vrachtwagen in te slaan, terwijl hij de nodige hoeveelheid drank op had!

Violetta Bulc

Transport commissaris in het Europees parlement mevrouw Violetta Bulc brengt eind deze maand een pakket maatregelen naar buiten. De eerste berichten die we horen over de maatregelen zijn verontrustend. Neemt u verantwoordelijkheid en zorg dat het uitbuiten van chauffeurs die maanden van huis zijn stopt! Door deze chauffeurs na elke 2 weken verplicht naar huis te laten gaan zal voor alle partijen een stap naar een veiliger Europa worden op de Europese wegen.

Read more
Stemming

Stemming!

Is de stemming wel zo goed om ja te zeggen? Met jouw goedkeuring als lid van een vakbond zal de nieuwe cao spoedig getekend gaan worden. Tegelijkertijd wordt de SOOB cao ook voor de duur van vijf jaar afgesloten. De SOOB cao betaalt elke chauffeur aan mee, lid van een bond of niet. Elke werkgever betaalt eveneens mee, lid van TLN of niet. Mogen de mede betalers van de SOOB pot niet weten dat hij vast gezet gaat worden voor vijf jaar?

SOOB cao

Dat er haast bij is om de CAO goed te keuren is wel te verklaren. De SOOB cao loopt op 30 juni 2017 af! De laatste keer dat hij afliep heeft het nog enige tijd geduurd voordat de SOOB cao weer verbindend verklaard was. Dat wil deze instantie niet nog een keer meemaken. Vele weten dat de SOOB cao, een geoliede geld rond pompende machine is. Het SOOB fonds is zijn doel al ver voorbij geschoten waarvoor hij ooit opgezet was.

Hieronder een brandbrief welke de kaderleden hebben opgesteld. Lees deze goed door en maak weloverwogen je keuze. De actiebereidheid lijkt groter dan ooit. Tekenen kunnen we altijd nog, als de kers op de taart komt!

 

Brandbrief 3 mei 2017

 

Beste leden van de sub- sectorraad > Belangrijk: Neem de tijd om dit te lezen.

We staan aan de vooravond van een nieuwe CAO Transport en Logistiek. En het bijzondere is dat er twee Cao’s in één worden geschoven, de KNV in de TLN cao.

Ieder van ons heeft het hele traject meegemaakt. Van klankbordgroep cao modernisering tot waar we nu staan. Wat eerst een eindbod was en nu een resultaat, is iets wat nu eigenlijk al wordt weggezet als positief maar is dat wel zo? In ieder geval zijn een aantal leden van de sub- sectorraad, na het indalen van het hele proces, niet zo positief meer en vragen zij zich af of zij als sub-sectorraadsleden de verantwoordelijkheid willen dragen voor de huidige uitkomst en we dit überhaupt positief of neutraal kunnen en willen voorleggen. Daarnaast begrijpen we het proces niet. Het is onze cao maar we hebben zo niet het gevoel dat we hierover wat te zeggen hebben.

Proces

Wat is er aan de hand: KNV collega’s hebben er voor gezorgd dat er actiedreiging was door een ultimatum te stellen. Daar hebben zij veel werk voor verzet en is gegaan hoe vakbondswerk behoord te zijn. Ze komen voor hun arbeidsvoorwaarden op. Maar nu ligt er een onderhandelingsresultaat omdat werkgevers, onder druk van acties, weer wilden praten. Prima, maar wat gebeurt er eigenlijk de 22e april? De ingevlogen KNV delegatie heeft de opdracht om het ultimatum binnen te halen. De KNV collega’s uit diverse bedrijven staan klaar om actie te voeren.

In het kort: Door welke invloeden dan ook, wordt de dag formeel als onderhandeling gezien en wordt het ultimatum van tafel gehaald, terwijl niet alle punten uit het ultimatum worden binnen gehaald. Bij een ultimatum werkt dat zo niet. Waarom zijn de KNV collega’s overstag gegaan? Niet dat we het de aangeschoven KNV jongens dit onder de omstandigheden en druk persoonlijk kwalijk nemen.

Vreemd

TLN en KNV collega’s hebben nog nooit apart gestemd over een onderhandelingsresultaat. Zeker in dit geval vreemd want er moet gestemd worden over de TLN cao. We hebben daarbij ook gewoon een paar KNV’ers met een zetel in de SSR. Hoe vreemd is het dan dat de ene groep a.s. zaterdag 6 mei uitgenodigd wordt voor een ‘feestje’ want er is in die communicatie zelfs gesproken over een BBQ en een biertje voor de KNV collega’s. Dat het waarschijnlijk de laatste keer is als KNV collega’s bij elkaar komen, insinueert dat het al een gelopen race is.

Vermoedens

Wij hebben het idee dat er een reden is hoe het proces is verlopen en waarom er een onderhandelingsresultaat ligt. Heeft het polderen hier zijn hoogtepunt bereikt? Gaat het om de SOOB gelden die eventueel misgelopen gaan worden? Waarom zijn de Arbeidsvoorwaarden CAO en de SOOB cao nog gekoppeld in dit pakket? Het is een vermoeden maar stel dat dit speelt, dan is er wat anders aan de hand! Want als je er goed over nadenkt:

Wat hebben we eigenlijk letterlijk binnengehaald?

Het gedrocht PKB (Persoonlijk Keuze Budget) Staat in het onderhandelingsresultaat terwijl dit in alle ledenvergaderingen werd weggehoond. We hadden toch een KNV ultimatum en de negatieve signalen vanuit de algemene ledenvergaderingen? Bovenwettelijke dagen op 2 na nog maar een jaar geldig i.p.v. 5 jaar. En dagen zijn vanuit het PKB op te nemen ‘in overleg’. Een behoorlijke verslechtering.

Afspraken Flex

Afgelopen 1 mei vierden we de dag van de Arbeid. Uitgangspunt FNV is minder Flex en Echte Banen. Hier is niets op binnengehaald terwijl er een mooi voorstel lag.

Modernisering

De insteek van deze onderhandelingen was modernisering van de cao. Mooi, alle sociale regelingen van KNV invoegen in de TLN cao. Niet gelukt, niks van dit alles. Waarom is er vanuit de vakbonden nog steeds een hosanna stemming?

Nieuwe loonschaal A

5 trede’s onder loonschaal A

De loonsverhoging:

Natuurlijk, 10%, dat ziet er goed uit maar geldt alleen als je al in de hoogste loontrede zit.

Voorstellen uit de ledenvergaderingen

Waar zijn de meeste voorstellen van werknemers gebleven die we in de ledenvergaderingen hebben vastgesteld? Deze vind je nergens terug in het onderhandelingsresultaat.

Bakkenist 2005

Wat zijn de gevolgen van deze methode t.o.v. de oude? Is niets over duidelijk.

Duurzame inzetbaarheid:

Later met pensioen, gezond de eindstreep halen was het plan. Ook voor de TLN‘ers was o.a. ingezet op de secundaire arbeidsvoorwaarden van KNV.

Nergens meer te vinden, behalve zelf betalen voor extra vrije dagen.

40 uur garantie

Wordt losgelaten als je niet meer wil werken dan 40 of 45 uur. Het begin van de 160 uur per 4 weken is een feit.

Veel in overleg af te spreken

Dit is een dubbel iets. De vakbond is er ook voor om de zwakkeren te beschermen en als je naar je werkgever gaat met een verzoek en die wordt afgewezen, is het nog steeds in overleg.

Verslechteringen voor de KNV CAO

Vanaf 50 was je niet meer verplicht om ploegendiensten en of nachtarbeid te doen. Ook overuren waren niet meer verplicht.

Dit wordt nu naar 55 jaar opgetrokken. Enig pluspuntje, dit stond nog niet in de TLN cao. Maar weer de regel: In overleg met werkgever en werknemer. Terwijl dit in de CAO was vastgelegd. Nu moet je maar hopen dat dit gaat lukken.

Charterbepaling: Deze verdwijnt.

De 18 ATV dagen:

Deze verdwijnen voor de grote meerderheid van de mensen. Er blijven ongeveer 800 mensen over die er straks nog recht op hebben. De andere 7000 mensen hebben pech en moeten daar ook nog eens 3x 0,75% voor betalen. Loonsverhoging 10% – 2,4%. Dit is omgekeerde solidariteit.

Nog eens het PKB verhaal:

Vakantiedagen MOETEN eind van het jaar op.

Je hebt recht op 20 wettelijke vakantie dagen plus twee. De rest gaat in een potje. Wie zegt dat je werkgever je die andere dagen als vakantie op laat nemen? Omdat alles op moet, kun je ze eventueel uit laten betalen. Maar dan vallen ze in het bijzonder tarief. Lever je ook weer op in.

Duurzame inzetbaarheid:

TLN wil gaan onderzoeken hoe dit voor de toekomst geregeld moet gaan worden.

Deze regelingen zitten voor een groot deel al verwekt in de KNV CAO. Gaat TLN het wiel weer opnieuw uitvinden?

Afspreken van werkurenregeling:

Ten eerste is hier al wetgeving voor waarin dit is geregeld. Wet Flexibel Werken. Dus waarom anders?

Dit zou het begin kunnen zijn om in de toekomst de 40 uur garantie helemaal los te laten. Dit is een natte droom van TLN. Daar gaan we nu al een stukje in mee = verslechtering.

Dan diverse overdenkingen:

Waarom leggen de bonden dit zo positief voor? We willen toch niet weer terug in de tijd gezet worden?

Waarom een feestje in Central Studio’s Utrecht voor dit resultaat, alleen voor KNV collega’s?

Waarom KNV collega’s stemmen op 6 mei op locatie (waar vast niet alle leden KUNNEN komen) en TLN collega’s per stembrief? Niet echt democratisch want het gaat over dezelfde cao net als we die in voorgaande jaren hebben afgesloten met dit verschil dat we nu juist samen één cao krijgen en juist nu samen op moeten trekken. De sub-sectorraad heeft eerder al een besluit genomen om per stembrief te stemmen.

Zelfs terwijl er actiebereidheid was en de mensen klaarstonden om de boel plat te leggen bij cruciale punten, komt de delegatie terug met verslechteringen in een resultaat?

Hoe kan het dat er al handtekeningen onder de teksten van het resultaat staan voordat dit met de SSR (tekstueel) besproken is?

Het is onze cao en wij besluiten zelf wat we ervan vinden.

Read more
MAIL

Mail actie heeft chauffeurs wakker gemaakt.

Het eindbod wat TLN namens de werkgevers gedaan heeft zet kwaad bloed bij de chauffeurs. Afgelopen zondag hebben wij van TBV-NL een pagina online gezet. Hier kon en kan je, je naam en mail adres invullen.  Daarna druk je op verzenden. TLN kreeg/krijg uit jou naam een mail waarin je aangeeft het eindbod af te wijzen. Meerdere transportforums schreven over de mail actie, waaronder BigTruck, Truckstar, TTM, Logistiek Transportforums die meer op handen van TLN zijn, publiceerde er niks over. Hoe onafhankelijk ben je dan? 

FACEBOOK

Uit het verleden weten we dat chauffeurs liever klagen op Facebook dan daadwerkelijk zelf op staan. Wij hadden dan ook niet verwacht dat dit onderwerp zo zou aanslaan. Het resulteerde erin dat er lange tijd niet gemaild kon worden. De hoeveelheid mails werd gezien als spam waardoor er een tijdelijke blokkade op kwam. Samen met de webmaster hebben we deels het probleem kunnen oplossen.

MAIL 3000X

Gedurende de werkweek bleven chauffeurs mails versturen. 3000 mails zijn we al gepasseerd! Bedankt dat jullie eindelijk opkomen voor jullie eigen toekomst. Want wegkijken kan nu zeker niet, het gaat ergens over. We zijn er nog zeker niet en willen dan ook vragen, heb je nog geen mail verstuurd? Stuur hem dan! Deel dit bericht verder en vraag collega’s of ze al gemaild hebben.

ACTIE

Blijf ons ondertussen volgen, het zal niet bij deze mail actie blijven. Op dit moment zijn we bezig vervolg acties te plannen, we zullen de druk blijven opvoeren. Jullie hebben aangegeven dat je bereid bent om nu door te zetten! TLN zal uiteindelijk niet meer om de chauffeurs heen kunnen die nergens aangesloten zijn. Het eindbod zal van de baan gaan.

SOCIALE ZAKEN

Jij/jullie als chauffeur die zich nergens bij aangesloten hebben verdienen ook een stem! Wij blijven van mening dat onderhandeling over nieuwe Cao’s weer terug moeten naar sociale zaken. TLN en de vakbonden zijn teveel verworven in elkaar.

STAFFELPAUZE

De werkgevers TLN willen ook niet praten over aanpassen van de staffelpauze. Ons inzien blijf dit diefstalgevoelige onderwerp onder de tafel. Lees ons eerder bericht hierover op onze site.

Read more
Vuist

SAMEN EEN VUIST MAKEN!

NIEUWE CAO?

Samen een vuist maken voor een betere cao. We starten deze actie met als doel, de chauffeurs die niet bij vakbonden zijn aangesloten hun stem te laten horen. Maar de chauffeurs aangesloten bij de vakbonden roepen wij ook op om mee te doen. Samen voor een nieuwe CAO. Nu er een eindbod ligt van de werkgeversorganisatie TLN, ligt de bal bij de chauffeurs, bij JOU!! Jij als chauffeur klaagt steen en been dat je niet gehoord wordt, hier is jou kans!

Nu zijn jullie de chauffeurs aan zet!

Willen jullie, jij dit loonbod accepteren of zijn jullie, jij bereidt om op te staan voor een beter salaris? Uit het verleden weten we dat de gemiddelde chauffeur liever op sociale media klaagt dan daadwerkelijk opkomt voor zijn eigen toekomst! Wat jullie niet in de gaten hebben dat de positie als chauffeur dusdanig sterk is om nu die vuist te maken. Het tekort aan goed opgeleide gekwalificeerde beroepschauffeurs wordt groter!

Actie!

Wij zetten de eerste actie op! Vul hier je naam en email in, deze is voorzien van de tekst dat jullie, jij het niet accepteren. Na invulling van je naam druk je op verzenden en TLN krijgt hem automatisch binnen! Dit is van ons de eerste stap en waarmee jullie, jij nog steeds vanachter je toetsenbord het kan doen.

NIEUWE CAO?

Read more
asociaal

Minister Schultz noemt chauffeurs asociaal!

Minister Schultz die de beroepschauffeurs als asociaal bestempeld die willens en wetens toch tijdens de storm de weg op zijn gegaan! Ja, onze beroepsgroep heeft gisteren weer een zware beproeving moeten doorstaan. Code oranje met windsnelheden tot 130 km-h komen gelukkig niet vaak voor. Gisteren speelde deze windsnelheden grote parten in het verkeer waarbij er meerdere vrachtwagens gekanteld zijn. We weten allemaal dat een gekantelde vrachtwagen het nodige oponthoud veroorzaakt voor dat de weg weer vrij is.

RTL

Wat ons opviel in de uitzending van RTL nieuws dat de minister aan het woord is gelaten en enkele chauffeurs eveneens mochten reageren. De vertegenwoordiging van onze werkgevers liet verstek gaan. De brancheorganisatie TLN had op zijn minst een tegenreactie kunnen geven. Het komt vanuit de chauffeurs nu zo over dat TLN achter de reactie en werkwijze van de minister staat. Onze sector die de motor van de economie is kan nauwelijks wat goed doen. Elk moment wordt in onze ogen met beide handen aan gegrepen om een negatieve spiraal verder te draaien!

Levering goederen

Nu dat niet gebeurd is zal Transport Belangen Vereniging-Nederland samen met de Vern een reactie geven. Heeft de minister Schultz zich goed laten voorlichten alvorens deze uitspraken zijn gedaan? Onze mening en daar kunnen we kort over zijn, we denken van niet. Ja, als beroepschauffeur staan we altijd onder een druk als rijdend magazijn. Klanten willen morgenvroeg de spullen hebben als ze vandaag gebeld hebben. Ja, ook op een dag als het stormt bestaan er leveringsverplichtingen! Echter de chauffeur kent zijn verantwoording en neemt bij slechte weersomstandigheden de juiste beslissing.

Gekantelde vrachtwagens

Als belangenvereniging hebben we overal ogen rond rijden. Chauffeurs die zelf de problemen gisteren hebben waargenomen tijdens de storm. De gekantelde vrachtwagens waren allemaal de zogenoemde maut killers. Dit zijn veelal grote volume combinaties met 3 assen. Die zijn zo ontworpen om in Duitsland de maut (Tolkosten) te omzeilen.

ANWB

Voor zover wij de foto´s gekregen hebben waren de gekantelde voertuigen allen van Oost-Europese afkomst. Nu zal de taalbarrière wel aan de grondslag hebben gelegen waardoor er meerdere voertuigen gekanteld waren. Deze chauffeurs verstaan de oproep van de ANWB niet op om veilig te stoppen op een parkeerplaats. Terwijl we dit stuk schrijven horen we gelijk…. Maar de chauffeur is toch zelf verantwoordelijk? Natuurlijk is de chauffeur zelf verantwoordelijk als hij de weg op gaat. Zien we hierin dan een Europees opleiding probleem?

Veiligheid

Veiligheid is binnen de transportsector belangrijk, zo moeten ADR papieren altijd in 1 van de 3 talen zijn, Engels Duits of Frans. Bij grote bedrijven krijg je vaak pas de toegang als je de veiligheidsinstructies in 1 van deze bovenstaande internationale talen kan lezen. Europa is nu dusdanig dat de taalbarrière verplicht weggenomen moet worden. Als je als beroepschauffeur internationaal rijdt zal je verplicht een van de internationale talen moeten beheersen. De bewegwijzering langs Nederlandse wegen zien we met enige regelmaat al in het Pools. Het zou beter zijn als er alleen in internationale talen wordt gecommuniceerd.

Code 95

We kennen internationaal de code 95, iedereen is ermee bekend dat deze cursus weinig nut heeft, laat in deze verplichte cursus een schriftelijke internationale toets bevatten. De verkeerswaarschuwingen, code geel of code rood zouden dan op zijn Engels, Duits of Frans kunnen worden gegeven

Minister Schultz

De minister is zelf ook eens met ons op stap geweest en was toen zelf getuige van een gekantelde vrachtwagen op de Moerdijkbrug. Toen was het ook een stormachtige dag.

We willen van de minister Schultz welgemeende schriftelijke excuses voor het wegzetten van de beroepschauffeur als asociaal.

Read more
CAO

CAO WORDT NIET NAGELEEFD.

Het valt steeds meer op dat er te veel aandacht wordt besteed aan de sociale dumping van de Chauffeurs afkomstig uit de goedkopere landen. Dat de inzet van deze goedkopere arbeidskrachten effect hebben op onze arbeidsmarkt, valt niet te ontkennen. Echter we leven in de Europese Unie. Economische zaken maken het moeilijker om de salarissen van de Chauffeurs uit bijvoorbeeld Bulgarije en Roemenië te verhogen. Gebeurd dat te snel in deze landen, dan lopen we waarschijnlijk het risico dat deze landen in een financiële crisis terecht komen. Wat vervolgens  dan weer gevolgen heeft voor de andere EU-landen. Neem nu onze directe buren Duitsland. Daar is nog steeds een loonverschil tussen de chauffeurs uit de voormalige DDR en hun westerse collega’s.

EUROPESE UNIE

Aandacht voor een beter leven van de Chauffeurs staat bij TBV-NL uiteraard hoog in het vaandel. We ontkennen niet dat de bonden hier niet genoeg aandacht aan besteden.Wel zien we met enige regelmaat berichten van Edwin Atema die weer op de bres springt voor de Oost-Europese chauffeurs. Veel bedrijven zijn hierdoor al aan de schandpaal genageld maar pas weinig zijn er ook daadwerkelijk veroordeeld! De Europese Unie laat maar weer eens zien dat veroordelen moeilijker en gecompliceerder is dan menigeen doet geloven. Waarom zet het FNV Edwin Atema niet op Nederlands gebied in om voor de Nederlandse chauffeurs op te komen?

CAO

Het valt op dat veel transportbedrijven de cao nog steeds aan hun laars lappen en zelfs in de achtertuin van Atema. Kijk eens naar dit contract, een van de vele voorbeelden die wij kennen. Diverse bedrijven hebben wij al aangeschreven die dergelijke contracten aanboden aan een nieuwe chauffeur. We hebben daarbij niet het bedrijf aan de schandpaal genageld maar wel gezorgd dat de chauffeur conform de cao betaald wordt. TBV-NL, We zijn van mening dat de aandacht van de bonden met name het FNV waaronder Edwin Atema opereert, eerst eens naar de Nederlandse Chauffeurs moet gaan.

Voor je naasten lief te hebben hoef je niet naar Roemenië te rijden, maar om de hoek te kijken.

Read more
Moet dat nou?

Moet dat nou?  

Met de titel “Moet dat nou”, heeft de volkszanger Johny Bolk een carnavalskraker opgenomen. In werkelijkheid is het natuurlijk een serieus onderwerp waar we allemaal bijna dagelijks mee te maken kunnen krijgen. Verkeershufters of aso’s worden ze ook wel eens genoemd. Mensen die op het laatste moment nog willen invoegen of uitvoegen waarbij het voertuig waarvoor ze de manoeuvre maken niet in ogenschouw wordt genomen. Als een automobilist een dergelijke manoeuvre maakt voor een andere auto dat wekt dat onmiddellijk een reactie op. Waarbij het elkaar van de wegdrukken zeker voorkomt. We zien als beroepschauffeurs elke dag die gehaaste mensen. Die verkeershufter die op het laatste moment voor die vrachtwagen de afrit nog wil nemen. Die beroepschauffeur zal door de noodstop die hij daardoor moet maken onmiddellijk in gedachte achter in zijn laadruimte zijn! Wat de verkeershufter niet weet in welke hoedanigheid de vrachtwagen beladen is weet de chauffeur maar al te goed. Hij zal dan ook alles eraan doen om een aanrijding te voorkomen en de lading ook veilig in de laadruimte te houden. Want wees eerlijk, die seconde die jij als verkeershufter denkt te sparen,  kan voor de overige mensen een wachttijd met zich mee brengen van enkele uren.

Luister en kijk de clip van Johny Bolk “Moet dat nou” geef elkaar wat meer ruimte op de weg. Daarmee voorkom je niet alleen ergernis maar daarmee creëer je ook wat rust op de weg.

Veilig rijden doen we samen!

Read more
Politiek

Politiek en Transportsector

Nu de politiek verkiezingen in aantocht zijn, worden de zoete broodjes weer gebakken en vele beloftes passeren de revue. Miljarden extra voor verpleeghuizen, €500, – voor werkenden en zo zijn er nog vele zaken. De afgelopen 4 jaren zijn er vele zaken aangewakkerd binnen de politiek. Waarvan binnen de transportsector pas kleine stapjes gezet zijn. Maar de vraag naar gerichte grotere stappen blijft ver achter.

Afgelopen jaren hebben wij van TBV-NL de volgende zaken aangekaart, schijnconstructies, cabotage, parkeerplaatsen die verdwijnen, handhaven om de lange weekendrust te verbieden in de cabine en nog een groot aantal andere zaken. Eerlijk is eerlijk, wij zijn natuurlijk niet de enige die aandacht vragen voor de transportsector. Wat wij wel graag willen, dat er een frisse wind gaat waaien bij nieuwe stappen voor de sector. Mensen direct vanaf de werkvloer die betrokken gaan worden bij veranderingen binnen de sector. Nu zijn het vaak de vastgeroeste organisaties waarin mensen zitten die nauwelijks zicht hebben wat er speelt. Laat staan dat ze ooit een vrachtwagen bestuurd hebben.

Code 95

Code 95 is een mooi voorbeeld wat Europees opgezet is en waar nauwelijks over nagedacht is. Code 95 zou de veiligheid op de Europese wegen beter moeten maken doordat chauffeurs de verplichte 35 uur scholing moesten volgen. Door de opzet zoals het van kracht is gegaan, is het voor chauffeurs en opleiders weg gegooide uren waarvan het gros nauwelijks iets van opsteekt of wil opsteken! De opleiders zelf geven aan dat de chauffeurs er gewoon bij moeten blijven los van het feit of ze mee doen of niet. We weten dat ongevallen toenemen en code 95 en rijbewijzen te koop zijn in Oost-Europese landen. Brussel wil er nu aanpassingen in gaan brengen dat je binnen Europa straks overal je code 95 kan halen/kopen. Zou het daarmee veiliger worden?

Bijna dagelijks krijgen wij beelden aangeleverd van chauffeurs die op de meest onmogelijke plekken hun vrachtwagen al dan niet geladen proberen te keren. Zelfs spookrijdende vrachtwagens op Nederlandse snelwegen behoort tegenwoordig tot het verkeersbeeld! Mede door het niet handhaven op de lange weekendrust waarvan de minister Schultz zegt dat het niet valt te handhaven zijn er parkeerplaatsen afgesloten. Afgelopen maandag hoorde we van een chauffeur op een LZV dat hij vanaf Breda richting Eindhoven pas bij de klant in Veghel kon parkeren, alle parkeerplaatsen stonden vol. Vanwege overlast die door chauffeurs zijn veroorzaakt zijn er langs de A58 al meerdere parkeervakken afgezet met betonblokken! (Stel je voor in de vakantie tijd.) Met een LZV kan en mag je ook niet maar zo klakkeloos de snelweg verlaten. De chauffeur zat bij Tilburg aan zijn uren en zal door het niet kunnen parkeren de komende 28 dagen nog beboet kunnen worden. We hebben dit al vaker gemeld aan Rijkswaterstaat echter zonder daadwerkelijk resultaat. Hiervoor luiden we weer de noodklok! Voor het naleven van de rij en rusttijdenbesluit zal er snel extra parkeerruimte beschikbaar moeten zijn. Veiligheid staat toch hoog in het vaandel?

