Tijdens de uitzending van reporter radio 1, werd een woordvoerder van AFMB nagespeeld. Je kon horen hoe ze de Nederlandse staat omzeilen met de constructie eigenrijder. Deze firma heeft gekozen voor een opmerkelijke werkwijze! De “eigenrijder ” krijgt zonder contract een eigen auto, maar moet daarnaast ook zelf zorg dragen voor de facturatie naar de opdrachtgever. De opdrachtgever zal door de eigenrijder zelf gezocht moeten worden. Als de opdrachtgever gevonden is komt er iemand langs van de AFMB om wat zaken door te nemen. De eigenrijder factureert vervolgens de ritten die hij voor opdrachtgever uitvoert! De betalingen van de factuur lopen vervolgens via de AFMB die er kosten voor allerlei zaken zoals tanken en huur auto afhaalt. Aan het eind van het jaar wordt de balans opgemaakt, de eigenrijder draait verlies!

Opmerkelijk genoeg hoorde je ook dat er nauwelijks afdracht plaatsvindt door AFMB in Cyprus. We hebben geconstateerd dat bij de diverse slachtoffers, de ene keer sociale lasten worden afgedragen en bij weer andere vond er pensioen afdracht plaats. Maar vrijwel nooit samen op 1 loonstrook! Echter een loonstrook is niet alles zeggend, de jaaropgaven laten hierin ook weer een ander beeld zien! Zodra AFMB de arbeidsovereenkomst beëindigt ontvangt de gedupeerde geen uitkering, want in Cyprus weten ze van niets. Als gedupeerde orde op zaken wilt stellen, zal hij naar Cyprus moeten gaan. Ja, een reis maken waaraan nauwelijks resultaat valt te behalen is dan wel duur.

Mocht je door bijvoorbeeld een ongeval thuis komen te zitten en je bent een jaar ziek thuis dan ontvang je maar liefst 3 keer in dat jaar je basissalaris, het salaris wat je hebt afgesproken met de AFMB. Dit terwijl je huur of hypotheek lasten gewoon maandelijks doorgaan. Chauffeurs lijken daardoor in eerste instantie veel te verdienen maar verliezen uiteindelijk alles!

 

Schuldsanering?

Daar heeft de AFMB wel een oplossing voor. De bewindsvoerders worden om de tuin geleidt en de schuldeisers ontvangen hun geld niet. Wat we na deze uitzending willen vertellen, we hebben begrip dat mensen noodgedwongen hulp aanvaarden als ze geen brood meer hebben. Maar uiteindelijk vallen ze in een gerechtelijke strafprocedure omdat ze zelf de wet hebben overtreden. Wie verdient hier het geld aan? En wie maakt misbruik van de mensen die geen uitweg meer hebben? We zullen de politiek vragen zowel in Den-Haag als de Europese politici om deze vorm van schijnconstructies definitief een halt toe te roepen.

Minister van infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen heeft verzuimt de licentie in te trekken van AFMB. Nadat het ministerie van Sociale Zaken (de SVB) eind 2013 melde dat de Cyprus route een schijnconstructie was! Overheden zouden inzake dergelijke kwesties beter moeten gaan samenwerken!

Hier kunt u de uitzending terug luisteren, in de studio waren behalve Jan Cremers ook Agnes Jongerius namens de PVDA uit het Europees Parlement en Paul Ulenbelt namens de SP uit de tweede kamer.