Actievoerende chauffeurs, boeren, ondernemers en inwoners hebben aangetoond solidair te zijn tegen de overlast van migranten die al veel te lang duurt! Samen hebben ze vandaag in Calais de A16 en andere toegangswegen geblokkeerd met als doel de definitieve sluiting van “de Jungle” af te dwingen. Ze werden daarbij gesteund door de vakbonden. Op dit moment is de blokkade opgeheven. De actievoerders willen concreet datums horen van de minister van binnenlandse zaken wanneer ‘’de jungle’’ definitief gaat sluiten.

Veel Nederlandse transporteurs hebben vandaag een andere route uitgekozen om Calais te meiden. Nu er blokkades zijn wordt er door de transporteurs wel voor een andere route gekozen. Dat verbaast ons waarom er nu wel uitgeweken kan worden naar een andere haven om de overtocht te maken!

TLN

Waarom geeft TLN geen negatief reisadvies af aan hun leden? Ze hebben in de media laten weten dat de situatie levensgevaarlijk is! De zusterorganisatie in Frankrijk spreekt ook over een oorlogsgebied. November 2015 riep TLN al, als de chauffeur zich niet veilig voelt om via deze route naar Engeland te gaan dan mag hij dit kenbaar maken aan zijn werkgever, deze zal hier begrip voor tonen. We zijn nu bijna 1 jaar verder en in Calais is de situatie verergerd en TLN geeft geen negatief advies! Volgens de Arbowet heeft de chauffeur recht op een veilige werkplek. Of gaan de persoonlijke bescherming middelen nu bestaan uit honkbalknuppels e.d.? Transport Belangen Vereniging NL adviseert TLN dringend om hun leden een negatief reisadvies te geven voor Calais! Als je met een vliegtuig op vakantie gaat vliegt hij ook niet over een oorlogsgebied. Wat is het verschil met een beroepschauffeur dan? Is het leven van een beroepschauffeur niks waard dan?

De veiligheid van de chauffeur staat voorop, ja ook de chauffeur is voor de doorstroming van het transport, maar wel veilig. We zijn van mening als er een negatief reisadvies afgegeven wordt door TLN de inkomsten voor Frankrijk daardoor minder worden en er waarschijnlijk sneller een oplossing zal zijn.

Vanmiddag was er zelfs een moment dat #Calais even trending topic was op twitter, wat inhoudt dat er veel over de plaats geschreven werd. Uiteraard houden we ons hart vast als de media de camera’s uit doen en Calais gaan verlaten! Dan staan veel chauffeurs, boeren en inwoners er nog en kan de boel wel eens gaan escaleren. Wat maar eens aangeeft hoe gespannen de boog staat!

Nogmaals TBV-NL eist een garantie voor een veilige reis naar Engeland