Beveiligde parkeerplaatsen

De minister is ook een voorstander om beveiligde parkeerplaatsen uit te gaan breiden. Een mooi voorbeeld daarvan wordt momenteel op de Maasvlakte gerealiseerd. Straks kun je op de Maasvlakte plaza parkeren, eten, douchen en gebruik maken van wifi. Kosten als je daar als chauffeur verplicht moet parkeren rond de €40, – dan hoef je niet eens gek te doen, extra kosten waar mee de chauffeurs belast worden. Verplicht word die parkeerplaats zeker als hij klaar is.  Nu mag je nog op enkele plaatsen staan op de Maasvlakte maar dat wordt straks met een parkeerverbod opgelost. De chauffeur betaalt voor het parkeren van de vrachtwagen straks €11, – minimaal. We zijn ons er terdege van bewust dat het aanleggen van een dergelijk complex ook miljoenen kost, maar hadden liever gezien dat de parkeerkosten verrekend zouden worden met het eten. Straks zit daar een chauffeur met een gasstelletje in de cabine het eten te bereiden want de parkeerkosten zijn hem al hoog genoeg. De truckparkings die er nu al zijn in Rotterdam zijn vaak al het hele jaar verhuurd aan Oost-Europese vervoerders die zelfs groot onderhoudt laten doen op de parkeerplaats. Gebeurt dat straks ook op de nieuwe plaza? Het verhuren van parkeerplaatsen op verplichte parkeerplaatsen zou verboden moeten worden.

Schijnconstructies

Schijnconstructies waarvan duidelijk een uitspraak ligt dat ze verboden zijn die vervolgens via een ander ministerie gewoon een licentie krijgen. De afgelopen tijd heeft de politiek daar geen prioriteit op gezet. Minister Asscher heeft de belofte gemaakt dat nu wel op te pakken. Waarom nu wel? Zoete broodjes eten nu eenmaal lekker weg. We mogen straks als stemgerechtigde een nieuwe politiek kiezen. We blijven de minister volgen. Minister Schultz heeft niet aangehaakt bij de road alliantie waarin meerdere Europese lidstaten getekend hebben waarin ook onder andere de lange weekendrust verboden wordt. De minister wekt daarmee de schijn van belangenverstrengeling van grote Nederlandse vervoerders die met goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa werken.

Cabotage

Cabotage is wat moeilijker aan te tonen mede doordat we een klein land zijn en een wereldhaven in Rotterdam hebben. Maar als je een gemiddelde doordeweekse dag richting Rotterdam rijdt dan neemt de hoeveelheid Oost-Europese auto’s toe die al dan niet voor Nederlandse opdrachtgevers dag in dag uit binnen Nederland rond rijden. Op de A13 bij Delft is de parkeerplaats zo aangepast dat er alleen maar luxe wagens kunnen parkeren en nog een paar vrachtwagens. Het valt gewoon op dat er vanaf nieuwjaarsdag overal losse trekkers staan die niet of nauwelijks in beweging zijn. En ja de chauffeurs zitten er gewoon in! Staan deze chauffeurs te wachten op een rit naar een ander land of wachten ze op binnenlandse ritten? De parkeerplaats gaat daardoor lijken op de parkeerplaats bij Vlaardingen waar overlast van parkerende truckers de spuigaten uitliep. Deze chauffeurs die al dan niet wachten op een rit zouden middels het handhaven van de lange weekendrust beschermd kunnen worden voor malafide bedrijven. De bedoeling van het verbod op overnachting tijdens de verplichte 45 uurs rust was dat de Chauffeurs deze thuis zouden kunnen door brengen, links en rechts worden er nu containers geplaatst waar de chauffeurs deze tijden kunnen doorbrengen.

Fraude

Fraude en manipulatie van tachografen en ad blue systemen dat speelt ook op grote schaal en niet alleen bij Oost-Europese bedrijven. Mede doordat de pakkans gering is loont het voor veel malafide bedrijven om te sjoemelen. We hebben al eerder websites aangemeld waarbij dergelijke sjoemel apparaten te koop werden aangeboden. Dat dergelijke apparaten voor de tachograaf worden aangeboden keuren we niet goed maar anderzijds snappen we wel dat anno 2017 de totale rij en rusttijdenbesluit is goed doorgelicht moet worden. Een chauffeur zit vandaag de dag de hele dag te rekenen wat hij kan en mag. Iets wat de veiligheid zeker niet ten goede komt. Natuurlijk willen wij wel dat de chauffeur beschermt wordt, maar dat kan prima in een nieuwe vorm van de rij en rusttijden besluit waarvan we al een eerste opzet geschreven hebben.

Vernieuwing

Nu de politieke verkiezingen er aan gaan komen moeten we misschien wel eens de gang van zaken om draaien. Welke politieke partij durft vernieuwing aan en is bereid om de bedden is op te schudden? De transportsector heeft er baat bij dat het bed is stevig wordt opgemaakt.

Read more
Chauffeurs

Chauffeurs uit andere tijden.

 

Chauffeurs uit het programma andere tijden daarvan zag je met het heden weinig verandering. De grootste verandering met toen was de wat grotere eenheid die er was. De saamhorigheid was er zeker meer, als je met een lekke band stil stond stopte er een chauffeur om je te helpen. Natuurlijk stonden veel chauffeurs er ook in die tijd alleen voor. Dat had mede te maken dat de afstanden die afgelegd werden ook vele malen verder waren als tegenwoordig. Min of meer waren de Nederlandse chauffeurs toen, de Oost-Europese chauffeurs van nu. Weken of maanden waren de pioniers van huis. Het grootste verschil is de gedegen opleiding die in Nederland altijd hoog staat en gestaan heeft om beroepschauffeur te kunnen worden. De meest verre ritten daarvan heeft TLN al eerder gemeld dat zijn we definitief kwijt!

Eenheid

Ondanks het schamele basis salaris kunnen bedrijven niet concurreren met Oost-Europese bedrijven al dan niet uitgevlagde Nederlandse vervoerders! Het basis salaris was voor chauffeurs net als nu nog steeds geen vetpot. Na jaren van aan modderen is het basis salaris voor de beroepschauffeurs nog steeds ver onder de maat! Is daardoor dan ook definitief de hoop op een grote eenheid verdwenen? Het sexy imago is daarmee van de vrijbuiters af die weken van huis waren.

Zoektocht

Nu de 48-urige werkweek steeds bij meer bedrijven zijn doorgang gaat vinden is de zoektocht naar chauffeurs moeilijker geworden. Want wie wil er met een grote verantwoordelijkheid en de kans om bestraft te worden nu nog chauffeur worden? De afstanden tot de werkvloer zijn mijlenver geworden. Besluiten worden vaak genomen door mensen die nauwelijks inzicht hebben in het werk van een beroepschauffeur.

Vierdaagse werkweek

Waar ligt de oorzaak? In al die jaren hebben de bonden geen grote stappen gezet. Lonen zijn nauwelijks omhoog gegaan en de verantwoording is gestegen. Waarom heerst er onvrede bij AB transport group als ze er een vierdaagse werkweek willen gaan invoeren? 48 uur werken is prima binnen de 4 dagen te doen. Schuilt daar dan het grote probleem van het basissalaris achter dat ver onder de maat is? De reiskosten worden aangevoerd dat die betaald moeten worden uit de eigen zak van de chauffeur. Deze zijn niet in de cao opgenomen zoals Linda Slagter van CNV vakmensen verteld. Chauffeurs betalen al veel uit eigen zak, het wordt tijd dat daar een kentering op gaat komen.

Stoere mannen

Familie is ook voor de nieuwe aanwas chauffeurs een belangrijk punt. De hedendaagse chauffeurs daarvan zullen we moeten accepteren dat het stoere mannen zijn die ook graag thuiskomen. En ja dat kan binnen een 48 werkweek prima maar dan zal het basisloon drastisch omhoog moeten. Het heeft er steeds meer schijn van dat de bonden in dienst zijn van de werkgevers met het schamele eisenpakket. Pikken jullie chauffeurs het nog wel? Wij TBV-NL vinden dat nu eerst het basisloon een grote stap moet maken zodat je ook met je 48-urige werkweek kan leven!

Read more
CAO

Cao onderhandelingen – Actie voeren is nu op zijn laatst.

Basissalaris CAO

Enige maanden geleden gingen de onderhandelingen over onze nieuwe CAO van start. De bonden kwamen met eisen voor de nieuwe CAO. Met tranen in mijn ogen nam ik waar hoe goedkoop ze ons aan onze werkgevers willen verkopen. Schijnbaar geloven ze niet in hun eigen kracht en riepen gelijk dat er actie gevoerd moest worden. Waar tegen vraag ik me dan af? De 48-urige werkweek is een feit. Het basissalaris moet omhoog, maar hoe? Daar hoor je niemand over. Jarenlang is ons basissalaris niet mee gegroeid waardoor het nu bijna onmogelijk is om het ineens omhoog te halen. Echte verre ritten doen nog maar weinig Nederlandse chauffeurs, hun inkomsten zijn daardoor schrikbarend gezakt. De eisen van de bonden om hier enige compensatie in te vinden voldoen niet aan de behoefte. Uiteraard we zijn meer thuis maar zijn we chauffeur geworden om niets te verdienen. Morgen is er weer sneeuw, hagel en een glad wegdek. We lopen meer gevaar om een ongeval te krijgen en te eindigen op Facebook als kluns.

Oost-Europese chauffeurs

We kunnen wel urineren op chauffeurs uit de goedkope landen, maar ik heb er respect voor hoe ze werken en vechten voor hun inkomsten! De heer Atema kan zich dan wel druk maken over de sociale dumping van deze mensen, maar ze kiezen er zelf voor. Nederlandse bedrijven die ze misbruiken als slaven daar zou door bestaande regels en intrekken vergunningen meer prioriteit voor moeten zijn. We weten dat al meerdere bedrijven gedagvaard zijn door het FNV maar hoeveel van deze bedrijven zijn al daadwerkelijk stil gelegd? Natuurlijk dienen er regels te zijn om ze te beschermen. Nog niet lang geleden zwierven wij ook weken door Europa niemand klaagde daar over. Hoogste tijd voor een andere wind.

Chauffeurstekort

De Cao onderhandelingen waren enkele weken bezig toen TLN met het bericht naar buiten kwam dat het tekort aan chauffeurs er naar toe zou leiden dat het prijskaartje van de chauffeur enorm zou gaan stijgen. Kan het gemist hebben, maar ik heb geen bond gehoord die hierop is ingesprongen. Het actieve leven van vooral het FNV is gericht op de chauffeurs uit de goedkope landen. Wanneer gaan ze zich eens druk maken over de Nederlandse chauffeurs? Velen weten aan het einde van de maand niet hoe ze hun rekening betaald krijgen. Ze maken veel uren die door hun werkgevers worden weggestreept, wie maakt zich daar druk over? Ja, er is een meldpunt. Dat meldpunt wordt bijgehouden door de bonden, maar wie controleert de bonden, weten ze wel hun prioriteiten? De bonden gaan voor hun bestaan, ledenwerven staat voorop. Er is immers een grote aankoop gedaan door het FNV pal naast de A2.

Schuld

Ligt de schuld bij de bonden? Nee! Maar bij mij, jou en je collega’s we pikken maar alles! Wat weet de gemiddelde chauffeur af van het SOOB. Iedere maand betalen we er aan, wat krijgen we er voor terug, nagenoeg niets. Uit deze pot betalen we ook onze eigen controles. Opleiding en scholing zouden uit deze pot betaald worden. Code 95 daar kan je inderdaad een vergoeding voor vragen als werkgever. Maar als we niet uitkijken, betalen we straks als chauffeur Code 95 elke 5 jaar zelf! Het wordt tijd dat je uit die luie stoel kom en Facebook uitzet.

STL

Vanuit het potje, zeg maar POT is nu enige tijd door STL het traject gestart om nieuwe chauffeurs te maken, deze aspiranten worden geworven met ons geld, bovendien wordt ze wijs gemaakt dat ze maar 10 procent zelf hoeven bij te dragen, terwijl de kosten veel hoger zijn.Waarom dit project, veel oud chauffeurs zitten in de WW, thuis, verscholen omdat ze zich niet hebben ingeschreven als werkzoekende chauffeur maar als bijvoorbeeld tegelzetter. Als tegelzetter heb je een hoger basissalaris en ben je geen crimineel als je een keer een uurtje te lang werkt!Minder uren draaien door de verkorte werkweek is geen probleem, maar de chauffeur wil beloond worden voor wat hij doet, voor wat hij waard is.

ACTIE

Tijd voor actie, niet tegen TLN en je werkgever maar actie voeren om de bonden te ondersteunen, voort te duwen naar een baan die goed beloond wordt. Hoogste tijd dat we de bonden wakker maken en  vertellen dat we hun actie om de buitenlandse chauffeurs te helpen niet langer steunen en accepteren.

Ik zeg actie tegen de sociale dumping van de Nederlandse beroepschauffeur.

Henri Gulickx

 

 

 

 

 

 

Read more
Payroll

Asscher zet Payroll in de koelkast

Payroll

Payroll we horen het de laatste tijd steeds vaker en zelfs commercials op de radio zijn er aan gewijd. Het lijkt een trend te worden om personeelsadministratie over te hevelen naar payroll bedrijven. Als bedrijf maakt u gebruik van het personeel maar heeft er verder geen omkijken na. Als werkgever zoekt u zelf het personeel uit en vraagt een payrollbedrijf om de administratieve handelingen over te nemen. Daardoor kan de werkgever vragen om de aangenomen kandidaat exclusief bij hem in te zetten. Mocht enige tijd later blijken dat het toch niet de juiste persoon is dan zal de werkgever het payrollbedrijf vragen hem weg te halen. Nu minister Asscher lijsttrekker van de PvdA is geworden en aangegeven heeft dat hij de payroll bedrijven intact wil laten is het tijd om daar verder in te duiken.

Werken via een payrollonderneming

Feitelijk treedt je in dienst bij de payrollonderneming en die is ook je werkgever. De plek waar je feitelijk gaat werken is eigenlijk je opdrachtgever. Precies hetzelfde als je bij een uitzendbureau zou gaan werken, alleen dan met een andere cao. Terwijl ze verplicht zijn dezelfde cao te hanteren als bij het inlenende bedrijf. De willekeur van payrollbedrijven laat zien dat de ene de juiste cao hanteert maar dan weer op andere zaken afwijkt, bijvoorbeeld op de verlofdagen. Er zijn ook payrollbedrijven die met weekcontracten werken wat levensgevaarlijk is! Word je ziek? Dan heb je nergens recht op! Het voordeel voor een werkgever is dat deze zich niet druk hoeft te maken over zijn personeelsadministratie, want hij hoeft alleen maar de gewerkte uren te accorderen. Ook zitten alle plichten/risico’s voor rekeningen voor de payrollonderneming zoals bij ziekte. Daarnaast is het mogelijk om meer tijdelijke contracten aan te bieden. Het bedrijf heeft zo langer de tijd om te kijken of je wel in het team past. Daarnaast kan het nadelig zijn dat je niet onder de CAO van de onderneming waar je werkt valt. Bijvoorbeeld met betrekking tot de pensioenopbouw.

Ook is het zo dat het ontslagrecht ongunstiger voor je is, omdat er een aparte regeling voor is de payrollbranche. Mochten de werkzaamheden wegvallen bij het inlenende bedrijf, dan ben je verplicht andere werkzaamheden te accepteren die kunnen leiden dat je reistijden van anderhalf uur kan krijgen.

Voordelen van Payroll

Een voordeel kan zijn dat uitbetaling van loon soms wekelijks plaatsvindt. Daarnaast is het zo dat als er geen werk meer voor je is, de payrollonderneming weer werk voor je gaat zoeken. Ook kun je opdrachtgevers weigeren. Maar echt veel meer voordelen kunnen we verder niet vinden, waarschijnlijk zitten de voordelen meer aan de kant van de opdrachtgever.

Flex

Los van het feit of je het met de flex eens bent hebben we een groot tekort aan goed geschoolde beroepschauffeurs. Kan je als chauffeur ergens aan de gang? Dan stellen wij voor dat je beter via een uitzendbureau kan werken dan via de payroll constructie. Het beste is en blijft natuurlijk rechtstreeks bij de werkgever in dienst treden. Maar door onzekerheid in de transportsector zijn er toch werkgevers die liever een tijd chauffeurs inhuren. De minister van sociale zaken Lodewijk Asscher tevens lijsttrekker van de PvdA laat het werken via de Payroll nu gewoon gebeuren, welke kerstgedachte zit hier achter

Read more
Staffelpauze

Weg met strepen staffelpauze.

Staffelpauze zal voor sommige vreemd zijn, maar veel bedrijven weten precies hun voordeel te halen uit de CAO. Wil de chauffeur een stukje kaas op zijn boterham hebben, dat is hij genoodzaakt lange dagen te maken. Nu ook de loonsverhoging van 3% kenbaar is gemaakt door het FNV zal dit de komende jaren niet veranderen. In onze cao staat geschreven hoeveel pauze jouw werkgever je dagelijks mag (en doet) aftrekken. Het komt er op neer, als je lange dagen maakt je een behoorlijke tijd voor niets aan het werk bent.

Volgens TLN_cao 2014-2016 de Staffel pauzetijden, werken de werkgevers met dit schema.

30 minuten bij een diensttijd van 4,5 uur tot 7,5 uur

60 minuten bij een diensttijd van 7,5 uur tot 10,5 uur

90 minuten bij een diensttijd van 10,5 uur tot 13,5 uur

120 minuten bij een diensttijd van 13,5 uur tot 16,5 uur

150 minuten bij een diensttijd van ten minste 16,5 uur.

Wetgeving EU

Maar hoe kijkt de EU wetgeving hier tegen aan?

Citaat uit Richtlijn 2002/15/EG van het Europees parlement en de raad van 1 maart 2002 betreffende de organisatie van de arbeidstijd van personen die mobiele werkzaamheden in het wegvervoer uitoefenen worden in “Artikel 5 Pauzes” deze richtlijnen genoemd.

 1. De lidstaten nemen de nodige maatregelen om er voor te zorgen dat, onverminderd het beschermings-niveau van Verordering (EEG) nr. 3820/85 of bij gebreke, van de AFTR-overeenkomst, personen die mobiele werkzaamheden in het wegverkeer uitoefenen onverminderd het bepaalde in artikel 2 lid 1 in geen geval langer werken dan 6 uur achtereen onder pauze. De arbeidstijd wordt onderbroken door een pauze van ten minste 30 minuten, als de arbeidstijd zes tot negen uur bedraagt en van ten minste 0.45 uur indien het aantal arbeidsuren meer dan negen bedraagt.

Het komt er op neer dat een werkgever volgens de EU-regels maar 0.45 uur pauze mag afschrijven, of je nu wel of geen pauze genomen hebt speelt daarin geen rol.

De pauzetijden zoals deze worden omschreven in de rij- en rusttijdenwet zullen niet veranderen. De chauffeur blijft verplicht zich hier aan te houden. Chauffeurs die lange afstanden maken hebben in principe weinig te doen met de regeling Staffelpauze. Het verhaal wordt pas interessant voor de chauffeurs die werkzaam zijn in onder meer ritten waar veel stops in voor komen. De nieuwe tacho is aangepast op het distributieverkeer, het is met deze tacho mogelijk dat je meer als 5 uur en 15 kunt blijven werken/rijden zonder de verplichte pauze te pakken.

Staffelpauze

Transport belangen vereniging-NL heeft deze staffelpauzes aan Tjitze van Rijsel (CNV) mee gegeven om deze weer goed in de nieuwe cao mee te nemen en nog belangrijker, dat de werkgever er ook aan gehouden wordt.

Staffelpauze volgens de de Richtlijn 2002/15/EG van het Europees parlement en de raad van 1 maart 2002:

Diensttijd van 9 uur                         –                             30 minuten pauze

Diensttijd van 9 uur tot 15 uur    –                              45 minuten pauze.

Noot: De rij en rusttijden dienen nageleefd te worden en de pauze die je daadwerkelijk volgens deze wet moet nemen is bepalend voor het totaal aan het te schrijven tijd aan pauze. Bij een diensttijd van 15 uur ben je verplicht 1.30 uur aan pauze te nemen.

Bij een arbeidstijd van 15 uur wordt er nu 30 minuten teveel afgeschreven. 5 x 30 minuten x 20 x 13.91 uur = € 139,10

Bij een arbeidstijd van meer als 16.5 uur mag nu 150 minuten pauze worden weg geschreven, 150 minuten – 90 minuten is 1 uur wat nu teveel wordt ingehouden.

Bij een arbeidstijd van 13.5 uur bedraagt de formule 5 x 0.15 uur x 5 x 20 x €13.91 = € 69.55

In deze formule is nog niet de vergoeding voor overwerk opgenomen.

 

 

 

 

 

 

 

Read more
Spanning

Spanning in Calais om te snijden dag 2! (Update livestream)

De spanning in de Jungle van Calais is om te snijden. Maandagmorgen om acht uur was er gestart met de ontruiming van het onmenselijke kamp de Jungle! De duizenden migranten, daarvan zal er morgen gestart worden om deze gecoördineerd met bussen naar reguliere opvangplaatsen over te brengen. Daar start tegelijkertijd de inschrijving voor een asielprocedure. Door de grote groep zal dit niet binnen een dag geregeld zijn en zal dit in meerdere dagen in beslag gaan nemen.

Mijdt Calais

Het valt ons op dat in het hele ontruimingsplan niets vermeld wordt over de toegangswegen richting de tunnel en ferry’s. Er zal tijdens de ontruiming niks geschuwd worden om aan boord van een voertuig te komen op weg naar Engeland. Tot de complete ontruiming gereed is adviseren we om Calais te mijden!

We hebben rechtstreeks contact met Michel die als journalist aanwezig is en zal ons gedurende de ontruiming op de hoogte houden van de gevolgen.

Ontruiming gestart

De ontruiming van de Jungle in Calais is gestart nadat de nacht weer onrustig was verlopen. De eerste bussen hebben al groepen migranten bij een hangar gebracht waar de registratie gedaan wordt. Als migranten kiezen om in Frankrijk te blijven dan worden ze met bussen gelijk naar die regio vervoerd. Veel migranten willen uiteindelijk liever naar Engeland, of dat uiteindelijk gaat lukken? Live de ontmanteling volgen, klik hier. Bij de hangar valt het op dat de rij van -18 drukker is dan andere rijen. Wellicht hopen ze toch zo op een kans naar Engeland te kunnen. Migranten blijven zich aansluiten in de lange rijen met hun hele hebben en houden wat vaak uit één koffer bestaat ziet Michel.

Bussen verlaten Calais

De eerste tien bussen zijn weggereden uit Calais, onderweg naar een opvanglocatie. Tot nu toe zijn er 17 van de 60 bussen vertrokken. Na een kleine vechtpartij bij de hangar die door de politie snel werd gestopt, is de rust weer weder gekeerd. Er wordt geopperd door migranten dat ze op een later tijdstip weer terug willen keren naar Calais om dan alsnog naar Engeland te kunnen gaan. Na de kleine vechtpartij eerder vandaag heeft de politie nu meerdere linies neergezet waar kleine groepjes doorheen gelaten worden. Vrouwen en kinderen worden zoals we gehoord hebben later weg gehaald uit de Jungle.

Gevangenisstraf of boete

Bij de ingang van de jungle hangt een bordje waarop staat als de migranten zich niet laten registreren en in de jungle blijven ze de kans lopen op een boete van €7500,- of een gevangenisstraf van zes maanden.

2318 migranten vertrokken

Op de eerste dag van de ontmanteling van de Jungle zijn tot dusver 2318 migranten vertrokken. Dat zijn er minder als men beoogt had. Vandaag verliep alles redelijk rustig. Of het zo blijft is maar de vraag, er zijn er al die aangegeven hebben te willen blijven in het kamp. Buiten Calais werden ook de nodige migranten gezien die op eigen gelegenheid zijn vertrokken. Die aantallen waren moeilijk te schatten. Als Frankrijk na de ontmanteling het kamp niet gelijk compleet leeghaalt, dan zal er zo weer een wildgroei ontstaan. Op dit moment worden er langs de toegangswegen weer de nodige migranten gezien. We blijven daarom van mening, zolang het kamp niet compleet weg is om toch een andere route te nemen.

Dag 2

Vanmorgen is gestart met de verdere ontmanteling van de Jungle. Migranten staan weer in de rij voor zich te laten registreren, wat volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van binnenlandse zaken niet verplicht is. Niemand zal gedwongen worden om in een bus te stappen. Als het geen verplichting is waarom dan wel een aankondiging voor 6 maanden gevangenisstraf of een boete van €7500,- als ze in de Jungle blijven? De werkwijze waarmee de migranten nu uit de Jungle gehaald worden valt ons op. De kinderen en vrouwen hadden wat ons betreft eerst daar weggehaald moeten worden.

