Nieuws

Coronavirus

Coronavirus raakt de chauffeur hard!

Transport houdt de economie draaiende zelfs in tijden waarin het Coronavirus de kop opsteekt. 

AVG

De chauffeur is vaak de laatste schakel tussen fabrikant en de afnemer. Maar het lijkt er steeds meer op dat de chauffeur de verspreider is van het Coronavirus. Zo laten veel bedrijven het doen geloven. In een tijd waarin de AVG wetgeving van kracht is wordt een chauffeur steeds meer vragen gesteld wat hij gedaan heeft en waar hij de afgelopen periode geweest is. Algehele gezondheidsvragen bij de ingang waarop er een besluit wordt genomen om je wel of niet toe te laten. Laten we hier begrip voor opbrengen, ook al zijn we hier niet altijd blij mee. We hebben hier te maken met een noodsituatie.

Dixi

Waar chauffeurs eerst als helden onthaald werden, worden ze steeds meer in een hoekje gezet. Bedrijven kan je al niet meer betreden zonder informatie over je verblijf te delen van de afgelopen weken. En waar je nog gebruik mocht maken van sanitaire voorzieningen is alles nu op slot en zijn er buiten dixi’s geplaatst. En dat in een tijd waarin de overheid op het advies van het RIVM verteld heeft om de hygiëne regels goed na te leven! Handen wassen kan door enkel het plaatsen van een dixi niet. 

Neemt u alstublieft uw verantwoordelijkheid als bedrijf en zorg dat de beroepschauffeur ook zijn handen kan wassen. Het Coronavirus stoppen doen we samen! 

Als bedrijf kan je altijd overwegen om twee weken dicht te gaan en zo het Coronavirus aan te pakken. Die keuze vrijheid is aan U.

Hygiëne

Gelukkig zien we ook (transport) bedrijven die overal desinfecterende pompjes ophangen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. De beroepschauffeurs willen we adviseren om de hygiëne regels in acht te nemen. Chauffeurs met gezondheidsklachten (Griep) vragen we om het risico niet te nemen en zich ziek te melden.

Read more
Kogels

Kogels verstoren nachtrust chauffeurs!

Van donderdag op vrijdag werden chauffeurs ruw verstoord uit hun nachtrust door rondvliegende kogels! De vele migranten die bivakkeren in Frankrijk met als einddoel Engeland zorgen ervoor dat smokkelaars strijden om de migranten.

Al vele jaren is het gebied rond de A10 bij Antran (Frankrijk) bekend met de vele migranten. Smokkelaars grijpen daar hun kansen om de migranten tegen hoge prijzen in vrachtwagens te verstoppen. De hoeveelheid geld wat daar in omgaat zet groepen smokkelaars tegen elkaar op. Het resultaat dat wapens de macht gaan bepalen. Dat er geen gewonden of erger zijn gevallen is een wonder. Dit had zomaar anders af kunnen lopen. Een getuige die op deze plaats geslapen heeft meldt aan TBV-NL dat hij uiteindelijk 20 uur moest blijven staan voordat hij zijn reis kon hervatten. Binnen in het tankstation hield de gendarmerie 6 mannen en een vrouw onder schot die waren opgepakt.

Read more
Voedselbank

Chauffeur/Chauffeuse voedselbank gevraagd!

De voedselbanken in Nederland zetten zich in voor mensen die extra steun kunnen gebruiken. TBV-NL is recent benaderd door de afdeling Rotterdam of wij de voedselbank kunnen helpen aan een chauffeur/chauffeuse.

Voedselbank chauffeur met groot rijbewijs C en/of CE

Door deze noodzaak doen we bij deze dan een oproep aan chauffeurs/chauffeuses die in overleg tussen maandag en vrijdag ritten kunnen uitvoeren. Je hoeft daarbij niet over de verplichte code95 te beschikken. Je haalt voedsel voor de voedselbank op bij de leveranciers. Vervolgens breng je de voedselpakketten naar de meer dan 30 uitdeelpunten verspreid over Rotterdam en regio.

Solliciteren?

Heeft u interesse om als chauffeur een aantal dagen met u in overleg aan de slag te gaan? Dan kunt u hier de site van de voedselbank vinden.

Read more

Het had ons allemaal kunnen overkomen! 

Al dagen domineert het nieuws over een chauffeur die een ongeval gehad heeft waarbij een actievoerder is overleden. Dit verhaal kent alleen maar slachtoffers. Het had elke chauffeur kunnen overkomen. Vrijdag 11 januari om 19.00 uur gaat het mis als een chauffeur tot stoppen gedwongen wordt op de E25 bij Visé. (België) We hebben inmiddels allemaal de beelden gezien en willen onze oprechte deelneming uitspreken aan de nabestaanden van het slachtoffer, maar ook aan de Chauffeur en zijn gezin.

