Enkele weken geleden maakte we kenbaar dat er containers ongecontroleerd langs de douane  konden vertrekken. Het gaat dan om externe scan containers. Deze containers dienen door de douane vrijgesteld te worden. Door een fout aan de kant van de douane, staan de containers al vrijgesteld. Daarop kan een vervoerder de container zo mee de terminal afnemen.

We wilden zeker zijn of het een eenmalig probleem was, of dat het wellicht vaker voor kwam. Na onze oproep via Facebook, kregen we meerdere meldingen binnen van vervoerders die dergelijke problemen hadden ondervonden.

Ondanks dat het onderzoek bij de douane nog in volle gang is, heeft de douane toe gegeven dat er containers de terminal ongecontroleerd hebben verlaten.

In het AD wordt de indruk gewekt dat de ECT een lek heeft in het beveiligingssysteem. Het beveiligingssysteem waar het mis gaat, ligt bij de douane.

Politie, Justitie en het bedrijfsleven hebben inmiddels een meldpunt ingericht. Het meldpunt moet ervoor zorgen dat havenarbeiders en importeurs veilig hun werk kunnen doen.