Kinderen

Een grote groep kinderen staat voor een hangar met politiebegeleiding klaar om naar de Engeland te gaan. Naar nu blijkt zitten er  kinderen tussen die weer niet naar Engeland gaan. Dit zal eerst uitgezocht moeten worden wie wel en wie niet. De groep is opgesplitst waarvan een deel weer terug gebracht is naar de jungle met het verzoek morgen weer terug te komen. Waarom deze kinderen weer terug sturen? Frankrijk heeft kennelijk toch niet alles op orde. Michel hoort van een vrijwilliger dat de kinderen die er nu nog zitten allemaal in Frankrijk zullen blijven om daarna pas te kijken hoe en wat. Hij heeft zelf enkele kinderen gesproken die vertelde dat ze 12 of 13 waren, zeker weet je dat nooit maar ze zagen er zeker jong uit. Er zou vanmorgen al een bus vertrokken zijn naar Engeland met kinderen heeft hij zich laten vertellen. Maar de bus zelf daarentegen heeft hij niet gezien. Er wordt gesproken dat ze al met bulldozers bezig zijn om het kamp te ontruimen, daarvan is nog niks te zien.

300-400 migranten terug in Calais!

300 tot 400 migranten waaronder veel zwervende kinderen zijn inmiddels weer terug in Calais. Zijn ze terug of komen er weer nieuwe groepen die kant op?

Vrijdag

Een politiecommissaris in Calais vertelde dat ze voor vrijdag klaar zullen zijn met de ontmanteling van de jungle. Er zullen zo’n 200 migranten proberen daar te blijven gaf hij aan. Deze lage schatting kan wel eens gaan tegenvallen als de wandelaars die al vertrokken waren voordat de ontruiming gestart was terug komen. Vanmiddag zal dan toch een begin gemaakt gaan worden met de ontruiming van tenten en dergelijke in de Jungle. Zwaar bewapende elitetroepen zijn aangekomen bij het kamp en zullen na alle waarschijnlijkheid de veiligheid  verzorgen van de werknemers die de tenten gaan afbreken.

Sorteercentrum

De hangar waar de registratie plaatsvindt lijkt wel op een sorteercentrum laat Michel gekscherend horen. Als je de dranghekken ziet dan lijkt het er zeker op. De rijen gebruiken ze om alleen reizende mannen, families en kinderen gescheiden te houden. Vanaf afstand zijn op dit moment enkele brandhaarden te zien in e Jungle.

Read more
Oplossing

Oplossing Calais moet nu echt komen.

Veel partijen waren het gisteren eens met elkaar in het Europees Parlement. Er moet nu echt een oplossing komen voor Calais! De situatie is onhoudbaar, de transportsector lijdt miljoenen schade en chauffeurs zijn er niet veilig. Voor eind dit jaar zal de jungle compleet ontruimd moeten zijn. De halve maatregelen die tot dusver gedaan zijn hielpen niets! Veel sprekers beaamde ons dat het bouwen van de muur geen zin heeft. Het plan van Hollande om het kamp voor 1 januari 2017 te ontruimen wordt niet serieus genomen.

Debat Calais

Veel sprekers hoorden we gisteren in Straatsburg hun ongenoegen uiten op Frankrijk. Het debat was door Europarlementariër Peter van Dalen (CU) op de agenda gezet en maar liefst 30 sprekers van verschillende partijen hadden spreektijd aangevraagd. Peter gaf aan dat Hollande de derde president is die langs is geweest in Calais. De halve maatregelen die tot nu toe elke keer gedaan zijn hielpen niets. ”Geen woorden maar daden” Complete ladingen worden vernietigd omdat er migranten op en tussen de ladingen hun behoeftes hebben gedaan. Een topconferentie over deze problemen ziet Peter dan ook graag snel plaatsvinden. Op een enkele Europarlementariër na waren de meeste het unaniem met elkaar eens. De opvang van de 10.000 migranten waaronder ook veel kinderen, moet snel geregeld worden om een humanitair drama te voorkomen. Nederland was sterk vertegenwoordigd onder de sprekers. Wim van de Camp (CDA) gaf te kennen dat alleen maar brieven schrijven naar de Franse en Britse regering niet genoeg is. Agnes Jongerius (PvdA) vraagt in het debat om meer bescherming voor de werknemer. Als ze Calais te gevaarlijk vinden moeten ze dat kunnen weigeren zonder aangepakt te worden voor werkweigering.

MUUR

Wij TBV-NL waren gisteren naar Straatsburg vertrokken om het debat te steunen. Vooraf aan het debat konden we de laatste details over Calais nog bespreken met Agnes Jongerius. De muur vier meter hoog en 1 kilometer lang toont de onmacht van Frankrijk maar eens aan. Verenigd Koninkrijk wil de migranten niet hebben en betaald daarvoor mee aan de muur. Elke weldenkend mens begrijpt dat je hiermee het probleem niet aanpakt maar verplaatst. De migrantencommissaris Avrampoulos merkte terecht op dat vele migranten al buiten Calais proberen op vrachtwagens te klimmen. Dat daarbij de veiligheid voor chauffeurs ernstig in gevaar komt zien we dagelijks in beelden die ons bereiken. Hele barricades met boomstammen en betonnen palen worden op de weg gelegd om de chauffeur tot stoppen te dwingen.

KOSTEN

De kosten die Frankrijk nu maandelijks heeft aan de inzet van politie loopt de spuigaten uit. Dat geld kan beter ingezet worden om het probleem echt op te lossen. Tot het kamp ontruimd is zal de route via Calais als negatief reisadvies moeten gelden. TBV-NL heeft daarvoor nog een petitie open staan. Petitie tekenen kan hier.

BULC

Transportcommissaris Violeta Bulc sloot het debat af over Calais. Gedurende het debat heeft ze zitten luisteren maar er niet zo heel veel van begrepen is onze mening. Ze las aan het einde van het debat een een aantal pagina’s met getallen voor over Calais. Daarna gaf ze te kennen dat de transportcommissie er niet zo veel aan kan doen. Deze toespraak was na alle waarschijnlijkheid al enkele dagen voor het debat geschreven en raakte kant noch wal. Wij als TBV-NL hebben al eerder getwijfeld over de portefeuille transport die mevrouw Bulc heeft. Er wordt wat makkelijk over de portefeuille gedacht terwijl transport toch veel Europees geregeld wordt.

OPLOSSING

Er wordt nu achter de schermen met Dennis de jong (SP), Agnes Jongerius en Peter van dalen gewerkt om met een goede oplossing te komen. Uiteraard dient het kamp op humanitaire wijze ontruimd te worden. Immigranten die niet willen mee werken dienen de consequentie’s te aanvaarden.

Read more
pesten

Pesten? Het komt vaker voor dan we denken in de transportsector.

Ziek thuis vanwege het feit dat je gepest wordt op het werk? Gisteren ontvingen wij het verzoek een topic op Facebook te plaatsen over pesten op de werkvloer. In eerste instantie waren we van mening dat komt bij ons chauffeurs/chauffeuses niet voor. Wij zijn geen team spelers, we rijden alleen, wij werken niet of nauwelijks samen met andere collega’s van hetzelfde bedrijf. Chauffeurs/chauffeuses zijn stoere mensen, iemand die stoer is mag niet huilen.

RTL

Maar waarom vraagt een van de grote zenders in ons land of wij onze medewerking willen geven aan dit onderwerp? In eerste instantie hebben wij dit geplaatst op onze Facebookpagina met die gedachte, het zal wel mee vallen. Maar het tegendeel is waar we kregen enkele uren later al anoniem een melding binnen. En daar zal het niet bij blijven vrezen we.

Pesten

Ook in onze sector komt pesten vaker voor als je denkt. Vaak zijn het de planners die je straffen als je eens een keer nee zegt, terwijl je dit normaal niet doet. We kennen dit allemaal wel. Je kunt dan vervolgens de ritten doen die niemand anders wilt doen, of je bent iedere zaterdag de klos. Dat is een vorm waarvan we allemaal zeggen ja dat gebeurt mij ook vaak. Maar ook je directe collega’s kunnen je het leven zuur maken. Niemand durft hier over te praten, ook ik heb dit wel eens ondervonden.

Taboe

Laten we het taboe doorbreken en mee werken aan dit programma van RTL. Hier ligt jullie kans om aandacht voor te vragen. Zonder jouw melding veranderd er niets en zullen de pesters doorgaan. In opdracht van RTL zijn we dan op zoek naar deze chauffeur/chauffeuse die ook willen dat het pesten tegen hen stopt! Wij willen dat elke chauffeur/chauffeuse zonder gepest te worden zijn/haar werk kan doen. We vragen mensen werkzaam in de transportsector ons te mailen. Uiteraard wordt alles vertrouwelijk behandeld en je mag het zelfs anoniem naar ons mailen. Info@tbv-nl.nl.

Mocht je erover willen praten, kan je ons ook telefonisch benaderen, je kunt dan je nummerweergave uitzetten, wij zullen je dan later in contact brengen met RTL

Read more

Mark Vos en Nadine Verbruggen zijn vandaag getrouwd.

Tot 13 februari 2013 hadden nog weinig mensen van Mark Vos gehoord. Na de oprichting van de Facebookpagina “Actie in de Transport‘, is hij voor velen geen onbekende meer. Vandaag 30 september 2016 is hij getrouwd met Nadine Verbruggen en zullen ze samen in Rijssen gaan wonen.

Namens bestuur en leden van Transport Belangen Vereniging-Nederland willen we het paar heel veel geluk wensen in goede gezondheid.

Read more
Agenda

Calais op politieke agenda!

6 oktober staat Calais eindelijk op de politieke agenda in Brussel. Peter van Daalen Europarlementariër van de (CU) heeft het zover gekregen. Tijdens het debat op 6 oktober zal de gevaarlijke situatie voor chauffeurs onder de aandacht worden gebracht. Veilig doorrijden voor chauffeurs is het onderwerp wat voor op de politieke agenda moet laat hij verder weten. Meerdere keren heeft Peter al bijeenkomsten georganiseerd om Calais te bespreken. 13 november 2015 was er nog een bijeenkomst op Rotterdam The Hague Airport waarbij Dennis de Jong Europarlementariër voor de (SP) ook initiatiefnemer was. Dat was inderdaad dezelfde bijeenkomst waar TLN sprak over een oorlogsgebied in Calais!

Meerdere Partijen

Transport Belangen vereniging Nederland heeft ondertussen 3 partijen die ons steunen om de veiligheid voor de chauffeurs weer te kunnen waarborgen. Maandag 19 september zal Agnes Jongerius Europarlementariër voor de (PvdA) in Brussel een handtekening zetten onder de petitie ‘Veiligheid voor chauffeurs naar Calais’. We vragen jullie ook om deze petitie hier te ondertekenen. Vergeet daarbij niet om de mail die je terugkrijgt te bevestigen, daarmee is je handtekening definitief. Om Peter van Daalen op 6 oktober nog wat meer informatie te geven vragen we chauffeurs die vaker in Calais komen en daar ook schrijnende zaken hebben gezien dan wel meegemaakt. Om deze te mailen naar info@tbv-nl.nl Wij zorgen dan dat ze gebundeld en op tijd in Brussel zijn.

Calais

Afgelopen week werd er een melding gemaakt dat eind dit jaar Calais ontruimd gaat worden. Dat het eind van het jaar pas gaat gebeuren toont aan dat Frankrijk het vluchtelingen beleid niet op orde heeft. Afgelopen vrijdag melde Saskia Dekkers nog van een evacuatie migrantenkamp bij Parijs. 1400 mensen zaten daar die vaak op weg zijn naar Calais!

Wij TBV-NL blijven achter ons standpunt staan. Tot de jungle in Calais compleet ontruimd is, zal een negatief reisadvies om te reizen via de eurotunnel voor de transportsector positief zijn. Pas dan zal Frankrijk de druk gaan voelen om de zaken op orde te stellen. Ondertussen is de SP in Nederland aan het onderzoeken om de 750 kinderen die in de jungle zitten naar Nederland te halen.

Petitie ondertekenen klik dan HIER.

Read more
Petitie

PETITIE CALAIS! (Update)

PETITIE.

Transport Belangen Vereniging-Nederland is een petitie gestart om de veiligheid voor chauffeurs af te dwingen. De SP heeft recent nog een oproep geplaatst met de nodige vragen over Calais. Wij weten dat een chauffeur liever een handtekening zet dan een hele vragenlijst invult en opstuurt. Vandaar dat we de chauffeur tegemoet komen met deze petitie.

Veel was en is er over gesproken met als hoogtepunt afgelopen week waarbij de media er volop aandacht aan besteedde. Dat het geweld niet stopt als de camera’s weggaan werd afgelopen week maar weer eens duidelijk! Transport en Logistiek Nederland wil geen negatief reisadvies voor Calais geven terwijl ze wel spreken over een oorlogsgebied! Een negatief reisadvies dan zal Frankrijk de druk voelen om snel orde op zaken stellen voor de vele migranten die onder erbarmelijke omstandigheden leven!

DE MAAT IS VOOR ONS VOL.

De veiligheid moet voor chauffeurs gewaarborgd zijn, als hij dat niet is zal er actie ondernomen moeten worden. Agnes Jongerius (PvdA) en Dennis de Jong (SP) ondersteunen ons en zijn van mening dat de veiligheid gegarandeerd moet worden. En de eerste actie starten wij met deze petitie op. Daarbij vragen we jullie ons te steunen en hem te tekenen en verder te delen.

Met ondertekening van deze petitie hopen wij met de SP en PvdA samen een meerderheid te krijgen om alsnog een negatief reisadvies te krijgen. Wij als chauffeurs hebben dagelijks met het falende vluchtelingenbeleid te maken. Met buiten alle kosten die hieruit voortvloeien ook nog eens de psychische klachten die chauffeurs hieraan overhouden. Meerdere chauffeurs zitten al ziek thuis. Wie geeft de garantie dat er over enkele jaren geen klachten bij chauffeurs naar boven komen?  Chauffeurs zijn ook mensen!

De muur

Inmiddels is Frankrijk begonnen aan het bouwen van een muur van 4 meter hoog en 1 kilometer lang! Daarbij kwam het vanmiddag al tot schermutselingen met de politie die traangas in moest zetten! Frankrijk verplaatst hiermee het probleem en lost niks op voor de migranten.

 

Hier kunt u ook klikken om de petitie te ondertekenen: PETITIE

 

Read more
code95

CODE95 vanaf dit weekend verplicht voor chauffeurs!

Na 2 jaar van uitstel is het zover dat code95 verplicht is voor chauffeurs. Er is al veel gesproken over code95. Zoals het nu geregeld is, is het volstrekt nutteloos en voegt het nauwelijks wat toe! De bedenkers van de code95 hebben na alle waarschijnlijk weinig verbondenheid met de transportsector. Aanwezig zijn is het enige noodzakelijke op een cursus. Het schrijnende is dat zelfs de opleiders toegeven dat het nauwelijks wat voor stelt op de manier zoals het nu geregeld is. Opmerkelijk zijn de richtlijnen voor de vakbekwaamheid waaraan eisen zijn verbonden. Door de invoering van de code95 moet het veiliger op de weg worden en verkeersongevallen terugdringen waarbij vrachtwagens en bussen betrokken zijn.

CODE95

In het kort, een chauffeur is verplicht om 35 uur scholing te volgen elke 5 jaar. De enige eis is dat van de 35 uur nascholing chauffeurs minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen, waarvan zij zelf 2,5 uur actief rijden. De overige uren kan je kan er dus voor kiezen om vier keer dezelfde cursus te doen. Dit hebben we aan minister Schultz van Haegen al eerder kenbaar gemaakt. De minister vond dat vreemd. Voegt de code95 dan nog wat toe? Wij staan niet negatief tegenover nascholing integendeel, echter zal het wel anders ingevuld moeten worden.

Het is mogelijk om in alle EU landen het certificaat van code95 te behalen zo ook bijvoorbeeld in Roemenië.  Alleen zal je dan als je het in Roemenië haalt, zelf bij het Roemeense CBR een verklaring moeten opvragen dat je de uren gevolgd hebt. Met deze verklaring kan je vervolgens naar het CBR gaan waarna je uren netjes bijgeschreven worden. U zult begrijpen dat het enige rompslomp is, maar het is vele malen goedkoper.

Vanaf 10 september 2016 zal code95 ook op het rijbewijs moeten staan. Aanstaande maandag zal daar op grote schaal op gecontroleerd gaan worden. Veel chauffeurs hebben te lang gewacht, maar uiteindelijk zal het overgrote deel toch aan alle eisen voldoen.

 

Chauffeurs die niet aan de nascholingsverplichting hebben voldaan?

Chauffeurs die binnen de termijn van 5 jaar geen 35 uur nascholing hebben gevolgd, mogen niet meer beroepsmatig rijden. Dat wil zeggen dat hun vakbekwaamheid is verlopen. Pas wanneer ze 35 uur nascholing hebben gevolgd, mogen ze weer beroepsmatig rijden. Ze hoeven dan niet opnieuw de basiskwalificatie te behalen.

Let op, ben je nog niet in het bezit van code95,  dan vervalt de geldigheid van je groot rijbewijs. (Tot je de code95 behaalt.) Met het vervallen van de geldigheid van je rijbewijs, ben je ook niet verzekerd.

Read more
negatief

Waarom geeft TLN nog steeds geen negatief reisadvies?

Actievoerende chauffeurs, boeren, ondernemers en inwoners hebben aangetoond solidair te zijn tegen de overlast van migranten die al veel te lang duurt! Samen hebben ze vandaag in Calais de A16 en andere toegangswegen geblokkeerd met als doel de definitieve sluiting van “de Jungle” af te dwingen. Ze werden daarbij gesteund door de vakbonden. Op dit moment is de blokkade opgeheven. De actievoerders willen concreet datums horen van de minister van binnenlandse zaken wanneer ‘’de jungle’’ definitief gaat sluiten.

Veel Nederlandse transporteurs hebben vandaag een andere route uitgekozen om Calais te meiden. Nu er blokkades zijn wordt er door de transporteurs wel voor een andere route gekozen. Dat verbaast ons waarom er nu wel uitgeweken kan worden naar een andere haven om de overtocht te maken!

TLN

Waarom geeft TLN geen negatief reisadvies af aan hun leden? Ze hebben in de media laten weten dat de situatie levensgevaarlijk is! De zusterorganisatie in Frankrijk spreekt ook over een oorlogsgebied. November 2015 riep TLN al, als de chauffeur zich niet veilig voelt om via deze route naar Engeland te gaan dan mag hij dit kenbaar maken aan zijn werkgever, deze zal hier begrip voor tonen. We zijn nu bijna 1 jaar verder en in Calais is de situatie verergerd en TLN geeft geen negatief advies! Volgens de Arbowet heeft de chauffeur recht op een veilige werkplek. Of gaan de persoonlijke bescherming middelen nu bestaan uit honkbalknuppels e.d.? Transport Belangen Vereniging NL adviseert TLN dringend om hun leden een negatief reisadvies te geven voor Calais! Als je met een vliegtuig op vakantie gaat vliegt hij ook niet over een oorlogsgebied. Wat is het verschil met een beroepschauffeur dan? Is het leven van een beroepschauffeur niks waard dan?

De veiligheid van de chauffeur staat voorop, ja ook de chauffeur is voor de doorstroming van het transport, maar wel veilig. We zijn van mening als er een negatief reisadvies afgegeven wordt door TLN de inkomsten voor Frankrijk daardoor minder worden en er waarschijnlijk sneller een oplossing zal zijn.

Vanmiddag was er zelfs een moment dat #Calais even trending topic was op twitter, wat inhoudt dat er veel over de plaats geschreven werd. Uiteraard houden we ons hart vast als de media de camera’s uit doen en Calais gaan verlaten! Dan staan veel chauffeurs, boeren en inwoners er nog en kan de boel wel eens gaan escaleren. Wat maar eens aangeeft hoe gespannen de boog staat!

Nogmaals TBV-NL eist een garantie voor een veilige reis naar Engeland

Read more
Dennis

Dennis Jansen kwam 7 maanden geleden om het leven, familie hoort niets!

Morgen is het 7 maanden geleden dat onze lieve Dennis Jansen ons verliet door een noodlottig ongeval op de snelweg in Frankrijk. Een ongeluk met grote gevolgen en onduidelijkheid voor ons als familie, vrienden en bekenden. 3 februari 2016 is Dennis ‘s nachts in botsing gekomen met een Duitse/Poolse vrachtwagen. De vrachtauto van Dennis is in de brand gevlogen.

Na heel veel bellen, mailen et cetera kwam het stoffelijk overschot van Dennis naar Nederland na drie lange weken. Dit alles resulteerde in artikels in kranten en zelfs hart van Nederland! Omdat er pasjes zijn gevonden in de verbrande cabine gaan we er vanuit dat we onze Dennis begraven hebben. We weten ook wel dat het niet iemand anders dan Dennis kan zijn maar een officiële DNA is er niet na 7 maanden. De politie in Frankrijk heeft na overlijden DNA afgenomen bij Dennis. Hier kwamen wij pas achter nadat wij zelf 2 maanden na overlijden zelf naar Frankrijk zijn gegaan voor antwoorden. Buitenlandse zaken en politie zeggen niets te kunnen doen! En dat noemt men 1 Europa! De politie Nederland kwam een maand (!) Na overlijden bij ons thuis DNA zoeken van Dennis. Wat zij met dit DNA al een half jaar aan het doen zijn is voor ons een raadsel. We horen en zien niets! Overal weer achter aan bellen en mailen. Iedereen zegt het te gaan uitzoeken maar uiteindelijk hoor je niets! Het hele traject waar we nu inzitten, duurt dus al 7 maanden! Geen DNA is geen duidelijkheid over schuld of aansprakelijkheid en dus kan het onderzoek waar wij recht op hebben nooit afgerond worden. We leven in Nederland. In een land waar heel veel kan en mag. Waarom lukt een DNA onderzoeken met Frankrijk als ander Europees land dan niet? En waarom bestaat er zoiets als Buitenlandse zaken als die ons met een ongeval in het buitenland niet kunnen helpen?

HELP ONS ALSJEBLIEFT DOOR ONS VERHAAL TE DELEN ZODAT IEMAND HIER WAT MEE GAAT DOEN EN HET ONDER DE AANDACHT TE BRENGEN!

Wij zullen Marieke Jansen ook helpen door niet alleen haar bericht te delen, maar ook achter de schermen duidelijkheid voor haar te vragen.

Read more

Maandag 5 september acties rond Calais! (Chinese muur update.)

Maandag 5 september 2016 vanaf 07.00 uur starten in en rond Calais de langzaamaanacties. Langzaam zal het verkeer op de A16 vast komen te staan om aandacht te vragen tot het oplossen van de grote problemen met de migranten. Onze bronnen hebben ons hiervan op de hoogte gebracht en er komt steeds meer bijval om het groots aan te pakken.

In Duinkerke waar er al enkele migranten gezien zijn, wordt de actie ook ondersteund. Het personeel van DFDS heeft al aangegeven het werk neer te zullen leggen. Dat de politie machteloos staat blijkt uit de berichten die we ontvangen dat ze zich aan willen sluiten bij de actievoerders. De politie dweilt met de kraan open, als er 10 opgepakt worden staan er weer 50 achter.

De ogen in Europa moeten maar eens goed naar Frankrijk kijken wat er allemaal mis gaat in Calais. Als chauffeurs niet meer veilig naar Engeland kunnen, dan is het een zorgelijke toestand en is de tijd van pappen en nathouden wat ons betreft voorbij! TLN schrijft met zusterorganisaties een brief naar de Franse premier Valls om verder te lobbyen.

Maandag zullen we proberen om zoveel mogelijk updates te doen waar het vast staat, houdt daarbij onze site in de gaten.

 

Update.

Vanmiddag heeft de minister van binnenlandse zaken de heer Bernhard Cazeneuve nog een ontmoeting gehad met de actievoerders die aanstaande maandag een menselijke ketting willen gaan vormen. Er waren ook enkele mensen van de jungle bij de gesprekken. Hij wil zich nogmaals inzetten om een gedeelte te ontmantelen van de jungle in  Calais. Echter heeft hij daarbij geen datum genoemd. Om de politie tegemoet te komen zullen er ook 2000 extra politiemensen ingezet gaan worden. Echter waren alle beloftes nog niet voldoende om de actie af te blazen. Door het tekort aan opvangplaatsen kondigde hij 2000 extra opvangplaatsen aan in 2017. Aanstaande maandag zal de actie om 7 uur starten op de A16.

Dit filmpje geeft maar weer eens aan hoe gewelddadig de migranten te werk gaan.

 

LIVEBLOG:

5 september de eerste voertuigen zijn vanaf Duinkerken onderweg naar #Calais

08.00 uur Vrachtwagens rijden stapvoets op de A16 op weg naar Calais.

09.20 uur circa 250-300 mensen al aanwezig om een menselijke ketting te vormen. Er moet een eind komen aan, “De Jungle”.

12.00 uur live mee kijken kan via RT.COM. Calais blokkade.

13.00 uur De blokkade die is opgeworpen daarvan zijn de mensen bereid om daar uren te blijven staan.

15.20 uur De burgemeester van Calais aan het woord wat ze elke dag meemaakt!

7 september hebben Frankrijk en Engeland een pakket maatregelen aangekondigd van 20,3 miljoen euro! Als eerste zal begonnen worden met een 4 meter hoge muur te bouwen van glad beton. Deze muur komt op de toegangswegen richting de tunnel te staan en wordt één kilometer lang. Uit deze eerste stap blikt maar weer eens dat de mensen die de oplossingen bedenken nauwelijks weten welke problemen er spelen!