Inzamelingsactie

De afgelopen dagen had de media het alleen nog maar over deze tragische gebeurtenis, wij hopen allemaal dat we zo niet in het nieuws komen. Op dit moment is er door enkele vrienden en collega’s van de chauffeur een inzamelingsactie gestart. Van het salaris van een chauffeur is het onmogelijk om een goede advocaat te kunnen betalen.

Beheersen

Door de Belgische actievoerders is er totaal geen begrip voor het handelen van de chauffeur, zij kunnen zich niet verplaatsen in de rol van een belaagde. We hebben waarschijnlijk allemaal wel de foto van de cabine gezien, wie zou niet bang zijn geworden? Een eveneens normale reactie is die van de chauffeurs, er wordt opgeroepen tot tegen acties, verzet bij blokkades. Wij hopen dat iedereen probeert zich te beheersen, maar ook de taal richting de gele hesjes te matigen, iedereen kan mee lezen en het komt de stemming niet ten goede. Escalatie kan en zal gaan leiden tot meer agressie wat dan tot het gevolg heeft dat we transport via de Wallonische grenzen niet kunnen voortzetten! Dat betekend wederom een economische aanslag op de transportkosten.

Afgelopen 24 uur

TBV-NL is afgelopen dagen niet alleen druk aan het werk geweest om via de media, aan deze gebeurtenissen aandacht te besteden, maar eveneens is er veel moeite gestoken om de gemoederen te kalmeren. De afgelopen 24 uur zijn we in de weer geweest om in contact te komen met de actiegroep die in de omstreken van Visé actief zijn. In eerste instantie wilde deze personen niet met ons of wie dan ook uit de transportwereld praten.

Afgelopen namiddag is het eindelijk gelukt, met dank aan de Gele Hesjes Limburg om in gesprek te komen met hun. De Belgische actiegroep heeft ons laten weten veel respect te hebben voor het werk van de chauffeurs. Waarom pakken ze dan telkens weer deze groep, de slechts betaalde maar voornaamste schakel uit de economie. Het antwoord was dat dit nog de enigste manier is om aandacht te krijgen van de politiek. Voorgaande acties hadden geen resultaat. Vrijdag wordt het slachtoffer Roger Bolez, begraven in België.

14 dagen geen Actie

Het was voorspelbaar dat deze begrafenis ertoe zou hebben geleid tot er een agressieve blokkade wederom op de E25. In het ontvangen mailbericht van de Belgische actievoerders staat vermeld dat er een actie stond gepland voor vandaag woensdag 16 januari 2019, deze is afgeblazen en zal dus niet plaatsvinden. In de mail die wij hebben ontvangen staat vermeld dat ons verzoek de komende 14 dagen GEEN actie te voeren is beantwoord met “Wij delen je mening dat actievoeren in deze periode inderdaad zal kunnen leiden tot hoge spanning. De komende weken zal tussen Luik en Maastricht geen actie plaats vinden. In deze tijd zal er een gesprek plaatsvinden met als doelstelling meer begrip voor elkaar te krijgen.

TBV-NL wensen alle betrokkenen veel sterkte!

Read more
FNV actie

Pensioen van de chauffeurs laat het FNV koud!

Bij een actie gistermorgen waarbij havenarbeiders en de politie samen actie voerden tegen de verhoging van de AOW leeftijd, waren chauffeurs niet welkom! Meerdere chauffeurs hadden aangegeven mee te willen actievoeren tegen de verhoging van de AOW leeftijd.

Chauffeurs hebben fysiek ook een zwaar beroep. Maar de heer Stam (FNV) gaf te kennen dat ze niet welkom waren, ”heb schijt aan chauffeurs”! Bij een dergelijke actie hadden we wel verwacht dat het FNV meerdere afdelingen hierover ingelicht hadden. Nee dus! Kennelijk is verhoging AOW leeftijd geen probleem voor chauffeurs, anders had FNV transport en logistiek wel ondersteuning gegeven aan de acties.

Vooraf was er door enkele transporteurs overleg geweest met de havenpolitie om aan de actie mee te doen door middel van een poort blokkade. Dat werd goed gekeurd en was geen probleem. Op het moment dat de eerste 2 voertuigen wilde oprijden kwamen er 3 politieauto’s ter plaatse! De chauffeurs werd mede gedeeld, dat als ze zouden blokkeren dat ze aangehouden zouden worden. Uiteindelijk hebben deze chauffeurs ervoor gekozen om de actie af te blazen.

De actie zou van start gaan om 11.55 uur voor de duur van 66 minuten. Om 10.30 uur gingen de poorten van de ECT Delta dicht tot 13.30 uur. De transporteurs waren hierdoor 3 uur de dupe! De actie die dus maximaal 66 minuten zou duren ging daar ruim overheen! Kunnen we hier uit concluderen dat FNV het pensioen van de chauffeurs koud laat?

