De spanning in de Jungle van Calais is om te snijden. Maandagmorgen om acht uur was er gestart met de ontruiming van het onmenselijke kamp de Jungle! De duizenden migranten, daarvan zal er morgen gestart worden om deze gecoördineerd met bussen naar reguliere opvangplaatsen over te brengen. Daar start tegelijkertijd de inschrijving voor een asielprocedure. Door de grote groep zal dit niet binnen een dag geregeld zijn en zal dit in meerdere dagen in beslag gaan nemen.

Mijdt Calais

Het valt ons op dat in het hele ontruimingsplan niets vermeld wordt over de toegangswegen richting de tunnel en ferry’s. Er zal tijdens de ontruiming niks geschuwd worden om aan boord van een voertuig te komen op weg naar Engeland. Tot de complete ontruiming gereed is adviseren we om Calais te mijden!

We hebben rechtstreeks contact met Michel die als journalist aanwezig is en zal ons gedurende de ontruiming op de hoogte houden van de gevolgen.

Ontruiming gestart

De ontruiming van de Jungle in Calais is gestart nadat de nacht weer onrustig was verlopen. De eerste bussen hebben al groepen migranten bij een hangar gebracht waar de registratie gedaan wordt. Als migranten kiezen om in Frankrijk te blijven dan worden ze met bussen gelijk naar die regio vervoerd. Veel migranten willen uiteindelijk liever naar Engeland, of dat uiteindelijk gaat lukken? Live de ontmanteling volgen, klik hier. Bij de hangar valt het op dat de rij van -18 drukker is dan andere rijen. Wellicht hopen ze toch zo op een kans naar Engeland te kunnen. Migranten blijven zich aansluiten in de lange rijen met hun hele hebben en houden wat vaak uit één koffer bestaat ziet Michel.

Bussen verlaten Calais

De eerste tien bussen zijn weggereden uit Calais, onderweg naar een opvanglocatie. Tot nu toe zijn er 17 van de 60 bussen vertrokken. Na een kleine vechtpartij bij de hangar die door de politie snel werd gestopt, is de rust weer weder gekeerd. Er wordt geopperd door migranten dat ze op een later tijdstip weer terug willen keren naar Calais om dan alsnog naar Engeland te kunnen gaan. Na de kleine vechtpartij eerder vandaag heeft de politie nu meerdere linies neergezet waar kleine groepjes doorheen gelaten worden. Vrouwen en kinderen worden zoals we gehoord hebben later weg gehaald uit de Jungle.

Gevangenisstraf of boete

Bij de ingang van de jungle hangt een bordje waarop staat als de migranten zich niet laten registreren en in de jungle blijven ze de kans lopen op een boete van €7500,- of een gevangenisstraf van zes maanden.

2318 migranten vertrokken

Op de eerste dag van de ontmanteling van de Jungle zijn tot dusver 2318 migranten vertrokken. Dat zijn er minder als men beoogt had. Vandaag verliep alles redelijk rustig. Of het zo blijft is maar de vraag, er zijn er al die aangegeven hebben te willen blijven in het kamp. Buiten Calais werden ook de nodige migranten gezien die op eigen gelegenheid zijn vertrokken. Die aantallen waren moeilijk te schatten. Als Frankrijk na de ontmanteling het kamp niet gelijk compleet leeghaalt, dan zal er zo weer een wildgroei ontstaan. Op dit moment worden er langs de toegangswegen weer de nodige migranten gezien. We blijven daarom van mening, zolang het kamp niet compleet weg is om toch een andere route te nemen.

Dag 2

Vanmorgen is gestart met de verdere ontmanteling van de Jungle. Migranten staan weer in de rij voor zich te laten registreren, wat volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van binnenlandse zaken niet verplicht is. Niemand zal gedwongen worden om in een bus te stappen. Als het geen verplichting is waarom dan wel een aankondiging voor 6 maanden gevangenisstraf of een boete van €7500,- als ze in de Jungle blijven? De werkwijze waarmee de migranten nu uit de Jungle gehaald worden valt ons op. De kinderen en vrouwen hadden wat ons betreft eerst daar weggehaald moeten worden.

Kinderen

Een grote groep kinderen staat voor een hangar met politiebegeleiding klaar om naar de Engeland te gaan. Naar nu blijkt zitten er  kinderen tussen die weer niet naar Engeland gaan. Dit zal eerst uitgezocht moeten worden wie wel en wie niet. De groep is opgesplitst waarvan een deel weer terug gebracht is naar de jungle met het verzoek morgen weer terug te komen. Waarom deze kinderen weer terug sturen? Frankrijk heeft kennelijk toch niet alles op orde. Michel hoort van een vrijwilliger dat de kinderen die er nu nog zitten allemaal in Frankrijk zullen blijven om daarna pas te kijken hoe en wat. Hij heeft zelf enkele kinderen gesproken die vertelde dat ze 12 of 13 waren, zeker weet je dat nooit maar ze zagen er zeker jong uit. Er zou vanmorgen al een bus vertrokken zijn naar Engeland met kinderen heeft hij zich laten vertellen. Maar de bus zelf daarentegen heeft hij niet gezien. Er wordt gesproken dat ze al met bulldozers bezig zijn om het kamp te ontruimen, daarvan is nog niks te zien.

300-400 migranten terug in Calais!

300 tot 400 migranten waaronder veel zwervende kinderen zijn inmiddels weer terug in Calais. Zijn ze terug of komen er weer nieuwe groepen die kant op?

Vrijdag

Een politiecommissaris in Calais vertelde dat ze voor vrijdag klaar zullen zijn met de ontmanteling van de jungle. Er zullen zo’n 200 migranten proberen daar te blijven gaf hij aan. Deze lage schatting kan wel eens gaan tegenvallen als de wandelaars die al vertrokken waren voordat de ontruiming gestart was terug komen. Vanmiddag zal dan toch een begin gemaakt gaan worden met de ontruiming van tenten en dergelijke in de Jungle. Zwaar bewapende elitetroepen zijn aangekomen bij het kamp en zullen na alle waarschijnlijkheid de veiligheid  verzorgen van de werknemers die de tenten gaan afbreken.

Sorteercentrum

De hangar waar de registratie plaatsvindt lijkt wel op een sorteercentrum laat Michel gekscherend horen. Als je de dranghekken ziet dan lijkt het er zeker op. De rijen gebruiken ze om alleen reizende mannen, families en kinderen gescheiden te houden. Vanaf afstand zijn op dit moment enkele brandhaarden te zien in e Jungle.