 

Read more
https://youtu.be/29nvYkAF97M

CHAUFFEURS MOETEN VLUCHTEN VOOR DE VLUCHTELINGEN! (Update.)

Maandagochtend vanaf 7:00 gaan chauffeurs, ondernemers en boeren de A16 in Calais blokkeren.
Aanleiding zijn de gevaren daar, vanwege de vluchtelingen die trucks elke nacht dwingen te stoppen op de weg, om er in te springen.
De actievoerders blokkeren de A16 aan beide kanten van Calais.
Twee uur later gaan bewoners en winkeliers een soort “menselijke ketting” vormen bij die snelweg, ook als protest.

TLN heeft het gebied rond Calais verklaard als oorlogsgebied. Iedere werknemer heeft volgens de Arbowet recht op een veilige werkplek. Met andere woorden als een chauffeur gevaarlijke stoffen moet laden is het noodzakelijk dat hij zijn persoonlijke beschermingsmiddelen bij zich heeft. Hoe zit het nu met het gebied rond Calais? Chauffeurs worden dagelijks bloot gesteld aan geweld. TLN heeft al in 2015 verkondigd dat als een chauffeur zich daar niet veilig voelt om daar nog heen te gaan, hij dit kan melden bij zijn werkgever. TLN is van mening dat je werkgever hier dan rekening mee zal houden. Let wel het weigeren van werk is niet toegestaan. Mocht de werkgever geen gehoor geven aan je melding dan kun je dat bij ons door geven via info@tbv-nl.nl  

Ook vannacht was het weer raak, migranten hadden de snelweg versperd en spullen in brand gestoken! (Korte video hier.)

 

Waarom de oproep om niet meer via Calais naar Engeland te reizen.

De jungle van Calais is een nachtmerrie voor chauffeurs! Lange tijd leek het of er niks meer gebeurde. Niets was minder waar, het kwam alleen niet meer in het nieuws. Tot afgelopen weekend een gezin ter hoogte van Calais in de problemen kwam. Daardoor werd het door de media weer opgepakt. Migranten in de Jungle van Calais worden steeds gewelddadiger! De tijd dat er doden gaan vallen is aangebroken. Op YouTube zijn de laatste weken verschrikkelijke beelden geplaatst van aanvallen op chauffeurs. Vele malen heeft politiek Nederland en Brussel er over gesproken. Alleen erover praten heeft geen oplossing geboden. De werkgeversorganisatie TLN heeft het eerder al bestempeld als oorlogsgebied! De tijd van praten is wat ons betreft voorbij!

Gelijk na de recessie zijn Dennis de Jong en Agnes Jongerius direct in actie gekomen, de resultaten hiervan hopen we spoedig te kunnen vermelden. SP roept vrachtwagenchauffeurs op hun ervaringen met transporten via Calais te delen.

De afgelopen weken berichtten de media over toenemend geweld tegen vrachtwagenchauffeurs die via Calais op het VK rijden. Hoewel er maatregelen genomen zijn bij de Eurotunnel, voelen veel chauffeurs zich onveilig, vooral op de toegangswegen naar Calais. De SP Eurofractie heeft in het verleden al veel druk gezet op zowel de Franse regering als de Europese Commissie om maatregelen te nemen voor de veiligheid van de chauffeurs. Ter voorbereiding van nieuwe stappen wil de SP nu graag zoveel mogelijk praktische ervaringen van chauffeurs verzamelen aan de hand van de volgende vragen:

–           Hoe ervaart u als chauffeur de situatie op de route naar en in Calais? Hoe vaak hebt u te maken met bedreigingen? Hoe verschilt de situatie in Calais met die in andere havens in Noord-Frankrijk, België en Nederland? Hoe is de situatie op de toegangswegen en parkeerplaatsen op deze routes? Hoe vaak zijn er vertragingen? Hoe groot is de eventuele schade aan de vrachtwagen en de lading? Vindt u het nog verantwoord om te rijden op Calais? Zo nee, wordt u door uw werk- of opdrachtgever gedwongen toch deze ritten te maken? Is er daarbij nog verschil tussen dag- en nachtritten? Wordt u met andere woorden gedwongen ook ´s-nachts te rijden, zelfs als u de situatie te onveilig vindt?

–           Maakt u gebruik van de uitgebreide CO2 controles in Calais? Zo ja, hebt u de indruk dat andere chauffeurs ook gebruik maken van deze controles? Zo nee, waarom niet? Stimuleer uw werkgever of opdrachtgever dat u aan de uitgebreide controles deelneemt of juist niet?

–           Is de Franse politie voldoende aanwezig, zijn er afdoende veiligheidsmaatregelen getroffen om u en uw lading te beschermen?

Deel uw ervaringen op deze punten met ons door uw antwoorden op deze vragen uiterlijk 15 september te sturen naar calais@sp.nl.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong, SP-fractiemedewerker Ellen Verhoog.

Wij als Transport Belangen Vereniging Nederland en Chauffeurstoekomst Samen Sterk, roepen chauffeurs op die via Calais naar Engeland reizen om de werkgever te melden dat de route via Calais niet meer veilig is! De werknemer vraagt de werkgever een andere en veiliger route te nemen. Een beroepschauffeur heeft recht op een veilige werkplek.

 

Read more
Boete

BOETE IN NEDERLAND TOT WEL €4400,-!

In theorie zou het niet mogelijk moeten zijn dat een bestuurder meer dan één geldige bestuurderskaart op zijn naam heeft staan. In de Verordening (EU) 165/2014 staat in Hoofdstuk V, artikel 26 t/m 31, omschreven onder welke voorwaarden en omstandigheden een bestuurderskaart afgegeven wordt ().

Hierin staat onder andere dat bevoegde autoriteit passende maatregelen neemt om verifiëren of een aanvrager niet reeds houder is van een geldige bestuurderskaart. Dit houdt in dat door lidstaten een elektronisch register wordt bijgehouden waarin, gedurende de geldigheid van de bestuurderskaart, de volgende gegevens staan:
– Naam en voornaam van de bestuurder;
– Geboortedatum en, indien bekend, geboorteplaats van de bestuurder;
– Nummer van een geldig rijbewijs en plaats van afgifte van het rijbewijs (indien van toepassing);
– Status van de bestuurderskaart; en nummer van de bestuurderskaart.

Deze elektronische registers zijn met elkaar verbonden en met behulp van het TACHOnet meldingssysteem kunnen de gegevens op deze manier tussen de verschillende lidstaten worden uitgewisseld. In het geval van afgifte, vervanging of vernieuwing van de bestuurderskaart gaan de lidstaten via de elektronische uitwisseling van de gegevens na of de bestuurder niet reeds in het bezit is van een geldige bestuurderskaart. Controleambtenaren hebben dan eveneens toegang tot het elektronisch systeem om de status van een bestuurderskaart na te gaan, tijdens de controle’s in NL en het in de andere EU landen zal hier extra aandacht aan worden besteed.
Het TACHOnet is al uitgerold maar niet alle lidstaten waren er goed op aangesloten! Dit probleem wordt nu met spoed opgelost! Binnenkort kan een controlerende inspecteur zien of de bestuurder van welk land dan ook meerdere kaarten in z’n bezit heeft.
Een bestuurder mag niet meer dan één geldige bestuurderskaart bezitten. Hier staat een in Nederland boete op van 1500 euro voor een werknemer en 4400 euro voor een werkgever/zelfstandige.

De inspectie heeft ons gevraagd om bewijs aan te leveren dat er chauffeurs zijn die meerdere bestuurderskaarten in bezit hebben. Inmiddels hebben er een aantal chauffeurs zich gemeld bij ons met meerdere bestuurderskaarten. Chauffeurs die in het bezit zijn van meerdere kaarten hebben nu nog de mogelijkheid dit te melden, dit kan via info@tbv-nl.nl op verzoek zullen wij je dan de brief door sturen waarin vermeld staat dat je dan geen boete krijgt. Uiteraard zal je het verzoek krijgen van het IL&T om de kaart in te leveren! De inspectie gaat daarmee naar de KIWA om te bewijzen dat het systeem niet waterdicht is. Tot op heden ontkent de KIWA het verhaal.

De KIWA is tot op heden er van overtuigt dat het systeem waterdicht is maar TBV-Nl heeft op 09 augustus 2016 geconstateerd dat zowel op de brief van de KIWA als de begeleidingsbrief bij de nieuwe bestuurderskaart vermeld wordt “Uw nieuwe kaart werkt pas nadat u oude kaart verlopen is “.

Bij vragen of problemen info@tbv-nl.nl

Read more
Tol kast

Nieuws over onderzoek Belgische tol kast.

Wij publiceerden er al eerder over, medische klachten waarschijnlijk veroorzaakt door de Belgische tol kast ook wel OBU genoemd.

Na aanleiding van onze oproep om klachten te melden, kwamen er een groot aantal binnen. Variërend van hoofdpijn, oververmoeid, onwel worden, spraakstoornissen en andere neurotische klachten.

Het is Transport Belangen Vereniging – NL gelukt om aandacht hiervoor te krijgen van onze Europa parlementariërs Agnes Jongerius ( PvdA ) en Dennis de Jong (SP) Samen maakte zij zich sterk voor een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke stralingen van de OBU. Ook andere aanwezige elektronische apparatuur wat in de cabine van de vrachtauto’s aanwezig is, denk dan ook aan bijvoorbeeld de boordcomputer, gsm, magnetron zullen worden gecontroleerd op straling.

De uitslag van het onderzoek is “morgen” nog niet bekend dus zullen we daar nog even geduld voor moeten hebben. We bedanken iedereen die zich bij ons gemeld hebben of dit nog gaan doen. De mensen die hun klachten eerder bekend hebben gemaakt, vragen we ons een bericht te sturen als de klachten erger zijn geworden. Berichten kunnen worden gestuurd naar info@tbv-nl.nl. Gezien het grote aantal klachten zijn we niet in de gelegenheid geweest om alle mail persoonlijk te beantwoorden, hier voor onze excuses. Alle klachten zijn wel gemeld!

Wat is nu de stand van zaken? Vanuit Brussel is contact gezocht met European Agency For Safety and Health at Work OSHA dit is een agentschap van de Europese Unie. Bij dit onderzoeksbureau was het nog niet bekend en had ook nog geen eerdere onderzoek gedaan in deze richting. Het OSHA gaat nu op onderzoek uit bij andere onderzoeksbureaus met de vraag of deze hier bekend mee zijn.

In het kort: Ze gaan informatie inwinnen over mogelijke problemen bij de nationale onderzoekscentrums. Op basis hiervan bepalen zij weer hun vervolgstappen. Ze houden ons op de hoogte die wij weer via de site verder verspreiden.

Read more
Belgische

Belgische kilometerheffing toch schadelijk?

TBV-NL maakt zich grote zorgen over de gezondsheidklachten klachten die chauffeurs hebben nadat de OBU in de vrachtwagen kwam.

In De Nieuwe Werker van 24 juni 2016 koneden we lezen dat er toch geen probleem zou zijn met de straling van de On Board Units die in vrachtwagens werden geplaatst voor de kilometerheffing. Dat beweert althans dokter Maurits De Ridder van de FOD WASO. Wij TBV-NL hebben inmiddels al een grote hoeveelheid mails ontvangen van chauffeurs die sinds de invoering van de kilometerheffing gezondsheidklachten hebben! Heeft hij de klachten van de chauffeurs onderzocht? Zijn er fysiologische en klinische onderzoeken gebeurd voor- en tijdens de blootstelling aan de straling in de vrachtwagen? Neen, dr. De Ridder baseert zich eenvoudigweg op het argument dat de uitgezonden straling onder de huidige blootstellingsnormen blijft. Wat hij er niet bij vertelt is dat deze normen al 15 jaar zwaar onder vuur liggen en volgens een grote groep wetenschappers geen enkele bescherming bieden.

De normen zijn namelijk enkel gebaseerd op kortetermijneffecten (blootstelling van enkele minuten) en bieden geen enkele bescherming voor langetermijneffecten bij langdurige, chronische blootstelling. Ze gaan er ook van uit dat straling enkel schadelijk kan zijn door opwarming van het weefsel, een veronderstelling die reeds lang achterhaald is gebleken. De neurologische klachten die de vrachtwagenchauffeurs rapporteren door de OBU zijn wel degelijk heel plausibel; ze komen overeen met de klachten die mensen wereldwijd ondervinden door blootstelling aan draadloze technologie (hoofdpijn staat bovenaan de lijst) en met de vele studies die deze effecten bevestigen.

In 2011 classificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (IARC) deze straling officieel als potentieel kankerverwekkend en een recente studie van de Amerikaanse overheid (de NTP-studie) brengt het definitief bewijs van het kankerverwekkend effect zeer dichtbij. Wij vinden het discours van dr. De Ridder daarom misleidend eenzijdig en onverantwoord. Het steekt schril af tegen de waarschuwingen van verschillende internationale instanties zoals het Europees Milieuagentschap, de Raad van Europa en de oproep vorig jaar van 220 wetenschappers aan de Verenigde Naties voor strengere normen en dringende maatregelen tegen de steeds toenemende stralingsblootstelling van de bevolking (emfscientist.org).

Een verplichte blootstelling op het werk aan een technologie waarvan de risico’s steeds duidelijker naar voor komen uit wetenschappelijk onderzoek, is wel degelijk een zeer grote reden tot bezorgdheid.

Meer nog, het gedrag van vrachtwagenchauffeurs heeft een grote impact op de veiligheid van andere weggebruikers. Zelfs de minste indicatie dat de OBU’s het neurologisch en cognitief functioneren beïnvloeden, en die indicaties zìjn er, zou voldoende moeten zijn om onmiddellijk in te grijpen en te zoeken naar technologische alternatieven met minder of idealiter geen stralingsblootstelling.

Voor meer informatie over de stralingsproblematiek kunt u de volgende website en facebookpagina: bekijken.

 

 

 

Read more

Snel werk maken voor een eerlijke arbeidsmarkt voor chauffeurs!

Snel werk maken van een eerlijke arbeidsmarkt voor vrachtwagenchauffeurs dat sprak Agnes Jongerius gisteren uit tijdens een werkbezoek.

De arbeidsomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs kunnen alleen verbeteren als Europa de plannen om verdringing en uitbuiting op de Europese arbeidsmarkt aan te pakken doorzet. Agnes Jongerius (PvdA) sprak tijdens een werkbezoek dat zij samen met de Vlaamse SP.a leider John Crombez bracht aan een truckerscafé (Joost Truckstop) met chauffeurs en vakbonden over de huidige situatie.

“Er heerst bij de Nederlandse en Belgische chauffeurs een hoop onvrede over de oneerlijke concurrentie. Oost-Europese chauffeurs kunnen onder de huidige wetgeving werken voor veel lagere lonen. Dat is dubbel onrechtvaardig. Het is onrechtvaardig voor de mensen die worden uitgebuit en het is onrechtvaardig voor de Nederlandse en Belgische chauffeurs die hierdoor geen werk hebben.“, aldus Agnes Jongerius.

Gevolgen Brexit

In de transportsector is veel onrust over de gevolgen van de Brexit. De belangenvereniging Transport en Logistiek Nederland verwacht nadelige effecten. Groot-Brittannië is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Als de voordelen van het EU-lidmaatschap, zoals vrij verkeer van mensen en goederen wegvallen, zal dat een behoorlijke impact hebben op onze economieën.

Jongerius: “Iedereen heeft een hoop vragen en dat is terecht, niemand kan overzien hoe het precies gaat aflopen. We moeten de situatie rustig benaderen en ervoor zorgen dat de belangen van de chauffeurs en de sector bewaakt worden”.

Klachten Belgisch tolsysteem

Het nieuwe tolsysteem in België zorgt voor veel overlast bij chauffeurs. Sinds april dit jaar moeten buitenlandse vrachtwagens via een kastje betalen om op de Belgische snelwegen te mogen rijden. Het systeem kent echter veel storingen en het verantwoordelijke bedrijf is voor chauffeurs slecht te bereiken. TBV-NL, Vakbonden en chauffeurs klagen daarnaast over de vele verschillende systemen die nu in Europa gehanteerd worden, waardoor soms de hele cabine volhangt met verschillende kastjes. En dat terwijl een vlaggetje voor de ruit al zicht belemmerend is.

Read more
Nederland

Nederland loopt achter!

Nederland is een van de weinige landen die niet inziet dat het onderhoud van de Nederlandse infrastructuur niet alleen door de eigen belasting betalers betaald moet worden. Europa heeft geresulteerd in open grenzen waarbij er steeds meer landen kiezen om de Europeanen die hun land betreden mee te laten betalen aan de infrastructuur. Waar Nederland normaliter vooraan staat blijven we nu achter.

De provincie Zeeland is één van de grens provincies in Nederland die gedupeerd is door invoering van tol heffingen in België. Nu vooral het zware vrachtverkeer België ontwijkt en door de Zeeuwse dorpen heen dendert om de tol te mijden. Lopen ze straks nog meer het risico gedupeerd te gaan worden als de Belgische tolheffing voor personenauto’s ingevoerd gaat worden. Zeeland zit dan opgesloten tussen 2 tol trajecten. Waar ze aan de ene kant grenzen aan België, hebben ze aan de andere kant de Westerschelde tunnel. De Zeeuwen zijn straks als de tolheffing voor personenauto’s in België doorgaat altijd verplicht om tol te betalen om uit hun provincie te kunnen rijden. Het recreatie en toerisme verkeer kan wel eens terug gaan lopen. Daarom zeggen we, schaf motorrijtuigenbelasting af en wellicht wat andere belastingen en voer de kilometerheffing in. Afgelopen maandag waren we uitgenodigd door omroep Zeeland om onze standpunten toe te lichten en mensen hierop te laten reageren. De uitzending van omroep Zeeland kan je hier terugluisteren.

Transport Belangen Vereniging-Nederland publiceerde enkele weken terug al hun mening.

Onze mening werd de volgende dag ter discussie gesteld bij, “de stelling van de dag” van de Telegraaf. Bij de uitkomst waren 6 van de 10 van mening dat in Nederland de kilometerheffing ook ingevoerd moet worden. De discussie is sinds die tijd aangewakkerd door de politiek en de media wat resulteerde in het feit dat de Telegraaf opnieuw deze stelling heeft getest. Ook bij deze uitslag waren 8 van de 10 Nederlanders van mening dat de kilometerheffing ingevoerd moet worden.

Sinds de invoering van de Duitse maut worden onze auto en snelwegen al extra belast door vrachtauto’s die de Duitse autowegen willen mijden. Ze komen bij Groningen de grens over om bij Aken weer de Duitse snelweg op te gaan en zo veel geld besparen. Sinds 1 april 2016 is in België eveneens de Tol ingevoerd met als resultaat dat Belgische wegen vermeden worden. De provincies die langs de grens met België zitten daarvan worden de wegen wederom extra belast.

TBV-NL is van mening: Welkom maar wel u deel bijdragen aan onze infrastructuur.

 

 

 

 

Read more

PvdA en SP vragen onderzoek aan.

PvdA & SP in Europees Parlement vragen Europees agentschap OSHA een onderzoek uit te voeren. Wij TBV-NL hadden om een onderzoek gevraagd na aanleiding van de vele gezondsheidklachten die we van chauffeurs hadden gekregen. Deze klachten ontstonden nadat de Belgische tolkastjes in de vrachtwagens waren geplaatst.
Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA) en Dennis de Jong (SP) hebben het Europees Agentschap voor gezondheid en veiligheid op het werk (OSHA) gevraagd om zo snel mogelijk een onderzoek uit te voeren naar de mogelijk schadelijke gevolgen van de Belgische tolkastjes.

“De bezorgdheid onder vrachtwagenchauffeurs is groot en daar is aandacht voor nodig. Iedereen in Europa moet veilig zijn werk kunnen doen en laten we deze kwestie dan ook zo snel mogelijk goed onderzoeken”,

aldus Agnes Jongerius (PvdA).
De Jong (SP): Over de wildgroei aan tolkastjes heb ik op 3 mei jl. Eurocommissaris Bulc vragen gesteld. Zo wil ik weten wanneer de lang verwachte evaluatie van de betrokken Europese wetgeving gereed is en waarom we in Europa niet kunnen werken met één tolkastje dat geschikt is voor alle nationale tolsystemen. Er moet snel een einde komen aan de huidige situatie waarbij vrachtwagens hun dashboard vol met tolkastjes hebben.
In de afgelopen maanden heeft een groot aantal vrachtwagenchauffeurs aan de bel getrokken over gezondheidsklachten die volgens hen veroorzaakt worden door straling van de Belgische tolkastjes. Sinds 1 april 2016 is de Belgische tol verplicht en hebben Europese vrachtwagenchauffeurs een tolkastje voor de voorruit gemonteerd. De chauffeurs hebben last van migraine, misselijkheid, en slaapstoornissen. Ook zijn er volgens de chauffeurs storingen op de GPS en de radio door de tolkastjes. De Belgische vakbonden hebben al gevraagd om maatregelen van de Belgische overheid.
“ Het is van groot belang om nu een goed en betrouwbaar onderzoek uit te voeren zodat er duidelijkheid komt over de mogelijk schadelijke gevolgen van de tolkastjes”, aldus Dennis de Jong en Agnes Jongerius.

Read more
Belgische

OBU kastjes Belgische tol slecht voor de gezondheid?

De Belgische tol kastjes hebben na eerste testen aangetoond slecht te zijn voor de gezondheid! Sinds 1 april 2016 is de Belgische tol verplicht en hebben  vrachtwagenchauffeurs een OBU tol kast voor de voorruit gemonteerd.  In België hebben al meerdere vervoerders geklaagd bij de vakbond. Verschillende neurologische aandoeningen waar chauffeurs ineens mee kampen variërend van migraine,  misselijkheid en slaapstoornissen. Verder wordt ook elke 5 minuten een storing veroorzaakt op de Tom Tom en de radio door de straling.

Na een dertigtal gevallen heeft de fiscus de opdracht gegeven om het toestel te laten testen op straling. Deze tests zijn uitgevoerd bij een transportbedrijf en bleken positief te zijn. Elke 5 minuten sloeg de naald van de EMF-meter in het rood en gaat daarmee een drempel over  van elektromagnetische straling die abnormaal hoog is. Deze testen zijn slechts een eerste indicatie dat er een probleem ligt in de behuizing van de Belgische tol kast! De komende tijd zullen er verdere onderzoeken plaats vinden door wetenschappers die kunnen worden gebruikt om eventuele rechtszaak aan te spannen. In afwachting van de eindresultaten, roepen de Belgische vakbonden de minister Lacroix op deze eerste resultaten die wijzen op het feit dat het systeem reële risico ‘ s voor de gezondheid van de chauffeurs is het systeem op te schorten!

In Nederland zijn er ook veel chauffeurs die de Belgische tol kast voor de ruit gemonteerd hebben. We roepen chauffeurs op die ook sinds deze invoering van de tol kast dergelijke klachten hebben zich te melden bij info@tbv-nl.nl Wij zullen dan zorg dragen dat deze klachten bij de juiste persoon komen om de klachten serieus te laten niemen.

Voor Franstalige chauffeurs, die kunnen hun klachten mailen naar: vanina_881@hotmail.com vermeld daarbij gezondsheid klachten OBU.

Read more
Tol

Tol in Nederland invoeren!

Nu België aangeeft om een onderzoek te laten uitvoeren om buitenlandse automobilisten tol te laten betalen, springt de Minister Schultz gelijk in de bres. Wij begrijpen dat België ook hierin onderzoekt of het een kans van slagen heeft. Veel automobilisten rijden door België om naar Frankrijk op vakantie te gaan. Oostenrijk heeft toch ook al jaren een vignet plicht, en ook dat accepteren we.

Miljoenen

De transportsector betaalt in de omliggende buurlanden al miljoenen op jaarbasis wat alleen nog maar gaat groeien. Vorige week bracht Duitsland nog naar buiten dat over twee jaar ook alle Bundes strassen aan de tolwegen worden toegevoegd!

Europa

Het Europa is nu zo opgebouwd dat elk land zijn eigen tol kan en mag gaan heffen. Wanneer zal Nederland ook eens begrijpen dat ons wegen netwerk gebruikt wordt om de maut in Duitsland en de tol in België te omzeilen. Vooral Buitenlandse vervoerders omzeilen de maut en tol door over Nederlands grondgebied te rijden. De druk op ons wegennetwerk neemt toe en de files worden meer en daarmee groeit ook de kans op ongevallen.

€8,- per dag

Waarin Nederland altijd vooraan wil staan, accepteren we dat onze wegen gebruikt worden om de tol te omzeilen. Om met een Buitenlandse vrachtwagen een dag in Nederland te kunnen rondrijden betaal je €8, -. Daarmee mag je van noord naar zuid en van oost naar west rijden. Om een voorbeeld te geven als je Duitsland binnenrijdt bij Oldenzaal en richting Berlijn gaat dan ben je halverwege al enkele tientallen euro’s kwijt! Kennelijk zijn onze kosten voor het wegennetwerk niet zo hoog als in de buurlanden.

Euroviget

Wij zijn zo vrij geweest om alvast een rode streep te zetten door het eurovignet! Ondanks dat we nooit een voorstander zijn om meer belast te gaan worden voor de transportsector, doen we dit voorstel uit bittere noodzaak. Laat ook hierin de gebruiker gaan betalen.

