Wij publiceerden er al eerder over, medische klachten waarschijnlijk veroorzaakt door de Belgische tol kast ook wel OBU genoemd.

Na aanleiding van onze oproep om klachten te melden, kwamen er een groot aantal binnen. Variërend van hoofdpijn, oververmoeid, onwel worden, spraakstoornissen en andere neurotische klachten.

Het is Transport Belangen Vereniging – NL gelukt om aandacht hiervoor te krijgen van onze Europa parlementariërs Agnes Jongerius ( PvdA ) en Dennis de Jong (SP) Samen maakte zij zich sterk voor een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke stralingen van de OBU. Ook andere aanwezige elektronische apparatuur wat in de cabine van de vrachtauto’s aanwezig is, denk dan ook aan bijvoorbeeld de boordcomputer, gsm, magnetron zullen worden gecontroleerd op straling.

De uitslag van het onderzoek is “morgen” nog niet bekend dus zullen we daar nog even geduld voor moeten hebben. We bedanken iedereen die zich bij ons gemeld hebben of dit nog gaan doen. De mensen die hun klachten eerder bekend hebben gemaakt, vragen we ons een bericht te sturen als de klachten erger zijn geworden. Berichten kunnen worden gestuurd naar info@tbv-nl.nl. Gezien het grote aantal klachten zijn we niet in de gelegenheid geweest om alle mail persoonlijk te beantwoorden, hier voor onze excuses. Alle klachten zijn wel gemeld!

Wat is nu de stand van zaken? Vanuit Brussel is contact gezocht met European Agency For Safety and Health at Work OSHA dit is een agentschap van de Europese Unie. Bij dit onderzoeksbureau was het nog niet bekend en had ook nog geen eerdere onderzoek gedaan in deze richting. Het OSHA gaat nu op onderzoek uit bij andere onderzoeksbureaus met de vraag of deze hier bekend mee zijn.

In het kort: Ze gaan informatie inwinnen over mogelijke problemen bij de nationale onderzoekscentrums. Op basis hiervan bepalen zij weer hun vervolgstappen. Ze houden ons op de hoogte die wij weer via de site verder verspreiden.