Misstanden uit de transportsector komen zondag 7 februari tussen 19.00 en 20.00 uur aan bod. Ellen van den Berg van Reporter radio 1 besteed aandacht aan schijnzelfstandigheid en de Cyprus route!

Nederlandse chauffeurs die werkeloos worden gaan vaak op zoek naar  manieren om toch aan geld te kunnen komen. Vaak in een zogenaamde schijnconstructie. Met een iets hoger netto resultaat, maar vaak met geen enkele sociale zekerheid! Deze misstanden moeten wat ons betreft harder bestraft worden.

Ook de Cyprus route is een voorbeeld waar je niet in moet trappen. Vaak worden chauffeurs betere voorwaarden voorgeschoteld bij die Cyprus route! Maar iets wat te mooi is om waar te zijn blijkt dan vaak na enkele maanden werken. Als een chauffeur werkzaam via deze route bijvoorbeeld ziek wordt, dan ontstaan er de eerste problemen. Als chauffeur zal je zelf overal achteraan moeten gaan. En dan wordt er geen onderscheid gemaakt of je in loondienst of een zo genoemde schijn zelfstandige bent. Zonder inkomen of ziektegeld kan je geen hypotheek of huur meer betalen met alle gevolgen van dien.

In de studio bij reporter radio zit Jan Cremers, werkzaam bij de UvA en de Universiteit van Tilburg als onderzoeker op het gebied van Europees sociaal beleid. Onlangs schreef hij mee aan het boek ‘Market Expansion and Social Dumping in Europe’ over de neveneffecten van vrije vestiging in Europa. En Paul Ulenbelt, tweede Kamerlid SP. Hij heeft meerdere keren Kamervragen gesteld over schijnconstructies in het goederenvervoer.

Wij als TBV-NL hebben chauffeurs al meerdere keren gewaarschuwd om met dergelijke constructies niet in zee te gaan. Iedere keer als er zich weer een chauffeur meldt met een probleem, dan vragen wij ons steeds af waarom er nog steeds mensen in dergelijke constructies trappen. De Transport Belangen Vereniging-Nederland heeft mee gewerkt aan deze uitzending net als Edwin Atema van het FNV. Luister aanstaande zondag allemaal naar reporter radio 1 tussen 19.00 uur en 20.00 uur.