Tol systeem

Als er in Nederland een tol systeem zou komen, zouden ook de vele Oost-Europese voertuigen hieraan gaan betalen. Veel van deze voertuigen rijden hier maanden rond zonder enige vorm hierover belast te worden.

Read more

Vervoerders gedupeerd door Platooning!

Vervoerders worden met enige regelmaat geconfronteerd met oponthoudt op de APM2 terminal. Het systeem blijkt regelmatig in storing te vallen en updates worden vaak op de dag doorgevoerd. Anno 2016 waar de klanten het liefst 24 uur bediend willen worden staat de vervoerder vaak weer aan de kant. De toch al kwetsbare laatste schakel wordt nauwelijks tot niet serieus genomen. Een wereldhaven zoals Rotterdam het doet geloven, brokkelt zo langzaam af. Geautomatiseerde terminals zullen ook wat vaker een systeemupdate moeten ondergaan. Wat ons opvalt dat de update bij de APM2 vaak op de dag gebeurd en dan veel uren weer onbereikbaar is. Vervoerders kunnen dan geen containers uithalen en de klanten hebben de producten niet in huis.
Woensdag 6 april 2016 komen de rij treintjes van de Platooning Challenge aan op de APM terminal. Nederland heeft deze Platooning Challenge als huidige voorzitter van de EU georganiseerd. De minister Schultz van Haegen zal daarbij aanwezig zijn van 12.15-14.45 uur. Op dit moment is er nog niks gecommuniceerd naar de vervoerders, maar we gaan ervan uit dat de terminal op 6 april gesloten zal zijn voor afhandeling van het wegvervoer. Veel organisaties zullen daarbij aanwezig zijn waaronder ook TLN. Onder het genot van wat hapjes en drankjes zullen de treintjes 1 voor 1 aankomen. De vervoerders zullen hierdoor gedupeerd worden! Wij zijn ons er terdege van bewust dat er getest moet worden met dergelijke systemen. Maar dat een terminal eraan mee werkt en daarmee de afhandeling voor het wegvervoer staakt gaat ons te ver.

Read more
Eén

Eén april was geen grap! (Update)

Eén april was al vaak over gesproken, deze dag zou het Belgische tol systeem voor vrachtverkeer vanaf 3,5 ton ingaan. De Belgische instanties ViaPass en Satellic die verantwoordelijk zijn voor het systeem hebben alles door laten gaan.

Vele dachten dat het wel eens een goede grap kon zijn maar niets was minder waar. De grap werd geen grap maar één groot fiasco! België toonde daar halsstarrigheid en ging gewoon daar mee door wat niet betrouwbaar was! 1 april 2016 gaat dan voor de transporteurs en chauffeurs de boeken in als zwarte dag. Bedrijven die al ruim voor 1 april de kasten hadden aangevraagd wachten tot op de dag van vandaag nog steeds op de kastjes. Op 1 april kon je ze ook aan de grens kopen was gezegd. Gevolg lange rijen vrachtverkeer voor de grenzen en chauffeurs die kilometers moesten lopen om een kast te kunnen aanschaffen. Frustrerend was het dat de chauffeur bij aankomst te horen kregen dat de kasten op waren. En de teleurstelling werd groter toen ze bij terugkomst ook nog eens ontdekte dat hun vrachtwagen was afgesleept! In plaats van alle vrachtwagens af te slepen hadden we liever gezien dat er vanuit de politiek grote druk op België was gezet! De transportsector verloor deze dag weer miljoenen! Klanten kregen te laat of niet hun goederen aangeleverd. Chauffeurs echter maakten weer lange zo niet te lange dagen. Gevolg dat ze de komende 28 dagen beboet kunnen worden op overschrijden van de rij en rusttijden! Alleen doordat ViaPass en Satellic hun zaken niet op orde hadden!

Vanuit de chauffeurs waren al vele klachten naar buiten gebracht. Veel chauffeurs hadden gemeld dat het systeem niet werkte of het voertuig niet aangemeld kon worden. Ook hierin werden de chauffeurs niet gehoord! Zij zijn de mensen op de werkvloer die zien wat goed of fout gaat. Ook nu blijkt weer dat mensen vanaf de werkvloer meer gehoord zouden moeten worden! Er was al geruime tijd bekend dat de systemen ondeugdelijk waren en niet op tijd leverbaar. Minister Schultz is door TLN gevraagd om de problemen te bespreken met haar Belgische collega. Door het zicht op de problemen had TLN de druk bij de minister op kunnen voeren en eisen tot uitstel, het probleem was groter dan gesuggereerd werd door België.

Waarom wilde België het wiel opnieuw uitvinden? Duitsland heeft al jaren een tol systeem wat goed functioneert. We snappen dat landen een tol systeem willen hebben om verkeer wat alleen maar door dat land heen rijdt ook mee te laten betalen aan de infrastructuur.

Een beroepschauffeur loopt nu al het risico op een boete als hij een zicht belemmerend vlaggetje op de voorruit heeft. Maar een voorruit vol met tol kastjes is kennelijk geen probleem. Wij zijn dan ook van mening dat er één Europees systeem moet komen waarmee elk land de kilometerprijs kan verkrijgen die per kilometer is vastgelegd. Verder zal Nederland niet achter moeten blijven en ook een maut systeem moeten gaan invoeren.

Sattelic gaat geld terugstorten!

Vanmorgen kwam een mail binnen bij een transportbedrijf waarin bekend gemaakt werd dat Sattelic het bedrijf bedankte voor het terug bezorgen van de OBU. Saillant detail in de hele kwestie is dat hetzelfde bedrijf tot op heden nog zit te wachten op de maut kasten! De chaos was al groot maar dreigt alleen maar groter te worden! Minister Schultz zal haar Belgische collega maar eens haar ongenoegen moeten uitspreken over deze chaos! Het is compleet van de zotte dat bedrijven zelf een administratie moeten gaan bijhouden of er niet onterecht lokale wegen in rekening zijn gebracht!

 

Read more

Agnes Jongerius mee naar Calais.

Agnes Jongerius: De Calais route is verbeterd, maar nog niet veilig
De werksituatie voor vrachtwagenchauffeurs die naar Engeland rijden is nog niet veilig. Een aantal maatregelen van de Franse overheid en Eurotunnel heeft de situatie verbeterd, maar er is nog steeds sprake van een onveilige situatie. Daarom is het advies om na Gent geen stop meer te maken onverminderd van kracht.
De ontruiming van een deel van het vluchtelingenkamp bij Calais heeft ervoor gezorgd dat het idee bestaat dat alles weer rustig is, maar dat is niet waar. Chauffeurs ondervinden nog overlast en zien dat de problemen zich verschuiven naar Duinkerken en België. Op uitnodiging van de Transport Belangenvereniging Nederland is Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) een avond meegereden met een Nederlandse chauffeur.
“Het is voor chauffeurs zwaar. Ik ben nu één keer meegereden en heb respect voor de mensen die deze route meerdere keren per week moeten rijden. De spanning en dreiging zijn nog steeds voelbaar aanwezig. Uiteindelijk zijn vluchtelingen en vrachtwagenchauffeurs allebei het slachtoffer van een falend Europees beleid. Het is heel goed dat er nu eerste stappen zijn gezet maar als we niet alert zijn verschuift het probleem naar andere plaatsen.”, aldus Agnes Jongerius.
Voor de transportsector is de schade groot. De langere wachttijden, ontevreden klanten en extra beveiliging en controle lopen flink in de cijfers. De sector is tevreden dat er maatregelen worden genomen, maar verwacht nu wel dat er binnen Europa aan een structurele oplossing gewerkt wordt.
“Nu niet wegkijken, want het is niet normaal dat chauffeurs in Europa niet gewoon onderweg kunnen stoppen. De ontruiming is een eerste stap, maar zeker niet de oplossing. Het blijft voor zowel de vluchtelingen als voor onze vrachtwagenchauffeurs een vreselijke en onzekere situatie”.
Aangezien het probleem zich waarschijnlijk meer richting België zal bewegen heeft Agnes Jongerius in de komende weken afspraken gemaakt met haar Belgische collega’s om ook bij onze Zuiderburen de druk flink op de ketel te houden.
Kijk hier voor een reportage van de rit naar Calais.

Steun de vrachtwagenchauffeurs: like en deel dit verhaal

Read more
systeem

Heeft de douane nog wel grip op het systeem?

Hoeveel grip heeft de douane nog op het systeem? Zelfs nu het externe scannen gestopt is gaan er met regelmaat zaken mis waarvan de transporteurs en klanten de dupe zijn! Vanmorgen komt er een chauffeur op de ECT-Delta aan om 2x 20ft containers op ter zetten. Hij meldt zich netjes bij de douane met een keuringsopdracht invoer document. Daar staat met dikgedrukte letters op te lezen dat een container verzegeld dient te worden! De desbetreffende ambtenaar meldt de chauffeur dat hij zo de containers kan opzetten en de terminal kan verlaten. Hij is daar niet helemaal gerust op en neemt dan contact met ons op. Wij adviseren de chauffeur om na het opzetten de container alsnog te laten verzegelen, het staat immers ook dikgedrukt gemeld. Na het opzetten heeft de chauffeur uitgaand een stop gemaakt bij de douane en daar een douane zegel erop gekregen. Hij rijdt daarna na de uitgang van de ECT- Delta en wil de terminal verlaten, daar krijgt hij een foutmelding en komt het terrein niet af. Om 11.00 uur hebben we kort contact gehad met de chauffeur en als het goed is kan hij nu het terrein verlaten! Hij weet ons te melden dat er circa 20 chauffeurs nog staan met soortgelijke problemen! In hoeverre heeft de douane nog wel grip op het systeem? Ook het externe scannen had wat ons betreft niet hoeven stoppen zelfs daar hadden we een oplossing voor. Daardoor kunnen nu alleen containers nog via een noodprocedure uitgehaald worden. Containers die langer als 36 uur op de terminal staan komen daarvoor in aanmerking, maar u raadt het al ook dat wordt niet of nauwelijks gehonoreerd!

We zullen het ministerie hierover aanschrijven om maatregelen te nemen betreffende deze kwesties. Een transporteur en chauffeur moeten een douane beambte kunnen vertrouwen als hij vragen stelt wat te doen. Een chauffeur klakkeloos vertellen dat hij geen stempels nodig heeft getuigd alles behalve betrouwbaarheid.

Read more

Chauffeurs nog steeds niet veilig in Calais! (Update)

Chauffeurs zijn nog steeds niet veilig in Calais, ondanks dat er periodes zijn dat de overlast minder lijkt, blijft het uitkijken!

Eind vorig jaar werden wij van TBV-NL gevraagd of we het geregeld konden krijgen om een Europarlementariër onaangekondigd mee te laten gaan naar Calais. Mevrouw Agnes Jongerius (PvdA) stelde we de vraag en nam onmiddellijk deze uitdaging aan. Als eerste Europarlementariër ging ze met gemengde gevoelens met Jaco een Chauffeur van de Firma Visbeen mee met de rit vanaf Antwerpen tot op de parkeerplaats van de Channel. In een film die in opdracht van de PvdA is opgenomen zien jullie binnenkort hoe het een en ander verlopen is.

Nadat we de reis naar Calais 2x uit moesten stellen, is het 10 maart gelukt. Dat alles in de luwte georganiseerd werd was mede om te zorgen dat de Fransen er geen lucht van zouden krijgen. Als alles van te voren groot naar buiten werd gebracht dan liepen we het risico dat alles te geregisseerd was, en er geen migrant te bekennen. Met medewerking van de firma Visbeen transport uit Nieuwe-Tonge is gisteren de reis naar Calais geweest. Henry Gulickx (voorzitter TBV-NL.) vertrok al vroeg in de middag richting Bergen op Zoom, daar zou een cameraman van de PvdA en Omroep Brabant samen met hem verder reizen naar de firma Visbeen transport om daar wat opnames te maken. De firma Visbeen gaat wekelijks vele keren via Calais naar Engeland toe en heeft de chauffeurs geïnstrueerd om voorbij Antwerpen niet meer te stoppen. Nadat er wat gesprekken gevoerd en opnames gemaakt zijn we vanaf Nieuwe-Tonge vertrokken richting Antwerpen. Bij het tankstation stond Agnes Jongerius al te wachten op de chauffeur van Visbeen. Nadat Jaco aangekomen was op de parkeer plaats stapte Agnes en een cameraman in de vrachtwagen om koers te zetten richting Calais. Na een uur rijden zijn we bij hoge uitzondering gestopt om andere chauffeurs te vragen over de gevaren richting Calais. Daarna is de reis verder gegaan naar Calais. Om een stop tijdens de laatste kilometers te maken was inderdaad niet verstandig omdat enkele illegale langs de auto in de richting van Calais liepen, midden in de nacht.

Dat het gevaar nog niet is geweken blijkt uit het feit dat op 6 maart 2016, lang nadat een gedeelte van het kamp in Calais is ontruimd is grote overlast geweest voor de chauffeurs.

Het was gisterenavond rustig langs de weg richting de Channel, de bewoners van het kamp zijn goed georganiseerd net als wij hadden kunnen weten, wisten zei dat die nacht weinig treinen reden in verband met onderhoud aan het systeem van de Channel. Het winterse weer ligt bijna achter ons, en daarmee zal de overlast weer toe nemen.

Calais is allesbehalve veilig te noemen!

Calais links te laten liggen om ergens anders de overtocht te maken is niet haalbaar! Alleen de tijd die je al langer onderweg bent is niet het enige probleem de capaciteit van de veerboten is te weinig, last minute kaarten is haast niet mogelijk deze worden door grote bedrijven opgekocht en helaas ook op de zwarte markt voor extra hoge bedragen doorverkocht.

Het probleem is zeker niet opgelost. Zolang Engeland gastvrij is zullen de immigranten blijven strijden. Één dag na ons bezoek waren er alweer ongeregeldheden in Calais, via deze Facebookpagina zijn diverse filmpjes en foto’s daarvan te zien.

Namens Transport Belangen Vereniging-Nederland willen we de firma Visbeen bedanken voor het inplannen van deze rit en Agnes Jongerius voor het aangaan van deze uitdaging. Omroep Brabant bedankt. Steven Schotte mede door jou inzet was alles tot in detail gepland, hartelijk dank daarvoor!

In onder ons van Omroep Brabant hebben ze nog een stuk van de reis uitgezonden, vanaf 10.55 minuten komt de reis aan bod. Ook vannacht is zelfs het hekwerk om de beveiligde parkeerplaatsen vernield waardoor migranten toegang kregen tot de vrachtwagens!

Read more

Misstanden van de firma AFMB

In onze strijd tegen de misstanden van de firma AFMB woensdagmorgen meer nieuws in de uitzending op radio 1 morgen om 09.30 Radio 1, Agnes Jongerius over de Cyprusroute.
PvdA: Stop uitbuiting vrachtwagenchauffeurs door Cyprus-route
De uitbuiting van vrachtwagenchauffeurs via de zogenaamde Cyprus-route gaat onverminderd door. De schijnconstructie is jaren geleden in opspraak geraakt maar wordt nog veelvuldig gebruikt. Dit is aangetoond door het radioprogramma Reporter. In november 2013 heeft de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank geconcludeerd dat de zgn. ‘Cyprusroute’ die gebruikt wordt door het bedrijf ‘AFMB ltd.’ illegaal is. Werknemers die via dit wegtransportbedrijf werken zouden in Nederland sociale premies moeten afdragen.
Het bedrijf heeft de vorm van ‘uitzendbureau’ aangenomen en gaat gestaag door met zijn praktijken. Chauffeurs worden aangenomen onder Cypriotische arbeidsvoorwaarden waardoor chauffeurs slecht verzekerd rondrijden. De chauffeurs zelf weten dit echter niet en krijgen na een ongeval of bij ziekte niets uitgekeerd.
PvdA’ ers Agnes Jongerius en John Kerstens willen dat er zo snel mogelijk maatregelen genomen worden om de chauffeurs te beschermen. Dit stellen zij in schriftelijke vragen aan minister Asscher en de Europese Commissie.
“Op dit vlak moeten de inspectiediensten over de grenzen heen kunnen werken. We kunnen niet toestaan dat mensen zo belazerd worden. Europa moet op dit gebied strenger handhaven”, aldus Agnes Jongerius.
Volgens John Kerstens is de aanpak van schijnconstructies een speerpunt van de PvdA in de strijd tegen onderbetaling en verdringing: “De ‘Cyprus-route’ is zo’n constructie, aanpakken dus”, aldus Kerstens. .
Licentie intrekken
Kerstens en Jongerius willen dat de vergunning van het bedrijf wordt ingetrokken en dat de Europese Commissie maatregelen neemt om het misbruik aan te pakken.
Het is opvallend dat het bedrijf openlijk reclame kan maken voor de constructie om premies te ontwijken. In een reclamespot roept het bedrijf op om personeel onder te brengen bij AFMB Limited op Cyprus. Zo kunnen ze tot 30% besparen op hun Nederlandse loonkosten en kunnen zo de concurrentie uit Oost-Europa aan .

Read more
Venlo

Update parkeer problematiek in Venlo!

CHAUFFEURS IN DE KNEL

Update na de gezamenlijke actie van 22 januari 2016 in Venlo. Na een noodkreet van een ondernemer ging de SP poolshoogte nemen en volgde een gezamenlijke actie met de SP, Transport Belangen Vereniging Nederland, de Truckers-Appy de Facebooknieuwspagina Chauffeurs nieuws, de parking en restaurant aan de Keulse Barrière en enkele kaderleden van het FNV. Verder onderzoek leidde tot een rapport, dat verscheen op 19 februari 2016. Op 24 februari omstreeks 18.45 uur worden de verzamelde handtekeningen/petities aangeboden en een motie ingediend.

Wij hopen dat een groot aantal van jullie hier bij aanwezig zullen zijn. Samen strijden voor ons recht.

Heb je de petitie nog niet getekend? Tot woensdagmorgen kan dat nog, klik hierachter link de petitie

Het rapport geeft weer wat de gemeente van Venlo niet meer op het netvlies had. De afgelopen weken heb ik een ondernemer mentaal langzaam naar de knoppen zien gaan. En de oorzaak daarvan is de gemeente Venlo. Dat gesteld hebbende gaat ook de hand in eigen boezem. Toen de gemeenteraad het initiatief van vooral D66, voor een detail handelszone rondom de Keulse Barrière en later het bestemmingsplan hiervoor goedkeurde, had zij niet of nauwelijks voor ogen dat er nog goed lopende ondernemingen zaten. Onvoldoende had men op het netvlies dat vooral Nederlandse vrachtwagenchauffeurs de Keulse Barrière nog steeds graag als pleisterplaats gebruiken en met het restaurant De Nieuwe Keulse een ‘huiskamer’ hadden aan de grens.

Ik heb gezien dat media-aandacht over de afsluiting van de parkeerplaats door de gemeente, geen enkele reactie opleverde van dit college. De kop in het zand, omdat niets de aandacht mag afleiden van de grotere bedrijven die de zogenaamde logistieke hotspot Venlo groot moeten maken?

Ook geen enkel oog voor de Nederlandse beroepschauffeur die steeds meer ziet hoe zijn werk verdrongen wordt. Geen enkel oog voor een kleine ondernemer die succesvol deze chauffeurs een thuis ver van huis biedt. Nee, wel pronken met ondernemingen die hun vrachtwagens op buitenlands kenteken plaatsen en de eigen chauffeurs hebben ontslagen en vervangen door mensen uit vooral Oost-Europa.

Mensen die voor een hongerloon het werk verrichten wat voorheen door gediplomeerde Nederlandse beroepskrachten werd uitgevoerd. Pronken met moderne slavernij? Een gemeente die niet zwicht voor negatieve verhalen over de bedenkelijke rol die zij speelt bij het wegpesten van een ondernemer. Een gemeente die geen gehoor heeft voor kleinere ondernemers en enkel en alleen met de grote jongens wil optrekken. Dat is het hedendaagse Venlo en de heersende coalitie. Blind voor diegenen die al hard werkend proberen de eindjes aan elkaar te knopen.

Mede door de gesprekken die ik de afgelopen maanden heb gevoerd met ondernemers en chauffeurs in de logistieke sector, ben ik meer overtuigd geraakt dat actie ten behoeve van deze beroepsgroep nodig is. Ook om de neoliberale nachtmerrie te keren. Het is nodig dit tij te keren en er ook te zijn voor de kleine ondernemer.

Als u mij vraagt waarom…? Omdat ik de afgelopen maanden een ondernemer langzaam naar de knoppen zag gaan en chauffeurs vertwijfeld afvragen hoe het mogelijk is dat een logistieke hotspot vergeet rekening te houden met degene die die hotspot dagelijks doorrijden; de vrachtwagenchauffeurs en hun ondernemingen. Allen bedrijven en personeel dat geen duidelijkheid krijgt van de gemeente wat er de komende maanden concreet gaat gebeuren. Gemeentelijke beslissingen waar het voortbestaan van een onderneming, en routering van de beroepschauffeur afhankelijk van is.

Zo ga je niet met mensen om aldus,

Petra Raijer Gemeenteraadslid voor de SP in Venlo

 

Enkele maanden geleden werd de oprit naar de parkeerplaats aan de Keulse Barrière door de gemeente afgesloten. Reden hiervoor was schade aan het wegdek dat men niet verder kapotgereden wil zien.

SP-raadslid Petra Raijer: “Makkelijker was het wanneer de oprit gerepareerd zou worden (een kwestie van enkele klinkers en wat zand), want nu dienen vrachtauto’s de afrit te gebruiken (tegen het verkeer in dus) om naar de parking te komen.”

“Een parking die nog altijd druk bezet is, vooral als rustplaats en het gebruik maken van voorzieningen in het daar gelegen chauffeurs restaurant, maar ook om te kunnen wisselen van begeleiding voor bijzonder transport dat de grens moet passeren.”

Ondanks aandringen van de SP weigert de gemeente de afsluiting weg te halen en de straatschade te repareren. Iets wat wel haar verantwoordelijkheid is als eigenaar van het gebied.

Maar de gemeente wacht liever totdat de grond is verkocht aan een firma die op het terrein een tuincentrum wil bouwen. Dat kan echter nog maanden tot jaren duren, terwijl het terrein dan slecht bereikbaar blijft? Een onwenselijke situatie.

Zo vinden ook de vrachtwagenchauffeurs, Transport belangen Vereniging-Nederland, Trucker Appy en Chauffeursnieuws. Raijer: “Gezamenlijk zijn we een actie gestart voor een goede voorziening voor chauffeurs en hun vrachtauto’s. We trekken samen op in de strijd voor het behoud van de parking aan de Keulse Barrière en het mogelijk verdwijnen van het restaurant zelf wanneer de parking ontoegankelijk wordt door onder andere bouwplannen op die plek en de afwezigheid van een goed alternatief in de omgeving.”

De SP heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de gehele situatie aan de Keulse Barrière. Het rapport hierover verschijnt vandaag en kunt u hier lezen (PDF).

Raijer: “In dat rapport is een motie opgenomen om verbeteringen af te dwingen, dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en de parkeerplaats weer gaat onderhouden en de oprit gaat repareren.”

“De motie wordt aanstaande woensdag (24 februari) in de gemeenteraad besproken. Het zou het gemeentebestuur sieren om met een stevige toezegging te komen, dan kan de motie nog van tafel.”

Tevens worden die woensdagavond de door chauffeurs en belangenverenigingen opgehaalde handtekeningen (zowel via de online petitie als via de papieren lijsten) aan de gemeenteraad aangeboden. Dit zal gedaan worden door de heer Henri Gulickx van de Transport Belangen Vereniging Nederland.

Raijer: “Om deze aanbieding en het achterliggende doel daarvan kracht bij te zetten, zal de SP aansluitend mondelinge vragen stellen aan het college, opnieuw om verbeteringen afgedwongen te krijgen. Op het einde van de vergadering volgt dan de eerder genoemde motie (of niet, als er een stevige toezegging komt).”

“Ons onderzoeksrapport dient bij de behandeling in de gemeenteraad als leidraad en onderlegger. Het geeft haarfijn weer wat er aan de hand is aan de Keulse Barrière, hoe de situatie is ontstaan en wat eraan gedaan dient te worden om de problemen op te lossen. Hiervoor benoemen we alternatieven en kijken we ook naar de (on)mogelijkheden in de regio.”

 

 

Read more
parkeerproblematiek

Parkeerproblematiek in Venlo, snappen de ambtenaren van I&M het zelf wel?

Parkeerproblematiek, we hebben er eerder al een stuk over gepubliceerd maar kennelijk was en is het niet duidelijk voor de betreffende ambtenaren van Infrastructuur en Milieu. Nederland kent 13 E-Wegen wat inhoudt dat deze E-Wegen de nationale grenzen overbruggen. Binnen Nederland kennen wij deze wegen hoofdzakelijk als A wegen, A2, A4, A10,….enzovoort. Langs de E-Wegen in de landen om ons heen zien we dat er voldoende ruimte is om te parkeren. De laatste jaren zijn er in Duitsland de nodige parkeerplaatsen extra aangelegd. Dit mede door de vele duizenden vrachtwagens die vanuit Oost-Europa onze kanten opkwamen. In Nederland zijn echter parkeerplaatsen gesloten, overlast was vaak voor Rijkswaterstaat een rede om tot sluiting over te gaan. In onze beroepssector hebben we de rij en rusttijden wetgeving waaraan we moeten voldoen. Maar dat dit binnen Nederland steeds moeilijker wordt om uit te voeren, is voor vele niks nieuws! Dat er door gemeentes ook nog eens industrieterreinen afgesloten worden zet onze sector nog eens verder onder druk! Wat wij ons dan nu afvragen….zijn onze E-Wegen nog wel E waardig?

