Nu België aangeeft om een onderzoek te laten uitvoeren om buitenlandse automobilisten tol te laten betalen, springt de Minister Schultz gelijk in de bres. Wij begrijpen dat België ook hierin onderzoekt of het een kans van slagen heeft. Veel automobilisten rijden door België om naar Frankrijk op vakantie te gaan. Oostenrijk heeft toch ook al jaren een vignet plicht, en ook dat accepteren we.

Miljoenen

De transportsector betaalt in de omliggende buurlanden al miljoenen op jaarbasis wat alleen nog maar gaat groeien. Vorige week bracht Duitsland nog naar buiten dat over twee jaar ook alle Bundes strassen aan de tolwegen worden toegevoegd!

Europa

Het Europa is nu zo opgebouwd dat elk land zijn eigen tol kan en mag gaan heffen. Wanneer zal Nederland ook eens begrijpen dat ons wegen netwerk gebruikt wordt om de maut in Duitsland en de tol in België te omzeilen. Vooral Buitenlandse vervoerders omzeilen de maut en tol door over Nederlands grondgebied te rijden. De druk op ons wegennetwerk neemt toe en de files worden meer en daarmee groeit ook de kans op ongevallen.

€8,- per dag

Waarin Nederland altijd vooraan wil staan, accepteren we dat onze wegen gebruikt worden om de tol te omzeilen. Om met een Buitenlandse vrachtwagen een dag in Nederland te kunnen rondrijden betaal je €8, -. Daarmee mag je van noord naar zuid en van oost naar west rijden. Om een voorbeeld te geven als je Duitsland binnenrijdt bij Oldenzaal en richting Berlijn gaat dan ben je halverwege al enkele tientallen euro’s kwijt! Kennelijk zijn onze kosten voor het wegennetwerk niet zo hoog als in de buurlanden.

Euroviget

Wij zijn zo vrij geweest om alvast een rode streep te zetten door het eurovignet! Ondanks dat we nooit een voorstander zijn om meer belast te gaan worden voor de transportsector, doen we dit voorstel uit bittere noodzaak. Laat ook hierin de gebruiker gaan betalen.

Tol systeem

Als er in Nederland een tol systeem zou komen, zouden ook de vele Oost-Europese voertuigen hieraan gaan betalen. Veel van deze voertuigen rijden hier maanden rond zonder enige vorm hierover belast te worden.