Read more
Temperaturen

Verhitte discussie over hoge temperaturen!

De temperaturen blijven de gemoederen bezighouden. Met enige regelmaat horen we aan, als een hond in een te hete auto zit wordt de ruit eruit gegooid. Een beroepschauffeur zit tot z’n 15 uur in de cabine en velen brengen daarna de nacht nog eens door in de cabine! In de cabine kan als de auto tot stilstand komt de temperatuur gemakkelijk oplopen tot 50 graden of meer! De motor koelt niet of nauwelijks af. De chauffeur komt niet tot nauwelijks aan voldoende rust toe. 

TLN

Vakbond CNV heeft afgelopen maandag nog een stuk geschreven dat een chauffeur maar in een hotel moet gaan slapen. Het probleem is al langer bekend, maar nu de extreme temperaturen die vorige week al aangekondigd waren hebben de bonden verzuimd om in overleg te treden met de werkgevers. Arthur van Dijk (TLN) heeft afgelopen weekend gereageerd en sluit niet uit dat hier wel eens meningsverschillen over kunnen ontstaan tussen de werkgever en werknemer. Hij is persoonlijk bereid om de chauffeur hierin te verdedigen!

Volgens het CNV zal de chauffeur de factuur van het hotel aan de werkgever moeten geven. Er zijn werkgevers die meevoelen met de chauffeurs en laten veel voertuigen omrijden. Dan hoeven de chauffeurs niet in de hete cabine te slapen. Henk Brink is een werkgever die dat vandaag nog publiceerde dat de chauffeurs om mochten rijden om thuis te slapen. 

Standairco

Veiligheid missen we in de verhitte discussies! Vrachtwagens zijn moderne vervoersmiddelen die op vele fronten veilig zijn. Zo zijn er al velen uitgerust met een oog die de afstand tot de voorganger meet. Ook bij een filé kan een vrachtwagen de noodrem in werking zetten om daarmee een ongeval te voorkomen.

Maar voor de chauffeur missen we vandaag de dag een standairco. Een dergelijke airco kan de chauffeur onderweg koel houden en daarmee vergroten we de veiligheid. Veel oudere chauffeurs horen we gelijk zeggen, dat hadden we vroeger ook niet. Dat klopt, maar vroeger hadden we ook geen mobile telefoons en was de druk stukken minder! We leven nu en kijken alleen vooruit, terug kijken heeft wat ons betreft geen zin meer. 

TBV-NL ziet dan graag dat de truckfabrikanten de voertuigen opwaarderen en een standairco er standaard opzetten. Als een werkgever hem dan niet wilt kost het meer om het eraf te laten. Daarmee vergroten we de veiligheid op de weg tijdens de zomerse dagen. 

Read more
TLN hotel

Heeft de woordvoerder van TLN last van de warmte? (Update)

De woordvoerder van TLN heeft geen moeite met het milieu zwaarder te belasten! Hij adviseert zelfs chauffeurs de motor te laten draaien om verkoeling te krijgen. Dat lezen we in het stuk bij de telegraaf

Leden TLN

Woordvoerder Quinten Snijders van Transport en Logistiek Nederland geeft aan dat het allemaal wel mee valt met oververmoeide chauffeurs! Volgens hem hebben de meeste vrachtwagens wel een airco bij een draaiende motor. De heer Sneijders vergeet daarbij dat leden van TLN juist bezig zijn met zuinig rijden. Chauffeurs krijgen maandelijks te horen wanneer ze niet zuinig omgaan met brandstof!

Hij zegt in de krant: “De meeste chauffeurs slapen thuis of in een hotel. De meeste binnenland chauffeurs slapen inderdaad thuis. Maar als de heer Snijders doelt op de chauffeurs die in hotels slapen dan heeft hij het over de verplichte 45 uurs rust! Deze mag niet in het voertuig gemaakt worden, maar dient buiten het voertuig in een hotel of thuis gemaakt te worden. Opmerkelijk is dan wel dat de voorzitter van TLN  (Arthur van Dijk) niet op de hoogte is van dergelijke hotels! Dat vertelde hij zeer recent nog in de uitzending van reporter radio. Het hotel waar de heer Sneijders over spreekt is niet een hotel wat we allemaal voor ogen hebben. 

Hotel

Dit hotel in Venlo heeft nauwelijks ventilatie laat staan een airco in de slaapvertrekken! De temperatuur in dit hotel zal de komende dagen niet lager worden! 

TLN

Mocht het toch zo zijn dat je door de hitte oververmoeid achter het stuur zit dan raden wij aan je baas te bellen en te melden dat je een gevaar op de weg bent. De reactie van de werkgever kunnen wij al raden! Fabrieken kunnen geen uren wachten op goederen, de productie valt sneller stil dan de meeste kunnen inzien. 