Na de actie op 22 januari 2016 van Transport Belangen Vereniging-NL, chauffeursnieuws, trucker-Appy en de SP na aanleiding van de sluiting van de parkeerplaats van de Keulse Barrière waren er ook Kamervragen ingediend. De antwoorden die wij ontvangen hebben vertellen ons zoveel dat wij betwijfelen of de ambtenaren zelf wel weten hoe de wegen lopen! De minister geeft aan dat na de aansluiting van de A74, daar de focus op is gelegd door de gemeente Venlo. Dat er op de A74 ter hoogte van de grens niet voldaan is aan een overdrachtsplaats voor het uitzonderlijk vervoer heeft dan kennelijk geen prioriteit.

Tradeport is aangewezen door de gemeente Venlo om daar uitzonderlijke transporten over te dragen aan de Nederlandse begeleiders. Dergelijke zwaar transporten zullen dan de afrit moeten nemen om vervolgens via smalle rotondes de overdracht op het parkeer terrein te gaan regelen. Maar hoe doe je dat als je vier meter of breder ben, of bijvoorbeeld 48 meter lang? De A67 is voorzien van een ruime overdrachtsplaats lezen we. Dergelijke zwaar transporten hebben een routeplicht die in de vergunning vermeld staat. Als een vervoerder van deze route afwijkt en er ontstaan problemen, dan zal hij overal voor op draaien. De minister werd ook gevraagd wat ze ervan vond dat de oprit naar het parkeerterrein momenteel is afgesloten. Vrachtwagenchauffeurs die willen eten en overnachten bij het nog steeds geopende chauffeursrestaurant moeten met hun voertuigen rare capriolen uithalen om te parkeren. Het volgende werd daar op geantwoord:

Ik heb begrepen dat er forse schade is aan het wegdek bij de oprit, met mogelijk gevaar voor (vracht)verkeer en fietsers. Omdat het terrein formeel geen parkeerplaats meer is en binnenkort een andere bestemming krijgt, is de gemeente van mening dat investeringen in dit terrein niet meer doelmatig zijn. Uit het oogpunt van veiligheid heeft de gemeente besloten deze oprit af te sluiten. De afsluiting had nog niet gehoeven als de gemeente akkoord was gegaan met de uitbater van de Keulse Barrière om de uitrit op zijn kosten in orde te maken. Hij is tot op de dag van vandaag nog steeds geopend met zijn chauffeursrestaurant! De uitbater van de nieuwe Keulse is tot op heden ook nog steeds niet in kennis gesteld door de gemeente Venlo.

De parkeerproblematiek moet wat ons betreft snel meer prioriteit krijgen om de veiligheid te kunnen blijven waarborgen!

Read more
NIWO

Gaat NIWO licentie intrekken?

Gaat de NIWO de licentie intrekken, na aanleiding van de uitzending gisteravond op radio 1 van Reporter radio. Wij zijn er wat dieper ingedoken. Tijdens de uitzending hoorde we Jan Cremers (Nederlandse socioloog en voormalig politicus namens de Partij van de Arbeid.) zich afvragen waarom er überhaupt nog een licentie verleend was aan de AFMB? Het ministerie van Sociale Zaken (de SVB) had in 2013 al aangetoond dat de Cyprus route onder de schijnconstructies viel. U vraagt zich dan wellicht net zo als ons af waarom de vergunningverlener NIWO alsnog een licentie heeft afgegeven?

Op de site van de NIWO lezen we het volgende: De Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) is een privaatrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). De NIWO voert haar taken zelfstandig uit. De NIWO legt verantwoording af aan de minister van Infrastructuur en Milieu. Deze verleent goedkeuring aan de jaarrekening en de hoogte van de tarieven. Hoofdtaak is het verlenen van vergunningen aan de Nederlandse transportsector. De NIWO draagt op deze manier al vele jaren bij aan het goed functioneren van de markt voor binnenlands en internationaal wegvervoer. Je zou denken, als een ministerie een organisatie of bedrijf aanmerkt als schijnconstructie, het andere ministerie dat dan overneemt en de vergunningverlener daarvan op de hoogte brengt.

We nemen de Niwo onder de loep en komen tot de ontdekking dat de voorzitter van de raad van beheer een bekende is. De heer drs. A.B. Sakkers is naast voorzitter ook nog onafhankelijk lid. Tevens is de heer drs. A.B. Sakkers voorzitter van de financiële commissie en lid van deze commissie. Opmerkelijk detail dat de heer drs. A.B. Sakkers tot 23 mei 2013 nog voorzitter was van Transport & Logistiek Nederland. TLN wat in 2005 nog een handboek uitbracht: ‘Succesvol uitvlaggen’. Met dat boek in het achterhoofd kunnen we dan concluderen dat vergunningen intrekken van dergelijke firma’s geen prioriteit heeft?

Truckstar bracht betreffende de uitzending nog een verslag met als kop: “Wie stopt de Cyprus route”? We denken dat we daar helder in kunnen zijn, de minister Schultz van Haegen zal de Niwo de opdracht moeten geven om tot intrekking van de licentie over te gaan.

Read more
Minister

Minister verzuimt licentie in te trekken!

Tijdens de uitzending van reporter radio 1, werd een woordvoerder van AFMB nagespeeld. Je kon horen hoe ze de Nederlandse staat omzeilen met de constructie eigenrijder. Deze firma heeft gekozen voor een opmerkelijke werkwijze! De “eigenrijder ” krijgt zonder contract een eigen auto, maar moet daarnaast ook zelf zorg dragen voor de facturatie naar de opdrachtgever. De opdrachtgever zal door de eigenrijder zelf gezocht moeten worden. Als de opdrachtgever gevonden is komt er iemand langs van de AFMB om wat zaken door te nemen. De eigenrijder factureert vervolgens de ritten die hij voor opdrachtgever uitvoert! De betalingen van de factuur lopen vervolgens via de AFMB die er kosten voor allerlei zaken zoals tanken en huur auto afhaalt. Aan het eind van het jaar wordt de balans opgemaakt, de eigenrijder draait verlies!

Opmerkelijk genoeg hoorde je ook dat er nauwelijks afdracht plaatsvindt door AFMB in Cyprus. We hebben geconstateerd dat bij de diverse slachtoffers, de ene keer sociale lasten worden afgedragen en bij weer andere vond er pensioen afdracht plaats. Maar vrijwel nooit samen op 1 loonstrook! Echter een loonstrook is niet alles zeggend, de jaaropgaven laten hierin ook weer een ander beeld zien! Zodra AFMB de arbeidsovereenkomst beëindigt ontvangt de gedupeerde geen uitkering, want in Cyprus weten ze van niets. Als gedupeerde orde op zaken wilt stellen, zal hij naar Cyprus moeten gaan. Ja, een reis maken waaraan nauwelijks resultaat valt te behalen is dan wel duur.

Mocht je door bijvoorbeeld een ongeval thuis komen te zitten en je bent een jaar ziek thuis dan ontvang je maar liefst 3 keer in dat jaar je basissalaris, het salaris wat je hebt afgesproken met de AFMB. Dit terwijl je huur of hypotheek lasten gewoon maandelijks doorgaan. Chauffeurs lijken daardoor in eerste instantie veel te verdienen maar verliezen uiteindelijk alles!

 

Schuldsanering?

Daar heeft de AFMB wel een oplossing voor. De bewindsvoerders worden om de tuin geleidt en de schuldeisers ontvangen hun geld niet. Wat we na deze uitzending willen vertellen, we hebben begrip dat mensen noodgedwongen hulp aanvaarden als ze geen brood meer hebben. Maar uiteindelijk vallen ze in een gerechtelijke strafprocedure omdat ze zelf de wet hebben overtreden. Wie verdient hier het geld aan? En wie maakt misbruik van de mensen die geen uitweg meer hebben? We zullen de politiek vragen zowel in Den-Haag als de Europese politici om deze vorm van schijnconstructies definitief een halt toe te roepen.

Minister van infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen heeft verzuimt de licentie in te trekken van AFMB. Nadat het ministerie van Sociale Zaken (de SVB) eind 2013 melde dat de Cyprus route een schijnconstructie was! Overheden zouden inzake dergelijke kwesties beter moeten gaan samenwerken!

Hier kunt u de uitzending terug luisteren, in de studio waren behalve Jan Cremers ook Agnes Jongerius namens de PVDA uit het Europees Parlement en Paul Ulenbelt namens de SP uit de tweede kamer.

Read more
Misstanden

Misstanden in de Transportsector zondag 7 februari op radio1.

Misstanden uit de transportsector komen zondag 7 februari tussen 19.00 en 20.00 uur aan bod. Ellen van den Berg van Reporter radio 1 besteed aandacht aan schijnzelfstandigheid en de Cyprus route!

Nederlandse chauffeurs die werkeloos worden gaan vaak op zoek naar  manieren om toch aan geld te kunnen komen. Vaak in een zogenaamde schijnconstructie. Met een iets hoger netto resultaat, maar vaak met geen enkele sociale zekerheid! Deze misstanden moeten wat ons betreft harder bestraft worden.

Ook de Cyprus route is een voorbeeld waar je niet in moet trappen. Vaak worden chauffeurs betere voorwaarden voorgeschoteld bij die Cyprus route! Maar iets wat te mooi is om waar te zijn blijkt dan vaak na enkele maanden werken. Als een chauffeur werkzaam via deze route bijvoorbeeld ziek wordt, dan ontstaan er de eerste problemen. Als chauffeur zal je zelf overal achteraan moeten gaan. En dan wordt er geen onderscheid gemaakt of je in loondienst of een zo genoemde schijn zelfstandige bent. Zonder inkomen of ziektegeld kan je geen hypotheek of huur meer betalen met alle gevolgen van dien.

In de studio bij reporter radio zit Jan Cremers, werkzaam bij de UvA en de Universiteit van Tilburg als onderzoeker op het gebied van Europees sociaal beleid. Onlangs schreef hij mee aan het boek ‘Market Expansion and Social Dumping in Europe’ over de neveneffecten van vrije vestiging in Europa. En Paul Ulenbelt, tweede Kamerlid SP. Hij heeft meerdere keren Kamervragen gesteld over schijnconstructies in het goederenvervoer.

Wij als TBV-NL hebben chauffeurs al meerdere keren gewaarschuwd om met dergelijke constructies niet in zee te gaan. Iedere keer als er zich weer een chauffeur meldt met een probleem, dan vragen wij ons steeds af waarom er nog steeds mensen in dergelijke constructies trappen. De Transport Belangen Vereniging-Nederland heeft mee gewerkt aan deze uitzending net als Edwin Atema van het FNV. Luister aanstaande zondag allemaal naar reporter radio 1 tussen 19.00 uur en 20.00 uur.

Read more
Wunderland

Wunderland Kalkar On Wheels.

Wunderland Kalkar On Wheels wordt op 28 mei 2016 voor de derde keer georganiseerd. Dit evenement wordt georganiseerd door Truckersclubmillingen in samenwerking met Wunderland Kalkar . Tijdens dit evenement zal er op zaterdag een truckrun gereden worden voor circa 100 kinderen uit Duitsland en Nederland met een levensbedreigende ziekte.

Opgave voor de truckrun die op zaterdag 28 mei vanaf 10.00 uur start, is niet meer mogelijk. Dit alles heeft te maken met de vergunning waaraan een maximaal aantal voertuigen verbonden is voor de truckrun. Voor de Truckshow zelf kunt u zich nog wel inschrijven voor 15 april 2016. Chauffeurs die interesse hebben om met hun voertuig naar de truckshow te gaan kunnen zich hier aanmelden.

Wunderland Kalkar on Wheels, kunt u ook op facebook vinden.

Read more

Vrijdag actiedag voor behoud parkeerplaats Keulse Barrière! Update!

De oprit naar de parkeerplaats is vrij gemaakt. Daarmee kunnen chauffeurs weer parkeren bij de Keulse Barrière!

Vrijdag 22 januari 2016 starten we samen met de SP en Chauffeursnieuws de actiedag voor behoud parkeerplaats de Keulse Barrière!

De gemeente Venlo heeft besloten dat er andere ontwikkelingen moeten komen op de locatie van parkeerplaats de Keulse Barrière. Er wordt echter geen rekening gehouden met de belangen van vrachtwagenchauffeurs en logistieke bedrijven op deze plek. Na eerdere bedroevende antwoorden van B&W op raadsvragen van de SP over deze kwestie, gaan we komende vrijdag actievoeren! Er moet een goed alternatief komen voor deze strategische rustplek voor chauffeurs.

Zoals we eerder al aangaven wordt er op deze grensovergang ook met regelmaat speciaal transport overgedragen aan de Nederlandse begeleiders. Door het wegvallen van deze parkeerplaats waarvan de ingang nu al afgesloten is, kan dat alleen nog plaatsvinden op de vluchtstrook. Voor deze categorie is het wenselijk dat dergelijke transporten veilig over gedragen kunnen worden. Het overdragen neemt dan ook vaak wel enige tijd in beslag wat op een vluchtstrook dan niet echt wenselijk is.

Parkeerplaatsen zijn ook noodzakelijk voor naleving van de rij en rusttijden! Door sluiting van deze parkeerplaats en industrieterreinen die ook steeds vaker gesloten worden voor overnachtende chauffeurs neemt de hoeveelheid parkeerplaatsen snel af! Er is door Chauffeursnieuws een petitie gestart om de ondernemer een hart onder de riem te steken en te zorgen dat de parkeerplaats open blijft. Deze petitie is inmiddels ruim 1700 keer getekend. We vragen jullie als je nog niet getekend heb dit alsnog via deze link de petitie te tekenen. (Deel na getekend te hebben dit bericht verder.) Beroepschauffeurs willen ‘s avonds ook even rustig kunnen douchen, eten en bijkomen na een inspannende dag. Wat de veiligheid dan weer ten goede komt.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt en SP-Europarlementariër Dennis de Jong zullen aanwezig zijn en ook met aanwezige chauffeurs praten over deze locatie. Maar niet alleen deze locatie zal besproken worden. Ulenbelt en De Jong vragen daarnaast aan chauffeurs naar hun ervaringen met verkeersveiligheid en -overlast, werk verdringing, vluchtelingencrisis (denk aan Calais, Duinkerken) en handhaving op de cabinerust. Informatie die ze meenemen in het bevragen van de minister en Eurocommissaris om ook op dat vlak verbeteringen te bewerkstelligen voor de logistiek.

Ben je vrijdag 22 januari 2016 in de gelegenheid, probeer je pauze in te lassen bij wegrestaurant de Keulse Barrière vanaf 14.00 uur is daar de aftrap!

 

Read more
onduidelijkheid

Onduidelijkheid over TBV-NL.  

Onduidelijkheid over TBV-NL, we zullen in het kort ons ontstaan en werkwijze nog eens op schrijven. 13 februari 2013 kwam er een bericht in de media dat er Filipijnen ingezet werden om chauffeurstekorten op te kunnen vangen. Deze Filipijnen werden in Duitsland op voertuigen van DINO trans gezet. Dit stuitte op veel verzet binnen de transportsector, massaal werd er op sociale media geklaagd! Echter liet Mark Vos het niet bij klagen, maar richtte een heuse Facebook pagina op, “Actie in de Transport’’ was gestart! Dat deze pagina 2 weken later al ruim 12000 volgers had vertelde wel iets!

We zijn nu bijna 3 jaar verder en hebben er intern wat wijzigingen plaats gevonden. De naam heeft een rustiger karakter gekregen i.p.v. een groep die alleen maar op acties uit zou zijn. Transport Belangen Vereniging-Nederland is op vele fronten al bekend bij, Tweede Kamerleden, Europarlementariërs, Politie, iL&T, Douane, FNV, CNV en andere chauffeursgroepen waaronder Transport in Actie, Chauffeursnieuws, Transportnieuws en Chauffeurstoekomst Samen Sterk. Bij gevestigde organisaties hebben we betere verstandhoudingen gekregen. Veel kaderleden van vakbonden kunnen we benaderen en andersom worden we ook benaderd.

 

Onafhankelijkheid staat bij TBV-NL bovenaan.

Als onafhankelijke partij willen we datgene doen waar we voor staan, kritisch geluid laten horen op die fronten waar het anders kan en steunen daar waar we raakvlakken hebben!

Onze werkwijze is dat we op willen komen voor hen die nu nergens aansluiting vinden. Een hele grote groep, zo niet de grootste groep chauffeurs, eigenrijders en kleine transporteurs is nu nergens bij aangesloten! Daar willen wij verandering in gaan brengen, door hen die nergens aangesloten zijn, een stem te geven! Bij TLN voelen veel kleine transporteurs zich niet thuis de reden die we dan vaker horen, teveel andere belangen die er een te grote rol spelen. Chauffeurs die ons ook vertellen het vertrouwen in vakbonden verloren zijn. Terwijl de vakbonden nodig zijn om nieuwe cao’s af te sluiten. Daarin zijn wij nu deze grote groep aan het verenigen. En ja vertrouwen moeten ook wij eerst overwinnen van deze grote groep. Wij vinden dat deze groep als ze zich verenigen ook een recht moet krijgen om hun zegje te kunnen en mogen doen. Het zijn vakmensen die dagelijks met liefde hun passie uitvoeren, maar lopen vaak tegen problemen aan waarvan ook zei denken, dit kan toch anders!

Onduidelijkheid was er over ons ontstaan toen we samen met de VERN optrokken tegen de havenacties in Rotterdam! Veelal hoorden we berichten dat we onze ziel verkocht hadden aan de VERN! We kunnen hier kort en duidelijk over zijn, als onze site goed is doorgelezen dan was duidelijk voor welke groep we op dat moment opkwamen. We komen immers op voor meerdere partijen. We zullen daar waar we dezelfde gedachtes ambiëren, aansluiting zoeken om sterker naar buiten te komen. Dat we bij de havenacties samen met de VERN dezelfde gedachtes ambieerde, gaf ons de gelegenheid om samen naar buiten te treden.

We trokken in deze op met de VERN voor onze leden, de eigenrijders en de kleine transporteurs die door de acties van havenpersoneel stilstand opliepen. Als vakbonden voor chauffeurs op gaan komen waar we voor onze leden dezelfde ideeën hebben. Dan zullen we daarin ook samen met de bonden optrekken. Bij ons staat het ene moment de chauffeur centraal en het volgende moment de ondernemer. Met uiteindelijk gezamenlijk één doel, een betere transportsector! We hopen dat hiermee de ontstane onduidelijkheid, nu verdwenen is.

Read more
Peter

Peter Hagenaars overkwam bijna de nachtmerrie van elke chauffeur!  

 

Peter reed nietsvermoedend met zijn tankwagen over het industrieterrein in Borculo onderweg naar de zuivelfabriek Friesland Campina. De grootste nachtmerrie van elke chauffeur wordt hem dan bijna werkelijkheid. Door kordaat optreden en vol op de rem te staan wist hij zijn 50 ton zware combinatie stil te zetten achter een meisje op een onverlichte fiets in de regen!

Leest u hieronder zijn emotionele facebookpost:

Dag meisje in Borculo. Op je fiets zonder enige verlichting in je donkere kleding… Je fietste in de regen over het industrieterrein… Zonder verlichting. Het is daar heel druk, met vrachtauto’s enzo.

Ik reed daar ook met mijn vrachtauto… Ik kon jou echt niet zien! Ja… Op ‘t allerlaatste moment, ik moest nog ff vol in de remmen met 50 ton. Dat ging allemaal nog maar net goed hè! Ben jij ook net zo geschrokken als ik?

Als ik je had aangereden was ‘t ook nog es mijn schuld geweest… Terwijl ik je echt nog maar net op tijd zag.

Zelf heb ik ook 3 kinderen… Daar ben ik heel zuinig op. Ik denk dat jouw ouders ook heel voorzichtig zijn met jou! Dus vraag ze eens om goede verlichting op jouw fiets… Zodat je gezien wordt… Want vroeg of laat heb je minder geluk en dan zijn er zoveel mensen verdrietig! Ik ook hoor!

 

Ouders zorg voor uw kinderen.

Wij vragen aan alle ouders die hun kinderen elke dag op de fiets uitzwaaien als ze naar school gaan. Zorg ervoor dat ze verlicht naar school gaan, dan worden ze eerder opgemerkt en kan een chauffeur, maar ook een automobilist op tijd reageren! Een chauffeur heeft doorgaans thuis een gezin waar hij ’s avonds weer graag mee aan tafel zit. En u wilt toch niets liever dan dat u ‘s avonds ook weer met alle kinderen aan tafel zit!

Read more
Staking

Staking havenpersoneel! (update)

De eerste 24 uurs staking is gaande en na her en der wat oponthoud is het menig vervoerder toch gelukt om containers op te zetten. Vanmorgen rond 12 uur leek het erop dat de staking serieus zou worden! Poorten bij de APM gingen dicht. Na enige minuten kwam er een bericht naar buiten dat een tijdelijk werkoverleg bij de APM hiervan de oorzaak was. Na het werkoverleg konden vrachtwagens gewoon weer naar binnen rijden om containers op te zetten. Vanaf 14.00 uur werden daadwerkelijk de poorten dicht gedaan. Alle auto’s die binnen op de terminal waren werden nog netjes weg geholpen. Vanaf 15.15 uur is de 24 uurs staking ingegaan. Dat de actiebereidheid niet groot was, bleek wel aan de aantallen actievoerders die er her en der stonden. Het weer speelde ook niet heel erg mee, maar diegene die er stonden getuigde dan toch van ware strijders! Na enige tijd werd ook duidelijk dat de APM vanmorgen alsnog een akkoord heeft bereikt met het personeel.

De bonden werden uitgenodigd voor een gesprek, maar het FNV wees het af met de opmerking willen jullie SVP stoppen met stalken…’’

Nadat de staking gaande was kregen chauffeurs aan de poorten te horen, dat er binnen op de terminals wel gewerkt werd. Het grootste oponthoud werd veroorzaakt door Rijkswaterstaat! Doordat er enkele voertuigen voor de verkeerslichten naar de RST/ECT home stonden, heeft Rijkswaterstaat besloten om beide zijden van de A15 de afrit Heijplaat dicht te doen. Dat daardoor langere files op de snelweg ontstonden was wel een groter probleem. De VID melde op twitter dat de stakers de hele waalhaven hadden geblokkeerd. Van een gehele blokkade was geen sprake, dat zou de Politie na afspraken ook onmiddellijk stoppen. De voertuigen die voor de ingang naar de RST stonden had de Politie gewoon door moeten sturen! Daarmee had een file op de A15 voorkomen kunnen worden. Staking havenpersoneel!

Meerdere terminals hebben nu een akkoord met hun werknemers. De arbeiders in deze sector zijn afhankelijk van de toelevering van de terminals, 90 % van de havenarbeiders willen gewoon aan het werk, de bonden niet. Wat is nu nog het doel om acties te blijven voeren? Van de vakbondsleden kregen wij commentaar op onze vorige berichtgeving. Wellicht duurde het even totdat ze begrepen dat er inderdaad in het systeem van de organisatie een probleem kan zitten. Het komt niet vaak voor dat twee sectoren die afhankelijk zijn van elkaar op deze manier met elkaar geconfronteerd worden. De keuze van de bonden om te kiezen voor de havenarbeiders en hun leden in het transport niet te steunen roept daardoor vragen op.

Overleg zal toch collectief moeten plaatsvinden, echter als we vertegenwoordig worden door bonden die op het moment van actie tegenstrijdige belangen hebben is dit een slechte zaak en zal wat ons betreft nooit meer mogen voorkomen.

De vervoerders hebben deze staking over hun heen laten komen, maar verbazen ons eigenlijk over de lage opkomst van de poortwachters. Morgen zullen we zien of er actievere ploegen zijn, maar door de onderlinge meningsverschillen bij kaderleden van de diverse terminals zal het wel eens langzaam rustig kunnen worden.

6 weken geleden, bij de eerste geruchten, hebben al veel verladers actie ondernomen door hun lading om te “routen” via andere havens en schepen; wij zien dit aan wijziging van het B/L. Geen haan die er naar kraait, want niemand dan insiders kunnen weten om welke containers het gaat. De vervoerder mist nu echter wel werk of ze komen via feeders of het spoor alsnog naar Rotterdam. We zien het aan de aantallen welke de afgelopen 14 dagen via Rotterdam binnenkomen, en die blijven sterk achter op andere jaren, en dat heeft niets te maken met overcapaciteit waar men bang voor is.

Read more
Bonden

Bonden zetten leden in de kou!

De bonden roepen de havenarbeiders op om op 7 januari 2016, 24 uur te gaan staken!

Waar de bonden enerzijds werkzekerheid voor leden uit de haven willen, laten de bonden anderzijds veel leden uit de transportsector keihard vallen! Die leden lopen straks het risico ontslagen te worden doordat werkgevers in de transportsector hierdoor in de problemen dreigen te komen.

Door het sluiten van terminals gedurende een langere periode zal de toch al brosse transportsector verliezen oplopen. Verliezen die door het lichte herstel van de afgelopen tijd, nog zeker niet gedragen kunnen worden. Ook is ons te horen gekomen dat het personeel van de ECT helemaal niet zo actie bereid is als ons wordt voorgesteld. Het bod wat de werkgevers geboden hebben is reëel. Nu staken over iets wat in 5 jaar speelt is een economische dwaling.

