Na aanleiding van de berichtgevingen van Transport en Logistiek Nederland die links en rechts in de media zijn verschenen, willen we daar toch wat dieper op ingaan. TLN waarschuwt dat Nederland wel is vol kan lopen met trucks, en dan vooral aan de grensstreken! In Nederland hebben we al steeds meer problemen om fatsoenlijke en veilige parkeerplaatsen te vinden. Nu ook nog aan de grens een parkeerplaats afgesloten is waardoor de aanwezige truckstop nauwelijks bereikbaar is, helpt dat zeker niet mee.

Per januari 2016 gaat Duitsland het verbod op de lange weekendrust in de cabine handhaven. Sinds België het verbod op de lange weekendrust heeft ingevoerd, hebben de Nederlandse gemeentes aan de grensstreek overlast van de kamperende truckers. Vanaf januari 2016 zal dit ook gebeuren met de gemeentes langs de Duitse grens. Enkele gemeentes hebben enkele maanden terug al een overnachtingsverbod ingevoerd op industrieterreinen. Dit om overlast van kamperende truckers tegen te gaan.

Sinds 30 mei 2014 heeft Nederland ook een wet die het verbiedt om de lange weekendrust in de truck door te brengen. De boete die ervoor kan worden opgelegd bedraagt €1500, – Vooralsnog wordt daar niet op gehandhaafd!

Handhaving van deze wet zal mede de sociale dumping kunnen bestrijden. Nu net voor kerst en oud en nieuw, staan vele parkeerplaatsen vol met trucks uit Oost-Europa. Het laat zien dat het grootste gedeelte van die trucks nauwelijks in het land van herkomst komt! Het aanleggen van meerdere parkeerplaatsen langs de grens om deze chauffeurs, die maanden lang van huis zijn, een plek te bieden zal de Nederlandse belastingbetalers miljoenen euro’s gaan kosten, terwijl controleren en handhaving geld zal opbrengen.

Dat TLN waarschuwt dat Nederland wel is vol kan lopen met trucks, is in onze ogen enkel alleen uit eigen belang. We weten immers dat er leden van TLN zijn, die grossieren in goedkope chauffeurs. Als de wet zoals die in de omliggende landen ook in ons land wordt gehandhaafd, zullen de vrachtauto’s vaker in hun thuisland verblijven. Onrechtmatige apk keuringen zoals we laatst zagen bij een controle, zullen dan ook minder worden.

In plaats van de wetgeving te negeren, kan TLN ook de minister net als TBV-NL vragen om onze wetgeving te laten handhaven!