Update!

Vanavond is onze voorzitter Henri Gulickx via een persoonlijk bericht benaderd door Arthur van Dijk van Transport en Logistiek Nederland.
Arthur gaf in dit gesprek aan dat het één en ander vekeerd door de media naar buiten is gebracht. Hij zal achter de chauffeur gaan staan als deze aan zijn werkgever aangeeft dat hij door de weeromstandigheden (Geen slaap vanwege te warme cabine) het te gevaarlijk vindt om te gaan rijden.

Ook heeft hij heeft aangegeven dat een rectificatie via de TLN site een betere oplossing geweest was.
De media publiceert vaak vanaf een kladblok na aanleiding van het gesprek wat ze hebben gehad. Dat hierbij zaken anders geciteerd zijn heeft kwaad bloed gezet bij veel chauffeurs. De aandacht die ontstaan is, is wat ons betreft prima.
Wij hebben er vertrouwen in dat TLN één en ander aan hun leden zal verder leiden, samen op weg naar een veilige werkplek!
Arjan van Erven.

Read more
Harde

Het harde leven langs de weg!

Zondagavond vanaf 19.00 uur het harde leven langs de weg. Eerder schreven wij al over de chauffeurshotels die als paddestoelen uit de grond schoten. Dit alles is ontstaan na het verbod op de lange weekendrust. Chauffeurs die vaak weken of maanden onderweg zijn werden zo verplicht om de lange weekendrust buiten de cabine door te brengen. 

Vergunning

In de gemeente Venlo staat een chauffeurshotel. Saillant detail dat er tijdens het maken van de uitzending nog geen vergunning verleend is. Bij navraag bij een van de grootste partijen, mochten we tot op heden nog geen positief nieuws ontvangen!  

Harde leven

Door wat ons betreft een verkeerde invulling op deze wetgeving, ontstaan de (chauffeurs) hotels. Wat ons betreft slaapt de chauffeur gewoon in zijn vertrouwde cabine! Na elke 3de week verplicht slapen daar waar hij woont of leeft. Dus als hij in Moldavië een gezin heeft, dan zal hij daar na 3 weken naartoe  moeten. 

TLN

Aan deze uitzending heeft naast TBV-NL, Edwin Atema van het  (FNV) enkele chauffeurs en Transport en Logistiek Nederland meegewerkt. Arthur van Dijk van TLN doet hierin opmerkelijke uitspraken. 

Read more
parkeerplaatsen

Motie aangenomen voor meer parkeerplaatsen!

Parkeren voor het beroepsgoederenvervoer om aan de verplichte rust te gaan voldoen blijft elke dag een uitdaging. Veel chauffeurs willen wel eerder stoppen om rust te nemen, alleen ontbreekt de capaciteit van parkeerplaatsen!
Langs de grensstreek is het nog een stukje slechter geregeld. En met name in de provincie Limburg. TBV-NL heeft daar al eerder hun zorgen over uitgesproken en dan met name de veiligheid die daardoor in het geding komt.

Handhaving

Als er op een doordeweeks dag een feestdag in Duitsland is dan ontstaan er richting de grenzen situaties waarbij vrachtwagens op vluchtstroken geparkeerd worden. Door de handhaving op de lange weekendrust (die in Nederland ook strafbaar is) in de omliggende landen, staan in de weekenden veel extra vrachtwagens veelal van Oost-Europese afkomst langs de A73. Zelfs op de calamiteiten plaatsen bij de Roertunnel staan ze dan geparkeerd!

Neemt gemeente Roermond nu ook verantwoordelijkheid?

Op 26 februari 2015 is er een intentieovereenkomst gesloten waarbij de Provincie Limburg, een aantal gemeentes, Transport en Logistiek Nederland, Rijkswaterstaat, Werkgevers, EVO en de politie samen een belang hebben om de parkeerproblematiek op te lossen. Wat ons opvalt dat de gemeente Roermond waar veel industrie zit, de intentieovereenkomst niet getekend heeft. En uitgerekend daar langs de A73, staat het elk weekend vol met vrachtwagens.

Motie

Enige tijd geleden heeft TBV-NL vragen gesteld aan de heer Jos van Rey om de problematiek op de agenda van de provincie te krijgen. Dit heeft geresulteerd dat er afgelopen vrijdag een motie is ingediend door de, VVD, Volkspartij Limburg, D’66 en het CDA. Daarin roepen ze het college op om meer parkeergelegenheid voor vrachtverkeer te realiseren. De Rijksoverheid in gesprek gaat met Duitsland met het verzoek dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en parkeerplaatsen open stellen op zondag. De motie is aangenomen!

Op 28 mei 2015 is het volgende onderzoeksrapport nog naar buiten gekomen. Dit was ten tijde dat de economie minder draaide als vandaag de dag!

Read more