De leden van de bonden uit de transportsector betalen jaarlijks toch hun lidmaatschap? Hebben zij nu geen recht op ondersteuning!

De nonchalante houding van de bonden geeft nu te denken. Het komt er op neer de sector Haven staakt en we verdienen daaraan dus moet de sector Transport hun mond maar houden. Triest.

Waarom nu deze staking? De afgelopen periode zijn er nog nieuwe mensen aangenomen. Sprake van dat er mensen de komende tijd uit moeten is zeker niet aan de orde. Naar onze mening voeren de bonden dergelijke acties wat aan de late kant. Ze hadden op het moment dat geautomatiseerde terminals ter sprake kwamen, al aan de noodrem moeten trekken.

Staken is een recht dat niet verloren zal mogen gaan, maar deze staking kent geen winnaars, de Transportsector zal de grote verliezer zijn, wij accepteren deze actie niet.

Een groot deel van onze actie zal achter de schermen gebeuren, denkt daarbij aan gesprekken, schadeclaims bundelen of een gerechtelijke procedure. Als u als bedrijf, chauffeur al of niet georganiseerd een schadeclaim of u bezwaar wilt indienen, kunnen we dat collectief gaan behandelen!

Stuur daarbij u claim of bezwaar aan info@tbv-nl.nl  o.v.v. claim actie.

Voor alle overige informatie houdt u onze website in de gaten: www.tbv-nl.nl

 

 

 

 

Read more
Waberer

Provocatie door de firma Waberers. (Update)

Update!

Vandaag is de politie binnen gevallen bij het Roemeense transportbedrijf.

Blijkbaar is Waberer ‘s er vrij zeker van dat het niet echt goed is geregeld in Europa als de chauffeurs terug komen van hun vakantie. Slecht enkele uren na de vakantie werden de eerste vrachtauto’s aan een controle onderworpen. Een blog door Jan Bergrath journalist Fernfahrer.Tussen de kerstdagen en Nieuwjaar mochten de Hongaarse en Roemeense chauffeurs na maanden van huis te zijn geweest met vakantie naar huis. De vrachtauto’s werden geparkeerd op meerdere locaties in Europa, de chauffeurs werden met bussen van en naar huis gebracht. In Venlo Nederland stonden er circa 200 stuks en Opglabbeek België eveneens 200 stuks. Het leek wel een provocatie bij het uitrijden van de vloot.

Volgens de EU regels moet de reistijd van en naar huis achteraf in de tacho ingevoerd worden. Alle voertuigen controleren is voor de toezichthoudende instanties een grote klus.

Het bericht verspreidde zich kort na Kerstmis als een lopend vuurtje op sociaal media. De firma Waberer ‘s, met 3300 opvallend beschilderde zonnige geel en blauwe combinaties. Het grootste transportbedrijf van Hongarije huurde net voor kerstmis in de buurt van het Belgische Opglabbeek een weiland en parkeerde daar 200 vrachtwagens. Het was imposant om te zien hoe alles georganiseerd was. De boer van wie Waberer het weiland had gehuurd was aanwezig om de vrachtauto’s met een tractor van het veld te trekken. Van Duitse vrachtwagenchauffeurs kwam het bericht dat op de parkeerplaatsen van de Wegrestaurants, vooral langs de A6 parkeerplaatsen voortdurend bezet worden door geel-blauwe auto’s van de firma Waberer. Maar ook op andere parkeerplaatsen door heel Duitsland, België en Nederland stonden onbemande Oost-Europese trucks. Ongeveer 15 zwarte vrachtwagens van de Poolse firma Maszonski stonden 14 dagen lang op de parkeerplaats Frechen langs de A4 pal naast het politiebureau geparkeerd.

Veel andere coureurs uit Midden- en Oost-Europa (CEE) hadden echter niet het geluk om thuis te zijn met de feestdagen. De vereniging A.i.d.T. eV van Udo Skoppeck en Michael Schmalz hebben in het afgelopen jaar met de feestdagen 225 parkeerplaatsen bezocht en daar aan 1751 gestrande collega’s uit Oost-Europa een presentje aangeboden. In de media verschenen een groot aantal reportages van deze actie. Bijzonder is het verslag in de Hessenschau, maar ook de collage van A.i.d.T. op facebook is bijzonder leuk om naar te kijken.

Het personeel van Waberer had dus geluk dat ze wel naar huis mochten. Maar György Waberer is allesbehalve onomstreden en zeker niet een weldoener. De groei van dit bedrijf is enorm, het bedrijf koopt dan ook maar liefst 1.000 vrachtwagens in een klap. Wij kennen allemaal de beelden van de firma Waberer op YouTube waarin we kunnen zien hoe vaak ze zijn betrokken bij een ongeval. Onvergeeflijk is de bewering van György Waberer in het Duitse vakblad dat de Duitse transportbedrijven zelf schuldig zijn aan hun verlies in het marktaandeel omdat de chauffeurs in het weekendde thuis willen zijn.

Dat een groot deel van de vloot uitsluitend onderweg is in West-Europa, dat is rond Kerstmis weer duidelijk geworden. Zo veel ladingen naar Hongarije en naar Oost-Europa, is onmogelijk. Maar dat de voertuigen in Opglabbeek naast de idyllische rust van de paddock en de camping Wilhelm Tell in het geheim worden geparkeerd, voelen de chauffeurs en vakbondsleden als een provocatie. “Blijkbaar is Waberer ‘s er vrij zeker van dat het niet echt goed is geregeld in Europa als de chauffeurs terug komen van hun vakantie”, verteld de Belgische hoofdinspecteur Raymond Lausberg van de snelweg patrouille Battice op de E 40 in België. Op het eerste gezicht, lijkt het een logistieke topprestatie

De EU-verordening 561/2006 maakt het heel duidelijk in artikel 9: Als de vrachtwagen van een bedrijf niet op de standplaats staat wat deze keer duidelijk is aangetoond, ze staan op een gehuurde weide. Dan moet de reistijd ingevoerd worden in de tachograaf als de bestuurders met bussen  worden aan en afgevoerd

Om dit te controleren, ben ik op zondag 3 januari naar Opglabbeek gereden en heb daar samen met Henri Gulickx van Transport Belangen Vereniging – Nederland (TBV-NL) de chauffeurs opgewacht. Zonder de tip van een van zijn leden, zou ik de verborgen plaats niet hebben gevonden. Rond het middaguur kwam ik aan bij de trucks en kon ik nog aan de sporen in het gras zien waar de vrachtauto’s het weiland in waren gereden.

Wat er gebeurde vanaf 13 uur, was op het eerste gezicht een logistieke prestatie: Als eerste was er een soort coördinator afkomstig uit de Hongaarse centrale met een luxeauto aanwezig, hij verklaarde dat het 200 trucks waren die op het weiland stonden, 20 stuks daarvan waren beladen.

70 procent van de chauffeurs kwamen met de bus uit Hongarije, 30 procent uit Roemenië. Kort daarna volgde de eigen service truck, en van 13.30 uur kwamen vijf grote bussen met Hongaarse vlaggen en zichtbare dubbele bezetting aan. De vrachtwagenchauffeurs, zwaar beladen met hun bagage, zochten direct naar hun truck. Sommige waren lang op zoek. Een korte tijd stonden de trucks warm te draaien zodat de accu’s zich konden opladen. Een tractor stond klaar om trucks uit doorweekt gras weg te trekken. Gegeten werd er niet. Zodra het een beetje donker werd, vertrokken de eerste trucks.

De boer die anoniem wenst te blijven was boos! Wat hij betaald had gekregen voor de huur van de wei en het plaatsen van het hekwerk wilde hij niet vertellen. Hij verklaarde dat hij de chauffeurs hun vakantie gunde en daarom zijn weiland op verzoek van de firma Waberer te beschikking had gesteld. Hij had niet verwacht dat het een mediahype zou gaan worden, Slechts één ding wist hij zeker hij zou het nooit meer doen. De aandacht die hij had gekregen van de Belgische overheid had hij eveneens niet verwacht.

Of het voor de firma Waberer heeft geloond om deze parkings af te huren zal de komende 14 dagen blijken, dit is dan ook sterk afhankelijk hoe de handhavers van de wet in België, Duitsland en Nederland dit effectief afhandelen.

Gevaarlijk spel met de EU-verordening 561/2006

De berekening is eenvoudig: De reis vanaf Budapest duurt ongeveer 20 uur, deze tijd is arbeidstijd. De eerste overtreding zou zijn als de bestuurder deze na aankomst bij zijn voertuig niet in de tacho zou invoeren. Na het vertrek in Hongarije, begint de periode van 6 x 24 uur, waarna de chauffeur de wekelijkse rusttijd moet maken.

Dit betekent dus, in de uiteindelijke analyse: Uiterlijk vrijdagmiddag een groot aanzienlijk deel van de ongeveer 400 vrachtwagens van Waberer ‘s die zijn vertrokken vanuit Venlo en Opglabbeek, dan moeten stilstaan, zodat de chauffeurs hun afgekort of normale wekelijkse rusttijd moeten maken.

De eerste melding kwam al snel binnen van een staande houding. De eerste Waberer werd in de nacht van zondag op maandag gecontroleerd, door een team van de snelwegpatrouille vanuit Battice deze controleerde het voertuig op de E40 in België.

De Hongaarse chauffeur had inderdaad de reis vanuit Hongarije ( 18 uur ) ingevoerd in de tacho, maar na maar 5 uur pauze gemaakt te hebben was hij met de vrachtauto vertrokken. Nadat hij 1 uur had gereden werd hij door de Belgische patrouille aangehouden.

De hoogte van de boete: 25 uur arbeidstijd en rijtijd aan een stuk, volgens de Belgische boete catalogus €110,- per uur. Dat hij vergeten was de tijd dat hij vanuit Opglabbeek naar Hongarije in de tacho in te voeren leverde nog een boete op van €110,-. De boete kwam uit op €1200,- en werd gelijk door Waberer betaald. Volgens de Media in België hebben de Belgische autoriteiten van alle voertuigen die in Opglabbeek geparkeerd stonden, het kenteken genoteerd. Nu is de grote vraag is of het Federaal Bureau voor Goederenvervoer (BAG) de deelstaten toegerekend en de Nederlandse ILT de moeite neemt, in de komende weken, de periode van 28 dagen, de vloot van Waberer `s en de vele andere bedrijven die eveneens op deze manier hun voertuigen hebben geparkeerd te controleren. Mogelijk hebben duizenden chauffeurs zich schuldig gemaakt aan deze overtreding. Ze vormen daarmee een groot gevaar voor de mede weggebruikers. Van de iL&T kregen wij van TBV-NL een bericht dat de inspecteurs op de hoogte waren gebracht. We blijven dit op de voet volgen.

Rijkswaterstaat heeft ook al vragen gesteld en wil dat de vele vrachtwagens van Waberer plaats gaan maken! Onveilige situaties op verzorgingsplaatsen worden door de vele voertuigen gecreëerd! Chauffeurs die hun verplichte rust moeten nemen hebben nauwelijks plaats om dat te kunnen doen. Verzorgingsplaatsen mogen vaak maar 24 uur bezet worden!

Read more
Oost-Europeanen

Oost-Europeanen keren terug na hun vakantie!

Oost-Europeanen keren vandaag massaal terug na hun vakantie in het thuisland! Vele duizenden trekkers en trekkers en opleggers stonden hier gedurende de kerst tot en met vandaag gestald. De komende maanden zullen deze Oost-Europeanen weer in hun auto’s bivakkeren en alleen door telefooncontact de familie horen! De bekende boer in Opglabbeek is geschrokken van alle media aandacht lezen we op de site van Truckstar! Als wij de hoeveelheid voertuigen ter discussie brengen dat het een vorm van sociaal dumping is horen we 2 verhalen. Werkgevers vertellen ons dat het te maken heeft met kosten besparing wat deels natuurlijk kan kloppen. Maar is dat de enige reden? Chauffeurs vertellen ons echter dat ze dezelfde voertuigen en personen dagelijks tegenkomen in de havens en bij de distributiecentrums! Wij zijn ons eens verder gaan verdiepen wat er daadwerkelijk kan spelen.

Om maar met de grootste te beginnen noemen we gelijk Waberer Benelux BV. Volgens Jobbird werken er maar 10 personen en zijn ze internationaal niet actief! We weten dat dit bedrijf meerdere vestigingen heeft binnen Europa, met op Hoevestein 12 in Oosterhout de hoofdvestiging in Nederland volgens de KvK. Wat ons dan gelijk opvalt, waarom staan al die voertuigen niet gewoon bij hun eigen vestiging binnen Europa geparkeerd? Over Oosterhout kunnen we vertellen dat het eruit ziet, dat het enkel en alleen een kantoorpand is. Dus het stallen van voertuigen en onderhouden ervan kan daar niet gebeuren! We weten dat er al meerdere keren fraude aangetoond is met keuringsbewijzen en niet alleen keuringsbewijzen. We suggereren niet dat deze auto’s niet gekeurd worden. Maar veel van deze voertuigen komen niet tot nauwelijks in hun thuisland. Waar worden ze dan gekeurd? Bij dergelijke kantoor constructies zal er een verplichting moeten komen om zoveel procent van het voertuigaantal op het kenteken te zetten van dat land. Daarmee verplicht je ze gelijk tot het Nederlandse arbeidsrecht en verdampen alle belastingvoordelen. De firma Waberer wil kennelijk heel veel transport doen, maar is onze ogen niet bereid om fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te hanteren. Afgelopen jaar melden ze nog dat de winst van 2014 was gegroeid tot 73,4 miljoen euro. En dat terwijl de transportprijzen Europees gezien al een langere tijd achter blijven. De miljoenenwinst komt dan na alle waarschijnlijkheid uit de lagere loonkosten, mede doordat ze in Europa wel uitbreiden maar geen west Europeanen in dienst nemen. Alle voertuigen blijven op Oost-Europese kentekens staan! Uiteraard is Waberer niet de enige die hier zijn voertuigen stalt, we kunnen wel concluderen dat hij er het meeste heeft staan.

Verder zien we ook nog honderden losse trekkers overal staan. En overal houdt in zowel op openbare parkeerplaatsen bij tankstations evenals bij veel Nederlandse bedrijven achter het hek maar ook wegrestaurants verhuren hun parkeerplaatsen. Maar is het bij een tankstation langs de snelweg niet zo dat een parkeerplaats maar voor 24 uur gebruikt mag worden? Bedrijven die actief zijn in het ferry transport maken ook maar wat graag gebruik van goedkope Oost-Europeanen. Ook daar zien we achter de hekken diverse Oost-Europese trekkers staan! Bij deze categorie gaat het niet op dat ze om de kosten te beheersen hier over blijven. Deze trekkers tonen aan dat de chauffeurs hier maanden werken voor veelal Nederlandse opdrachtgevers! Anders had er toch wel een trailer van het Oost-Europese bedrijf achter gehangen. We zullen deze stukken doorzetten naar enkele Europarlementariërs en ook diverse Nederlandse instanties, slavernij 2.0 moet wat ons betreft vandaag nog gestopt worden!

Read more
TBV-NL

TBV-NL wenst u een rollend 2016 op weg naar Transport 2.0

TBV-NL heeft een goed jaar achter de rug! We hebben aangetoond de belangen van de chauffeurs en de kleine transporteurs te kunnen behartigen. Meerdere zaken hebben we op de agenda kunnen zetten en zijn opgepakt om samen tot een oplossing te komen. Wij zijn niet alleen een vereniging die zeggen wat er mis is, we komen daadwerkelijk ook met voorstellen aan om zaken te kunnen wijzigen. Meerdere resultaten van onze inzet wachten nog op afronding, hierover berichten wij als daarvan de zaken bekend zijn. Wel waren we voor veel instanties slecht zichtbaar, door onze eigen website TBV-NL is daar verandering in gekomen. En dat de website goed bezocht wordt, lezen we af in de statistieken! De parkeerproblematiek is zeker een onderwerp waar we hard mee aan de gang zijn. Het valt ook in deze zaak op, dat wij er eerder al over publiceerde en dat er enkele dagen daarna het werd opgepakt door TLN. We kunnen daaruit concluderen dat we de juiste weg ingeslagen zijn. Echter houdt het bij ons niet op tot het alleen maar schrijven en roepen!

De komende dagen volgen we met de Vern nauwlettend de dreigende acties van het havenpersoneel. Er is tot 6 januari ’16 een ultimatum gesteld aan het havenbedrijf.

Het jaar 2016 zal voor TBV-NL in het teken staan van groei! Steeds meer mensen hebben de weg naar ons gevonden. Vertrouwen hebben we opgebouwd, echter zijn wij ons er terdege van bewust, dat een verandering niet in 1 jaar volbracht is. Afgelopen maanden hebben we nauwere samenwerking met de Vern gevonden, en gaan we daar in 2016 zeker mee verder. Kaderleden van diverse bonden hebben bewezen dat er samen een vuist gemaakt kan worden. We zullen op raakvlakken elkaar zeker gaan steunen. Medio voorjaar 2016 willen we onze vernieuwde Rij en Rusttijden 2.0 naar buiten brengen. Een chauffeur moet dat weer doen wat hem het beste afgaat. En een ondernemer/planner zal daarmee ook weer een stukje flexibiliteit krijgen. Uiteraard staat bij de nieuwe Rij en Rusttijden 2.0 de veiligheid wel op de eerste plaats!

Samen op weg naar verbetering van het welzijn van de medewerkers in het transport. Maar om jou/jullie beter van dienst te kunnen zijn, zoeken we nog veel meer leden. Dus ben je al lid, help ons mee en vertel het verder aan je collega’s! En ben je nog geen lid? Via deze link kan je je aanmelden voor slechts €15,- per jaar.

 

Namens het bestuur wensen we jullie een rollend en gezond 2016 toe!

 

Voorzitter TBV-NL

Henry Gulickx

 

 

Read more
Oost-Europeanen

Is TLN tegen wet handhaving?

Na aanleiding van de berichtgevingen van Transport en Logistiek Nederland die links en rechts in de media zijn verschenen, willen we daar toch wat dieper op ingaan. TLN waarschuwt dat Nederland wel is vol kan lopen met trucks, en dan vooral aan de grensstreken! In Nederland hebben we al steeds meer problemen om fatsoenlijke en veilige parkeerplaatsen te vinden. Nu ook nog aan de grens een parkeerplaats afgesloten is waardoor de aanwezige truckstop nauwelijks bereikbaar is, helpt dat zeker niet mee.

Per januari 2016 gaat Duitsland het verbod op de lange weekendrust in de cabine handhaven. Sinds België het verbod op de lange weekendrust heeft ingevoerd, hebben de Nederlandse gemeentes aan de grensstreek overlast van de kamperende truckers. Vanaf januari 2016 zal dit ook gebeuren met de gemeentes langs de Duitse grens. Enkele gemeentes hebben enkele maanden terug al een overnachtingsverbod ingevoerd op industrieterreinen. Dit om overlast van kamperende truckers tegen te gaan.

Sinds 30 mei 2014 heeft Nederland ook een wet die het verbiedt om de lange weekendrust in de truck door te brengen. De boete die ervoor kan worden opgelegd bedraagt €1500, – Vooralsnog wordt daar niet op gehandhaafd!

Handhaving van deze wet zal mede de sociale dumping kunnen bestrijden. Nu net voor kerst en oud en nieuw, staan vele parkeerplaatsen vol met trucks uit Oost-Europa. Het laat zien dat het grootste gedeelte van die trucks nauwelijks in het land van herkomst komt! Het aanleggen van meerdere parkeerplaatsen langs de grens om deze chauffeurs, die maanden lang van huis zijn, een plek te bieden zal de Nederlandse belastingbetalers miljoenen euro’s gaan kosten, terwijl controleren en handhaving geld zal opbrengen.

Dat TLN waarschuwt dat Nederland wel is vol kan lopen met trucks, is in onze ogen enkel alleen uit eigen belang. We weten immers dat er leden van TLN zijn, die grossieren in goedkope chauffeurs. Als de wet zoals die in de omliggende landen ook in ons land wordt gehandhaafd, zullen de vrachtauto’s vaker in hun thuisland verblijven. Onrechtmatige apk keuringen zoals we laatst zagen bij een controle, zullen dan ook minder worden.

In plaats van de wetgeving te negeren, kan TLN ook de minister net als TBV-NL vragen om onze wetgeving te laten handhaven!

 

 

Read more
Gezocht

Update, chauffeur heeft zich vanmorgen gemeld.

Update, chauffeur heeft zich vanmorgen netjes gemeld. De verzekering zal de rest in orde gaan maken.

Gezocht chauffeur die vanochtend om half 8 op de A30 richting Ede tussen afrit Barneveld en afrit Lunteren, een Renault twingo van een vrouw heeft aangereden op de vluchtstrook. De chauffeur is vervolgens door gereden. Mogelijk heeft hij niets van dit voorval gemerkt. De vrouw stond met pech, half op de vluchtstrook, half in de berm. Er is een roodachtige lak op de auto achtergebleven, en breedtelichtjes die afkomstig zijn van de vrachtauto. Ook zoeken wij een getuige die vlak na de aanrijding een ambulance heeft gebeld. De vrouw stond op het punt om haar voertuig te verlaten, had ze dit eerder gedaan was het anders afgelopen. Ze heeft buiten schrik en materiële schade gelukkig niks overgehouden van het ongeval. Wie tips heeft of getuige was kan contact met de politie opnemen of via de mail naar: info@tbv-nl.nl

We hopen dat de chauffeur zich meld voor het afhandelen van de schade!

Door dit bericht verder te delen verhogen we de kans van slagen!

Read more

De Transportraad kwam bij elkaar, met Calais weer op de agenda!

De Transportraad was bijeen op 10 december 2015 waarbij Calais weer op de agenda stond!

Aanwezig waren de minister Schultz van Haegen-Maas Geesteranus van Infrastructuur en Milieu en staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu, die vergezeld waren van enkele ambtenaren van hun ministerie bijeen voor overleg in de Transportraad. Met deze bewindslieden waren er ook 5 Kamerleden aanwezig, te weten: Van Dekken, Monasch, Van Helvert, Hachchi en Visser.

De heer Van Helvert (CDA) heeft na de schriftelijke vragen die hij gesteld heeft, ook binnen de Transportraad aandacht gevraagd voor Calais! De situatie in Calais wordt voor ondernemers steeds nijpender. Nederlandse vervoerders naar Engeland investeren veel geld in preventieve maatregelen, maar we horen nog steeds verhalen over immigranten die de Eurotunnel massaal bestormen en vrachtauto’s die noodgedwongen stil komen te staan en worden beklommen. De afgelopen weken hebben we beelden in de media gebracht van chauffeurs die bedreigd werden en van hun voertuigen die met stenen bekogeld worden. Ook een migrant die overreden werd door een vrachtwagen hebben we een artikel over geschreven. Wat zal de inzet van de Nederlandse regering in de Transportraad zijn om dit te laten stoppen?

Naast vragen over Calais heeft de heer Van Helvert ook de EU-regelgeving ter discussie gebracht. Het gebrek aan een uniforme interpretatie en aan het op goede wijze handhaven van de EU-regelgeving voor het wegverkeer, waaronder die voor rij- en rusttijden en cabotage, leiden tot oneerlijke concurrentie en verslechtering van de werkomstandigheden.

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat zij in de loop van 2016 met nieuwe voorstellen komt met als doel de interne markt voor het wegvervoer te verbeteren. Wij beschouwen de discussie in de aanstaande Transportraad dan ook als input voor deze voorstellen. Eerder heeft het CDA ook gevraagd om een eenduidige interpretatie van de Verordening Rij- en Rusttijden, omdat de Europese regels door de verschillende landen op verschillende wijze worden gehandhaafd. Dit is onwenselijk, dus daaraan zou snel een eind moeten worden gemaakt. De heer Van Helvert stelde de vraag of de minister de gedachte deelt, dat de transportsector dringend behoefte heeft aan een eenduidige interpretatie van de Verordening Rij- en Rusttijden? Doordat Nederland volgend jaar voorzitter is willen wij nog een stap verder gaan. Medio voorjaar 2016 vragen we aandacht om onze vereenvoudigde nieuwe versie van de rij-en rusttijden te gaan steunen.

Mevrouw Visser (VVD) is een beetje bedroefd als ze de agenda van de Transportraad inkijkt. Als je de inhoud leest zie je vaak een herhaling van zetten. Het lijkt er dan ook op dat er nauwelijks voortgang wordt geboekt! De minister is ervan op de hoogte dat de VVD al meerdere malen heeft gevraagd om eerst gemaakte afspraken na te komen. We kunnen elke keer wel nieuwe regels bedenken, maar als het huidige niet gehandhaafd wordt heeft dat nauwelijks zin.

De VVD heeft over de situatie in Calais ook een motie ingediend. Mevrouw Visser geeft aan dat de problemen nog steeds niet zijn verdwenen. Ze doelt daarmee op de onderhandelingen of de gesprekken met de Fransen, de Engelsen, TLN (Transport en Logistiek Nederland) en EVO. Er zou dit jaar een gesprek plaatsvinden over de vraag hoe die ondernemers tegemoet gekomen kunnen worden, en wat daar gebeurd. Ondernemers kunnen in onze ogen maar op één manier geholpen worden, de minister zal de druk vanuit de politiek op Frankrijk op moeten voeren! Ze kunnen kilometers aan hekken gaan plaatsen, maar er bestaat geen hek die een migrant tegen gaat houden. De Fransen zullen daadwerkelijk de Europese asielwetgeving moeten nakomen, iets wat ze nu nog steeds niet willen doen!

De minister erkent dat er in Calais grote problemen zijn. De ondernemers hebben al veel geld gestoken om veiliger naar Engeland te kunnen vertrekken. Echter houdt Frankrijk zich niet aan hun gemaakte afspraken! Wij zijn dan ook van mening dat de tijd van praten in grote lijnen dan maar is over moet zijn. Politieke druk moet opgeschroefd worden, dat chauffeurs veilig over kunnen. Het is een illusie om te denken dat alles met boten over gezet kan worden naar Engeland. Wachttijden zullen daardoor veel langer oplopen en de economische schade voor de Transportsector zal nog verder in de miljoenen gaan lopen. In de vragen gesteld aan de minister spreekt ze nog steeds over incidenten. Als er dagelijks veel overlast voor de chauffeurs en transportondernemers is, zijn het wat ons betreft geen incidenten meer! De heer Van Helvert draait daarna de zaken nog eens om en stelt de minister de volgende vraag: Stel dat er in de Rotterdamse haven een illegaal kamp zou zijn en Franse boten worden dagelijks aangevallen door migranten? Frankrijk zal Nederland dan snel tot de orde roepen en eisen dat Franse boten vrije doorgang hebben. In Europese wetgeving staat het immers beschreven dat er vrij verkeer van mensen en goederen moet kunnen plaatsvinden. De minister vindt zelf dat de term ‘illegaal kamp’ niet de juiste term is. Ze geeft liever aan dat de plaats voor dat kamp niet handig is. Wij hopen dat de minister ook de recente berichtgeving heeft gelezen over Calais. Frankrijk is begonnen met verwarmde tenten te plaatsen voor de migranten i.p.v. het kamp daar weg te halen. De sterke magneetwerking zal dit probleem dus allen maar vergroten.

Read more
TLN

Foto’s gevraagd!!

We vragen foto’s voor een onderwerp waar we later over gaan publiceren. Nu de kerstdagen naderen, zien we parkeerplaatsen bij Nederlandse bedrijven en openbare parkeerplaatsen al weer vol lopen met voertuigen uit RO,BG,PL,H,CZ etc. etc. Deze voertuigen komen niet tot nauwelijks in hun thuisland. De komende week zal dit meer en meer worden. Nu willen we een beroep op jullie doen.We willen zoveel mogelijk foto’s hebben van parkeerplaatsen waar grote aantallen voertuigen staan!

Geeft daarbij aan in de mail de volgende gegevens:

Waar staan ze?  Bijvoorbeeld, Gilze-Rijen.

Aantallen vrachtwagens

Bedrijfsnaam

Mail deze foto’s naar: info@tbv-nl.nl

 

 

Read more
Veranderen

Veranderen doen we samen!

Veranderen doen we samen. Na het online zetten van de website TBV-NL hebben zich al veel chauffeurs, eigenrijders en kleine transportondernemers aangesloten bij ons. Het vertrouwen in een verandering groeit daarmee verder! Om de vervolgstappen samen verder te zetten hebben we nog veel meer leden nodig.

De motor is in beweging gebracht, de brandstof komt bij jullie vandaan!

Een verandering zet je niet van de één op de andere dag, het neemt de nodige tijd in beslag. Als jij ook de verandering wilt, schrijf je dan in voor 31 december 2015 en betaal voor het hele jaar 2016 slechts €10, –

De tijd dat de chauffeur, eigen rijder en kleine transportondernemer gehoord gaat worden is wat ons betreft begonnen. Wij zijn immers de grootste groep die nu nergens gehoord worden.

De rij en rusttijden wet is een onderwerp waar we al vergevorderd mee zijn. We hebben het herschreven en zullen dit medio voorjaar 2016 bij een aantal ondernemers en chauffeurs laten lezen.

Uiteraard zijn we ons daar terdege van bewust dat we dat niet 1,2,3 geregeld hebben, maar dat we er voor gaan is duidelijk! Een chauffeur moet wat ons betreft dat weer doen waar hij voor op de auto zit. En niet de hele dag nadenken over bijvoorbeeld het zware blok aan zijn been wat betreft rij en rusttijden.

Lid worden

 

Read more
Trucker Appy

Trucker Appy.

Trucker Appy is een app die speciaal is ontwikkeld voor beroepschauffeurs. De app is bedacht en gebouwd door twee mannen die gecombineerd al tientallen jaren ervaring hebben in de transportsector. De één als internationaal chauffeur en de ander in het verhuren van trailers. Voor chauffeurs was er nog niet één goede app gevonden die ondersteuning kon geven bij de dagelijkse werkzaamheden.

Trucker Appy kan je helpen met het vinden van parkeer- en eetgelegenheden in Europa. De database bevat meer dan 2400 adressen. Een extra infoblok is recent nog aan de app toegevoegd met 500 adressen. Hierin vinden chauffeurs nu wasstraten en tankclean adressen. Chauffeurs kunnen zelf meehelpen in het uitbreiden van de app. Via een speciaal contactformulier in de app, kunnen ze zelf nieuwe truckstops aanleveren. De ontwikkelaars zullen dan ervoor zorgen dat de database aangevuld wordt.

In de toekomst wil men ook speciale verkeersinformatie die al getest wordt, gaan versturen via de App. Daardoor kan de route nog aangepast worden en er geen kostbare tijd verloren gaat. Achter de schermen is men druk bezig om de app als een soort klantenkaart te laten fungeren. Bij deelnemende truckstops kunnen chauffeurs dan bij het tonen van de app bijvoorbeeld een gratis kopje koffie krijgen of een douche nemen. In Nederland zijn hiervoor de eerste truckstops benaderd en in Duitsland lopen ook de eerste gesprekken. Verder zullen er in de toekomst meer functionaliteiten worden toegevoegd zoals het kunnen beoordelen van truckstops en zal de app in meerdere talen beschikbaar komen.

Trucker Appy is sinds mei beschikbaar op iOS, Android en Windows Phone en de App is al meer dan 16.500 keer gedownload. Dit succes hadden beide heren in eerste instantie niet verwacht. Het geeft aan dat chauffeurs hier behoefte aan hadden. Uiteraard hopen ze dat dit aantal blijft groeien en ze steeds meer beroepschauffeurs een stukje gemak onderweg kunnen bieden met Trucker Appy. Trucker Appy is ook te vinden op facebook.

 

Voor info of vragen? Mail naar info@tbv-nl.nl

Read more
Truckstop

Broodnodige Truckstop in Venlo staat op het punt te moeten sluiten!

Steeds vaker vernemen wij dat er rustplaatsen voor de Chauffeurs gesloten worden, we publiceerde hier al eerder over. De gemeente Venlo is nu ook van mening dat de eigenaar van Truckstop de Keulse Barrière naar een andere locatie in Venlo moet vertrekken, en wil hem hiervoor geld bieden.

Truckstop ‘De Nieuwe Keulse’ is nu grotendeels onbereikbaar geworden voor klanten. De gemeente Venlo heeft de oprit recent afgesloten, de reden “het wegdek is beschadigd’. De ondernemer heeft zelfs aangeboden op eigen kosten het wegdek te laten repareren om toch klanten te kunnen ontvangen! Nu wordt de afrit ook als oprit gebruikt.

De Truckstop is bij veel chauffeurs bekend en velen rijden er dan ook zeker voor om. Rustig parkeren, eten en douchen is voor de chauffeurs een must. Namens de SP heeft Petra Rayen in Venlo weer raadsvragen gesteld aan het gemeentebestuur en hier een negatief antwoord op gekregen. Iedereen die vaker in Venlo komt, weet dat er op Trade Port een routier met een grote parkeerplaats ligt. Deze is aan het begin van de avond vaak al afgeladen vol.

Is de Gemeente Venlo zich ervan bewust dat ze een grote logistieke plaats zijn in Nederland? Het zijn zeker niet alleen Chauffeurs die op door reis zijn, vele hebben gelost of moeten de dag erop nog laden of lossen. Een routier en een kosteloze parkeerplaats blijken niet voldoende, zodra er Duitse Feestdagen zijn wordt er overal in en omstreken wild geparkeerd, Als je hoge boetes hanteer wat op wild parkeren zit, dien je als gemeente er ook zorg voor te dragen dat er mogelijkheden zijn dat een Chauffeur zich kan verzorgen. Sluiten van de Keulse barrière op voorhand is in deze geen optie. Zwaar transport wat onder begeleiding uit Duitsland komt, is nu genoodzaakt om de begeleiding over te dragen op de vluchtstrook. De veiligheid komt dat zeker niet ten goede! Mocht de gemeente Venlo bij deze beslissing blijven? Dan zal in overleg met de Fractievoorzitter van de plaatselijke SP dhr. Ton Heerschop op passende wijze actie worden ondernomen!

Parkeerplaatsen zijn erg noodzakelijk voor naleving rij en rusttijden! Door sluiting en afgesloten industrieterreinen neemt dat snel af! Er is door Chauffeursnieuws een petitie gestart om de ondernemer een hart onder de riem te steken en te zorgen dat de parkeerplaats open blijft. Het bestemmingsplan blijft ongewijzigd er zal alleen een groot tuincentrum bijkomen. We vragen jullie allen om via deze link de petitie te tekenen.

 

Read more

Update! De maat is vol, al weer een slachtoffer in Calais

Vanavond is er een slachtoffer gevallen in Calais. De man probeerde mee te liften naar Engeland, maar kwam daarbij onder het voertuig terecht. Hij is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Ook vandaag komen weer nieuwe video’s online! Meerdere keren hebben we al aangedragen dat er echt iets moet gebeuren. Europa zal daarvoor hun verantwoordelijkheden moeten nemen. De chauffeur is door dit ongeval partij geworden in een wankelend Europees vluchtelingenbeleid! De volgende plaats waar de vluchtelingen al gezien worden is Duinkerken, ook hier wordt al een kamp gebouwd.

Het probleem lijkt zich daar nu ook te vestigen. Het zal niet lang duren of er zijn kampen in Zeebrugge, Antwerpen en in Nederland. Transportbedrijven moeten samen met hun chauffeurs op het laatste moment beslissen via welke route ze naar Engeland reizen, de extra kosten hiervan zijn gigantisch.

Na aanleiding van dit bericht ontvingen wij berichten van familieleden, eigenrijders en chauffeurs dat ze thuis met grote angst zitten. Wij zijn van mening dat het oproepen naar chauffeurs dat ze niet meer naar Engeland moeten gaan geen optie is. Andere landen zullen niet volgen, de Nederlandse chauffeur zal dan weer de dupe zijn.

We eisen in plaats daarvan dat Europa nu de ogen opent en actie onderneemt!

Dhr. Martijn van Helvert CDA
Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal heeft schriftelijke vragen ingediend.

(bron: Europeaan truckers GB)

Read more
Overlast parkeerproblemen.

Overlast beperken door wet te handhaven!

Veel gemeentes met name in de grensstreek worden de weekenden overspoeld door Oost Europese chauffeurs. Dat dit de nodige overlast veroorzaakt is duidelijk, bermen worden kapot gereden en het nodige vuil blijft achter als de vrachtwagens verdwenen zijn! Ook de veiligheid komt door vrachtwagens die in bermen en langs donkere wegen staan in het geding. Veel van deze chauffeurs ontvluchten België en Duitsland waar handhaving plaatsvind op de lange weekendrust in de cabine. In onze buurlanden is deze wet van kracht. Het CNV heeft op 9 november 2015 nog geopperd dat er in Nederland ook wetgeving moet komen om de lange weekendrust in de cabine te verbieden.

Wat ons na enig speurwerk is opgevallen dat we sinds 30 mei 2014 al wetgeving hebben binnen Nederland die een lange weekendrust in de cabine verbiedt!
De vraag die dan bij ons opkomt, waarom
wordt deze wet niet gehandhaafd?
Wetten worden toch gemaakt om zaken die strafbaar zijn te straffen?
Gemeentes waar overlast plaatsvind kiezen er nu voor om een heel industrieterrein af te sluiten. Dat dit niet onze voorkeur heeft, hebben we de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gisteren geschreven. Wij van TBV-NL zien liever dat er op wetgeving gehandhaafd wordt en oplossingen gezocht worden voor de problemen. Want overnachtingsverbod borden neerzetten lijkt ons het probleem verleggen.

Read more
Klomp

Uitspraak rechter is doodsteek voor alle cao’s

Vakbond FNV heeft afgelopen woensdag een kort geding tegen taxibedrijf Klomp Ede over arbeidsvoorwaarden van de chauffeurs verloren. De kortgedingrechter in Arnhem oordeelde woensdag dat het meer in het belang is van de 550 werknemers dat het bedrijf kan voortbestaan.
De kortgedingrechter stelt dat deze werkwijze te verdedigen is gezien de financiële situatie van het bedrijf. Het belang dat de 550 werknemers aan de slag blijven is volgens de rechter groter dan dat van de FNV. Ook werd een jaarurenregeling ingevoerd. Dit is in strijd met de CAO voor de taxibranche. De kortgedingrechter stelt dat de jaarurenregeling niet geldt voor chauffeurs die dat niet wensen.
Mogelijk kunnen individuele chauffeurs in bodemprocedures alsnog hun gram halen, stelt de rechter. Met andere woorden de rechter wast zijn handen in onschuld en stuurt de mensen door naar een collega, klinkt als de bijbel.

De directie van Klomp is tevreden met de uitspraak. De FNV is zeer ontevreden en vreest dat het hek ook bij andere taxibedrijven nu van de dam is.
Kortom is deze uitspraak dodelijk voor onze sector, hoeveel bedrijven gaan hier nu misbruik van maken, het voorbeeld is dan niet van toepassing op de transportsector, maar als je werkgever van mening is je te korten op bijvoorbeeld op de wachttijden of de tijd dat je moet tanken is dat nu voor hun een lachertje, het belang van het bedrijf gaat voor op het belang van de werknemer, duidelijk is dat het woordje slavernij een moderne tint heeft gekregen.
De komende tijd zal bij het personeel van Klomp/van Praet in het teken staan van actie voeren, heb begrip hiervoor en indien mogelijk sluit je er even bij aan. Veel personeelsleden van deze firma vieren karig Sinterklaas en eten droog brood met de kerst.

Het is nu nog niet ons probleem, maar morgen wel.

Read more

Chauffeurs hebben problemen om wet na te leven!

Menig beroepschauffeur heeft er dagelijks mee te maken, maar parkeren om de verplichte rust te maken wordt steeds moeilijker. Rijkswaterstaat heeft de laatste jaren steeds meer parkeerplaatsen afgesloten. En wil nu zelf langs de A67 nog 2 grote parkeerplaatsen sluiten! De A67 is een snelweg waar het te vaak mis gaat, en een sluiting op dit traject zorgt voor meer overlast. Vrije parkeerplaatsen worden steeds meer betaalde parkeerplaatsen, chauffeurs dragen veelal deze kosten zelf. Vooral de Oost-Europese chauffeurs zijn gedwongen om uit geldgebrek uit te wijken naar andere mogelijkheden. Maar wat als die uitwijkmogelijkheden er niet zijn?

Het naleven van de rij en rusttijden komt daarmee in het geding, door het steeds groter wordende tekort aan fatsoenlijke parkeerplaatsen!

We constateren de laatste tijd steeds meer, dat gemeentes een overnachtingsverbod op industrieterreinen invoeren om overlast te voorkomen. Veghel en Erp zijn een proefperiode van 6 maanden gestart met een overnachtingsverbod op het industrieterrein! Wij hebben het ministerie gevraagd of de gemeente dergelijke besluiten kan en mag nemen. Het ministerie verklaarde ons dat het een gemeentelijk besluit is. Wat ons bevreemd is dat de gemeente de chauffeur (als hij aan zijn rijtijd zit) dwingt om het industrieterrein te verlaten op straffe van een boete, maar neemt daarvoor geen verantwoording! De gemeente Oss heeft een definitief parkeerverbod ingesteld op het industrieterrein. Door de week mag je daar tussen 20.00 uur en 06.00 uur niet overnachten en gedurende het hele weekend is het helemaal verboden. TBV-NL heeft aan de Vereniging Nederlandse Gemeentes, (VNG)  dit probleem voorgelegd en de VNG heeft toegezegd aandacht aan dit probleem te besteden.

Chauffeurs worden door deze omstandigheden gedwongen om langer te werken of te rijden als wettelijk is toegestaan. De mogelijke gevolgen van een vermoeide chauffeur, waren gisteren nog te zien bij Editie nl

 

Sinds 30 mei 2014 is er een wet in Nederland aangenomen waarin gesteld wordt dat de lange weekendrust niet in het voertuig mag plaatsvinden! B 2.5:1 (22) lid 2 artikel 8 lid 8 Ver (eg) nr. 561/2006/AETR Genieten van de rust in vrachtauto 45 uur en meer, hierop staat een boete van €1500, – Tijdens een bijeenkomst eerder dit jaar in Barneveld waarbij ook de iL&T aanwezig was, hebben wij de vraag gesteld of er op de lange weekendrust in de cabine wordt gehandhaafd. Zijn antwoord was kort en duidelijk, wij controleren de chauffeur hier niet op! Wij bezoeken de bedrijven waar de chauffeur werkzaam is, we hebben echter nooit berichten ontvangen dat deze controllers inderdaad in het buitenland hebben plaats gevonden.

De landen om ons heen hebben deze wet ook opgenomen en handhaven daar al wel op. Iets wat Nederland in onze ogen na laat om te doen! Veel grensgebieden worden de weekenden overspoeld door buitenlandse chauffeurs die de handhavende landen op de lange weekend rust ontwijken. De verantwoordelijke instanties willen hier niet op controleren. Wij zullen een klacht hierover bij de verantwoordelijke minister neer leggen en vragen om met ons te zoeken naar oplossingen in plaats van de problemen verleggen wat de gemeentes nu doen.

Waar de vrachtwagens eerst uit de woonwijken gehaald werden, worden ze nu ook nog verbannen van het industrieterrein! Schokkend! Een beroepschauffeur moet zijn naleving rij en rusttijden kunnen naleven, iets wat steeds moeilijker wordt als dit zo verder gaat.

Read more
Douane

Douane bevestigd ongecontroleerde…..

Enkele weken geleden maakte we kenbaar dat er containers ongecontroleerd langs de douane  konden vertrekken. Het gaat dan om externe scan containers. Deze containers dienen door de douane vrijgesteld te worden. Door een fout aan de kant van de douane, staan de containers al vrijgesteld. Daarop kan een vervoerder de container zo mee de terminal afnemen.

We wilden zeker zijn of het een eenmalig probleem was, of dat het wellicht vaker voor kwam. Na onze oproep via Facebook, kregen we meerdere meldingen binnen van vervoerders die dergelijke problemen hadden ondervonden.

Ondanks dat het onderzoek bij de douane nog in volle gang is, heeft de douane toe gegeven dat er containers de terminal ongecontroleerd hebben verlaten.

In het AD wordt de indruk gewekt dat de ECT een lek heeft in het beveiligingssysteem. Het beveiligingssysteem waar het mis gaat, ligt bij de douane.

Politie, Justitie en het bedrijfsleven hebben inmiddels een meldpunt ingericht. Het meldpunt moet ervoor zorgen dat havenarbeiders en importeurs veilig hun werk kunnen doen.

 

Read more

Transportradio Onderweg stopt voorlopig.

Bob van Beeten had vanmorgen voorlopig zijn laatste uitzending. Op de Facebookpagina van TOF staat te lezen, dat ze eerst een pas op de plaats gaan maken. Als de gezondheid en financiën het toelaten proberen ze in 2016 de zender weer aan te zetten. Veel chauffeurs luisteren vaak tussen 10.00 en 12.00 uur naar Transportradio Onderweg. Een programma wat informatief is en waar elke vakorganisatie uit de transportwereld ongeacht welke, altijd zendtijd kan krijgen. Voor veel chauffeurs zal er een gemis komen. Wij van TBV-NL willen graag zien dat er vanuit de SOOB subsidie pot jaarlijks een bedrag vrij gemaakt kan worden. Zo kunnen chauffeurs op de hoogte gehouden wat er allemaal speelt in de sector.

Namens TBV-NL willen we Bob ook bedanken voor de afgelopen jaren, onze vereniging heeft ook menig keer aandacht gehad. We hopen ook vanaf onze kant dat de zender in 2016 zeker weer aan kan!

Maar wil je steunen of sponseren? 

Via steunonderweg kan je dat regelen. 

 

Read more

Burgemeester vraagt inzet leger in Calais!

De bturgemeester van Calais is het zat en vraagt om het leger in te zetten!
Gisterenmiddag was het weer zover, circa 800 vluchtelingen belaagde de politie en chauffeurs. Een chauffeur heeft gedurende de rit een camera laten lopen en alles vast gelegd. In het filmpje zie je migranten stenen oprapen om te gooien. Nadat de chauffeur uitgestapt is vervolgd hij even later z’n weg en dreigt om migranten aan te rijden! We keuren dit niet goed, maar kunnen het wel begrijpen als je daar vaak komt en er geen verbetering is ondanks alle toezeggingen!

Read more

Veel kleine vervoerders kunnen deze staking er niet bij hebben!

Ondanks wat lichtere verbeteringen in de transportsector waarvan de prijzen nog steeds onder hoge druk staan, krijgen de vervoerders ook nog te maken met stakende havenarbeiders! Veelal kleine vervoerders kunnen deze staking er niet bij hebben! We hebben vernomen dat in december en januari de havenarbeiders de Rotterdamse haven, voor twee keer 3 dagen aaneengesloten op slot willen doen.

De vervoerders worden daardoor deelgenoot gemaakt in een conflict waar we niks mee van doen hebben. Ook wij als TBV-NL hebben begrip voor het stakingsrecht en ondersteunen dit, mocht het noodzakelijk zijn zullen wij het ook toepassen. Maar waar ligt hier de winst? Uiteindelijk kan deze staking alleen maar verliezers opleveren als uitkomst! De ervaring is vaak, dat na enkele dagen van staken de partijen weer aan tafel gaan en er links en rechts wat geschoven gaat worden met uiteindelijk een overeenkomst die te verwachten was. Laat het brosse herstel wat er al is, niet verloren gaan. En nog belangrijker de werkgelegenheid staat al onder druk omdat de containersector nauwelijks groeit, waarvan de oorzaak ligt bij een kwakkelende Chinese economie. De Antwerpse en Hamburgse haven, liggen niet ver van Rotterdam en zullen wellicht door de rederijen als uitwijkmogelijkheid gebruikt gaan worden.

 

Vervoerders laat je stem horen!

 

Henri Gulickx
Wapenstekererf 11
6043 SP Roermond
0630439280
Voorzitter@tbv-nl.nl

Read more

Douane onderzoek loopt nog!

Update inzake scan containers.

Na aanleiding van het onderstaande verhaal kunnen we u melden dat het onderzoek nog loopt binnen de douane. We houden u op de hoogte.

We zijn nu de zaak in kaart aan het brengen en wij verzoeken dan ook alle vervoerders om de containernummers en het eventuele routeplan (indien in het bezit) over de periode van 2015 naar ons toe te mailen. Ook op de chauffeurs doen we een beroep, moest je een container opzetten en heb jezelf uiteindelijk de beambte moeten overtuigen om te scannen, meld ook dat aan ons. Als het kan met het routeplan erbij, daarop staan dan niet de douane vermeld.

We zullen in het kort nog even uitleggen waar de schoen wringt. Op het moment dat een chauffeur een container wil opzetten waarbij hij ook een extern scan document heeft, moet hij na het intikken bij de ECT-Delta altijd een douane blokkade op het scherm krijgen! In een aantal gevallen gebeurt dat ook, maar in veel gevallen gebeurt dat ook niet! Als een chauffeur dan NIET oplet kan hij zo de terminal op, de container opzetten en daarna de terminal verlaten. Op dat moment verlaat een container de terminal waarvan de douane de inhoud nog wilde laten scannen. Na enige tijd later komt de douane erachter dat de container gelost is bij de klant zonder de scan procedure gevolgd te hebben. Op dat moment kan er vanuit de douane een boete opgelegd worden voor de klant van €10.000,- De chauffeur kan in dat verhaal ook nog een boete van €200,- tegemoet zien. Dit systeem werkt fraude in de hand en kwaadwillende personen die een container met aparte inhoud van de terminal willen hebben, lukt dit ook feilloos!

We hebben de douane hiervan op de hoogte gebracht en er werd in eerste instantie door de douane gesuggereerd dat het om 1 container zou gaan. Daarop hebben we gemeld dat het zeker niet tot 1 container gebleven is. Intern is dit gelijk opgeschaald en na telefonisch contact gehad te hebben met de douane, hebben ze inmiddels de eerste containernummers door gemaild gekregen van ons.
We vragen u daarom nog steeds, heeft u een dergelijk voorval gehad? Ook al heeft u uiteindelijk de container wel laten scannen?
Mail ons de juiste info naar: info@tbv-nl.nl en we zetten hem op de lijst erbij! Het mag niet zo zijn dat straks door een douane systeem wat zo niet goed functioneert de vervoerder/klant of chauffeur de dupe wordt.

Henri Gulickx
Wapenstekererf 11
6043 SP Roermond
0630439280
Voorzitter@TBV-NL.NL

Read more